Poljski biskupi poduprli kampanju za zabranu abortusa: Nema opravdanja za ubijanje djece

Odbor predsjedništva Poljskih biskupa je dao izjavu koja potvrđuje pravo života nerođenog djeteta i tako su poduprli novu kampanju za zabranu pobačaja u svim okolnostima.


Pismo, potpisano 8. 11. pojavljuje se 13 mjeseci nakon poraza zakona po kojem bi u Poljskoj abortus bio ilegalan u skoro svim okolnostima. Trenutno zakon dozvoljava abortus djece začete silovanjem, djece sa ozbiljnim oštećenjima i djece čiji razvoj stavlja zdravlje njihove majke u veliku opasnost.
Biskupski odbor je izjavio da svako dijete, čak i bolesno dijete, ima pravo na život. Citirajući moderne znanstvene dokaze da ljudski život počinje začećem, biskupi su izjavili da zaštita života nerođenih nije samo pitanje religije ili vjerovanja, nego jedna od najfundamentalnijih dužnosti svakog ljudskog bića.
U dodatku, odbor je potakao Poljake da podupru kampanju abolističke grupe „Zaustavi abortus“. Ova kampanja hoće uvjeriti vladu da proširi zaštitu Poljskog zakona za sva nerođena ljudska bića.
U svom pismu, biskupi su citirali Svetog Ivan Pavla II i njegovu encikliku EvangeliumVitae: „ Namjerna odluka da se nevinom ljudskom biću oduzme njegov život, uvijek je moralno zla i nikada ne može biti dopuštena kao takva ili kao sredstvo koje ima dobar ishod. To je ustvari veliki čin neposluha moralnom zakonu i uistinu prema Bogu osobno, stvoritelju i jamcu tog zakona, to je kontradiktorno temeljnim vrlinama pravde i milosrđa“
Biskupi su zaključili riječima: „Ubijanje djece se nikada ne bi smjelo dogoditi. Umjesto abortusa – usvajanje! Tražimo od vas da molite za nerođenu djecu, da od trenutka začeća budu voljeni, da im bude garantirano pravo da se rode i žive sretan život“

https://www.lifesitenews.com/news/polish-bishops-back-campaign-to-ban-abortion-no-justification-for-killing-c

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *