Poglavarice 34 ženska reda traže pristup u svećeništvo

Poglavarice od 34 ženska reda iz Austrije, Njemačke, Švicarske i Luksemburga zahtijevaju veći utjecaj u Crkvi.

Kao dio međunarodne krovne organizacije UISG, traže da žene budu primljene u sve urede u Crkvi, uključujući zaređene.

Poglavarice njemačkih članova zasijedale su od 18. do 22. listopada u Innsbrucku, navodi se u izvješću o internetskoj stranici austrijskih redovnica. Lokalni biskup Hermann Glettler obišao ih je tijekom sastanka i proveo neko vrijeme s njima. Inge Metzmacher, pastoralni savjetnik nadbiskupije Kölna, Njemačka, moderirala je rasprave.

Prema ovom izvješću, ovi vjerski vođe vide potrebu za novom “kulturom dijaloga, sudjelovanja i ravnopravnosti spolova” u Crkvi.

Već 16. listopada Sally Hodgdon – potpredsjednik UISG-a koja je sudjelovala na Sinodi za mlade u Rimu – podigla je pitanje žena u Crkvi i njihov pristup crkvenim pozicijama. Hodgdon je izjavila da će u buduće postojati žene na sinodama biskupa sa biračkim pravom.

Kao što izvješće na web stranici austrijskih redovnica navodi, članovi njemačkog govornog područja UISG-a, većinom glasova, podupiru njemačku deklaraciju od prosinca 2017. Ta je izjava formulirana na teološkoj konferenciji u Osnabrücku i sadrži poziv za priznanje žena u svim uredima i službama Crkve, uključujući urede zaređenog služenja (đakon, svećenik, biskup). Prema ovoj deklaraciji, koju podupire 120 sudionika, pravi ekumenizam ne može napredovati “bez dogovora oko prisutnosti žena u svim crkvenim uredima”.

Prema sestri Hodgdon, Sinodska mladež je tijekom plenarnih rasprava dotakla pitanje ženskog đakonata tri-četiri puta. Bila je revizor u sinodi, ali bez prava glasa. Novost na ovoj sinodi bila je činjenica da su dva vjerska brata aktivno sudjelovala i imali pravo glasa. To je dovelo do pitanja, zašto su vjerske sestre isključene iz tih prava.

Kao što je LifeSiteNews objavio 27. listopada, konačni dokument Sinode za mlade sadržava neke kontroverzne odlomke koji ističu važnost utjecaja žena u Crkvi. Stavak 148 govori o “prisutnosti žena u crkvenim tijelima na svim razinama, čak i na odgovornim mjestima i sudjelovanju žena u crkvenim procesima donošenja odluka”. Ovi izrazi izgleda rezoniraju s nekim izjavama i zahtjevima već izvršenih od strane glavnih poglavarica Međunarodnog saveza posljednjih tjedana i godina.

https://www.lifesitenews.com/blogs/34-female-religious-superiors-ask-for-access-to-all-church-offices-includin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *