Plenković čestitao vjernicima Uskrs, kardinal Bozanić također čestitao Uskrs, izdao i kapitulirao ?

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u Uskršnjoj poruci sa više od 1600 riječi ne spominje Istanbulsku konvenciju, ni rodnu ideologiju ni bilo što povezano sa situacijom u kojoj se Hrvatska našla ovog Uskrsa.

Najbitniji dio preopćenite poruke, koja malo sliči na propovijed pastira i oca, a više na esej o Svetom Pismu, nalazimo na kraju, koji je opet dovoljno općenit da ga svatko može tumačiti na svoj način. Nema nikakvih upozorenja o šteti za dušu u koju se saborski zastupnici stavljaju zbog glasanja za ratifikaciju sotone ili o stvarnosti pakla. Očito će premijer Plenković, kao i svi HDZ ovci biti jako sretni zbog ove poruke, možda sada i Bernardić počne dolaziti na Misu.

Ovdje donosimo taj zadnji dio, cijelu poruku možete pročitati preko poveznice na kraju:
„Dragi vjernici, taj put čišćenja je dragocjen. To je put obnavljanja i preporoda, tako potreban svakomu vjerniku, Crkvi kao zajednici, ali i našemu hrvatskomu društvu. Potrebno nam je čišćenje puta kojim se išlo u prošlosti zanemarujući istinu; čišćenje pogleda koji je prikovan uz sebičnost; čišćenje srca koje je okamenjeno prihvaćanjem zatvorenosti u prolazno, srca koje je postalo sporo za potrebe bližnjih, srca koje je ostarjelo jer ne prihvaća vječnost.
Osjećamo da se u toj nepročišćenosti lako izgubi osjetljivost savjesti i upada u nesnalaženje i nerazumijevanje te na kraju više ništa nije ni sveto ni mjerodavno, stavljajući u opasnost smisao onoga što se govori i čini, onoga što se promiče kao vrijednost, a bez temelja koji nadilazi sebične razloge. Isusova osuda pokazuje da se za svako zlo može naći opravdanje, da ga se može uobličiti u rječnik koji će djelovati privlačno, da se za njega mogu naći neočekivani suradnici. Taj put ima jasne plodove u stvaranju zbunjenosti koja prerasta u obeshrabrenost, a obeshrabrenost u strah. Izvor svega jest sebičnost, nepoštivanje Božjega glasa u sebi i pomanjkanje hrabrosti.
No, svetkovina Uskrsa pokazuje put preporoda u obraćenju, smisao rađanja i umiranja, smisao trpljenja i žrtve. Sve počinje od prihvaćanja Isusova poziva i dopuštanja da nas on svojom ljubavlju oblikuje u duhu služenja Bogu i bližnjima. On je prošao putom muke da se ničega ne bojimo. Pročistio je tamu svijeta, da bismo jasnije vidjeli. Darovao nam Duha koji progovara u našoj savjesti.
Znakovito je da je papa Benedikt XVI. za svoga pohoda Hrvatskoj u obraćanju predstavnicima civilnoga društva u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu izabrao temu savjest. »Kvaliteta društvenog i građanskog života, kvaliteta demokracije dobrim dijelom ovise o tom kritičkom čimbeniku, odnosno savjesti, o tome kako je se shvaća i o tome koliko se ulaže u njezino oblikovanje.«

Potom je Papa nastavio: »Ako se (…) savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima, što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnost« (4. lipnja 2011. godine).
Molim snagu i radost Duha Svetoga za sve nas koji smo kršteni, to jest Kristovi, da pročišćeni ljubavlju obnavljamo Crkvu i društvo te jedni drugima pomognemo biti čvrsti u vjeri, postojani u nadi i učinkoviti u ljubavi. Na sve, a osobito na obitelji, zazivam zagovor Prečiste Djevice Marije i svjedoka čiste savjesti, blaženoga Alojzija Stepinca.“
Blagoslovljen i sretan Uskrs!

Vaš nadbiskup,
kardinal Josip Bozanić, v.r.
U Zagrebu, na Cvjetnicu, 25. ožujka 2018. godine.

http://www.zg-nadbiskupija.hr/uskrsna-poruka-nadbiskupa-zagrebackog-kardinala-josipa-bozanica-25792

Na ovo Plenković odgovara:

„U ime Vlade RH i osobno čestitam Uskrs svim vjernicima.

Poruka najvećega kršćanskog blagdana poziva nas na toleranciju i međusobno razumijevanje. S obnovljenom vjerom i snagom, zalagat ćemo se za zajedništvo i solidarnost u društvu te donošenje odluka na dobrobit svih hrvatskih ljudi.

Svim vjernicima želim da proslave Uskrs sa svojim bližnjima u miru i radosti.“ 

Čak je uspio, na Veliki Četvrtak, u društvu obitelji i prijatelja s otoka Hvara te splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana sudjelovati, kao i svake godine, u procesiji „Za križen“. Koja je krenula i iz mjesta Svirča, otkud mu je otac.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/uskrsna-cestitka-predsjednika-plenkovica

Onda imamo i ovo, gdje je Bozanić definitivno potvrdio svoju kapitulaciju i izdaju, te se svrstao javno u red neprijatelja Hrvatske Crkve i Hrvatskog Naroda:

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je u subotu uskrsnu čestitku predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović u kojoj je istaknuo njezina nastojanja u jačanju hrvatskog zajedništva i u povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske te zaželio da je Uskrsli Gospodin nagradi za trud vezan uz napredak i prosperitet Domovine, te ju unatoč protivljenjima nadahnjuje za dobro.

Ujedno kardinal zahvaljuje na čestitki koju je za Uskrs primio od predsjednice, a koja je bila upućena i pomoćnim biskupima, svećenicima, redovnicama i redovnicima te vjernicima Zagrebačke nadbiskupije.

Od srca joj zahvaljuje “na tom znaku kršćanske povezanosti i svjedočenja vjere u Krista Uskrsloga”.

“Moleći svjetlo i snagu Krista Uskrsloga za Vašu cijenjenu osobu i odgovornu službu, želim sretan Uskrs, Vama i Vašoj obitelji te svim Vašim suradnicima”, ističe kardinal te joj, u prijateljskoj povezanosti i brizi za dobrobit domovine Hrvatske, upućuje srdačne pozdrave s izrazima osobitog poštovanja.

Bozanić je uputio i premijeru uskrsnu čestitku

“Vjera da je Krist Uskrsli i danas naš suputnik učvršćuje nas u nadi da će On obasjati i ovo naše vrijeme, našu domovinu Hrvatsku i institucije hrvatskog društva”, ističe kardinal u uskrsnoj čestitki premijeru.

U svjetlu Kristova uskrsnuća Bozanić poziva na molitvu za ljude kojima je povjerena vlast upravljanja da promiču temelje pravednosti, zajedništva i solidarnosti na dobrobit svih stanovnika Hrvatske.

Ujedno zahvaljuje premijeru na čestitkama koje je prigodom Uskrsa uputio njemu kao nadbiskupu, svećenicima, redovnicama, redovnicima i svim vjernicima Zagrebačke nadbiskupije.

https://narod.hr/kultura/kardinal-cestitao-uskrs-predsjednici-premijeru-rh

Nadopuna: Danas 1.4. na Uskrs saznajemo da je bila Misa u Zagrebu u Katedrali na kojoj je bio prisutan Plenković i da je Bozanić imao malo “oštriju propovijed”, toliko da bi Plenković mogao shvatiti što Bozanić stvarno misli, da je on stvarno protiv ratifikacije. Sve u svemu ako Plenković, neki kažu “vrhunski intelektualac” mora napregnuti moždane vijuge da bi shvatio što Bozanić stvarno govori, kako ćemo onda mi “obični puk” shvatiti iz svega ovoga o čemu to Bozanić priča i za što se on u stvari zalaže. Zbog Isusove zapovijedi da ne sudimo i zbog toga što ionako nismo očekivali previše od Bozanića ostavljamo mu manevarski prostor, da ne bi netko pomislio da smo njega osudili u smislu da ne vjerujemo da se može obratiti i postati pravi Kardinal. Čuda su uvijek moguća.

Ako zbog ničega, onda stoga što je nasljednik Kardinala Alojzija Stepinca, na kojega se i ovih dana poziva,  dodali smo ? (upitnik) na kraju naslova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *