Poljska vraća “dan odmora”, ukidanjem nedjeljnog šopinga

Warshawa, 27. 11. 2017., Poljski zakonodavci glasali su prošlog tjedna za povrat nedjelje kao dana odmora, ukidanjem nedjeljnog šopinga do 2020 god.

Zakon koji je predložen od strane sindikata, dobio je potporu vladajuće stranke “Zakon i Pravda”. Prema Nasz Dziennik, 254 delegata glasovali su za, 156 bili su protiv, a 23 suzdržani. Više lijeve stranke kao što su Civilna platforma, Modern i Union of European Democrats, bile su protiv.

Očekuje se da će zakon proći Poljski senat i onda biti potpisan od Predsjednika Dude.

Poljska je jedna od posljednjih Europskih zemalja koja je uspjela zadržati svoj katolički identitet, među konstantnim pritiscima iz EU-a, i susjednih zemalja koje su se odavno riješile svojih moralnih načela. Poljska nastavlja odbijati abortus i homoseksualne brakove.

Obustavljanje trgovine nedjeljom neće zahvatiti sve poslove i uvodit će se postepeno, tako da do 2020 god. većina trgovina bude zatvorena tijekom svih nedjelja u godini.

Biskupi su istaknuli potrebu vraćanja nedjelje društvu, kao dana odmora i vrijeme za građenje obiteljskih odnosa. Također nedjelja ne može biti luksuz samo nekih, nego sastavni dio za sve zaposlene. 

Ekonomisti su, naravno, potpuno protiv ovog zakona. To objašnjavaju strahom od gubitka poslova i pada u ekonomskom rastu. 

Još 2012 god. Papa Benedikt XVI rekao je da onaj koji brani nedjelju kao dan odmora, brani ljudsku slobodu.

“Nedjelja je dan Gospodnji i dan muškaraca i žena, dan u kojem svatko može biti slobodan, slobodan za obitelj i za Boga. Braneći nedjelju mi branimo ljudsku slobodu”, rekao je Benedikt XVI.

https://www.lifesitenews.com/news/poland-to-reclaim-day-of-rest-by-phasing-out-sunday-shopping

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *