Pobožni vjernik premijer Andrej Plenković

Provjerili smo informaciju, po kojoj je Andrej Plenković, na Cvjetnicu sudjelovao na župnoj Svetoj Misi u svojoj župi Svetoga Blaža u Zagrebu.

Neki mediji su izvijestili kako župnik obično na kraju zahvali premijeru na dolasku, nakon čega bi uvijek uslijedio aplauz župljana. Izvijestili su da je župnik učinio to i ovaj put te se zahvalio premijeru na dolasku u crkvu, međutim, ovaj put Andrej Plenković nije dobio aplauz. Umjesto toga, nastao je samo tihi žamor ljudi.

Kontaktirali smo župnika mons. Zlatka Korenu

Plenković se stvarno pojavio na Svetoj Misi na Cvjetnicu u 11 sati. Župnik kaže da je pročitao gore spomenutu priču, međutim da je ona skroz deplasirana i da na Misi nije bilo ništa spektakularno u odnosu na to što se događa inače kad dođe Plenković i da nema pljeska ni inače. Svećenik kaže da njega posebno ni ne pozdravlja, nego da ga spomene na kraju zajedno sa ostalima kojima se zahvaljuje na sudjelovanju.

Pitao sam župnika je li Plenković prima Svetu Pričest, on je odgovorio da ne može o tome, tako da ne znamo da li prima Isusa u Hostiji klečeći na koljenima ili je liberal kao i u politici.

Na neki način župnik kao da ne vjeruje da Plenković misli zlo, nego da je to više sklop nesporazuma. Velike nade župnik polaže u ogradu koju je Plenković postavio oko Istanbulske, a sumnjivo mu je i to što je Bernardić protiv te iste ograde. Očito je kao i većina naših starijih svećenika alergičan na komuniste, a o masonima ne zna previše.

Župnik vjerojatno ne zna za poznatu Milanovićevu izjavu o Plenkoviću koju je dao u lipnju 2016. dok je on bio premijer, a koja se pokazala za neke bolno istinitom: „gospodina Plenkovića znam godinama i iskreno govoreći, po onome što znam, pripadao bi liberalnoj struji SDP-a. Što radi u HDZ-u, ne znam“

Ja sam župnika informirao o novoj izjavi nadbiskupa Hranića vezano za tu istu gore spomenutu ogradu. Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić je izjavio: „Poljski primjer pokazuje da interpretativna izjava u stvari nema nikakve pravne učinke.“

Osobno sam također upoznat sa Poljskom situacijom, tako da se župnik ogradio od ograde.

Pitao sam župnika, kako bi reagirao, kada bi se pojavila inicijativa vjernika prema biskupima zbog ekskomunikacije javnih grješnika koji čine veliku sablazan vjernicima i kriminalnu štetu cijelom društvu? (Na čelu liste bi zasigurno bila njegova odmetnuta ovca premijer Plenković)

Činilo se da se nije uvrijedio, ni iznenadio tim pitanjem, rekao je da ipak treba sačekati Uskršnje izjave biskupa i glasovanje u Saboru.

Mario Lovrinčević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *