Portugalski kardinal proglasio prihvaćanje Pričesti za preljubničke parove

Kardinal iz Lisabona, Manuel Clemente, objavio je službenu izjavu u kojoj dopušta davanje Svete Pričesti onima koji su rastavljeni i nevaljano ponovno vjenčani u pojedinim situacijama.

Izjava koja je poslana sa njegove stranice, nazvana je “prihvaćanje poglavlja VIII apostolske pobudnice AL”. 

Kardinal Clemente navodi brojne dokaze kojima opravdava ovaj svoj čin, a posebno papino pismo biskupima Buenos Airesa, koje je uvršteno u službeni Akt Apostolske Stolice od pape Franje.

Citirajući ovo pismo Clemente navodi kako život u celibatu zapravo ne može biti izvediv, te da postoje limitacije koje umanjuju odgovornost i krivnju, posebno kada se time narušava odnos prema djeci iz druge zajednice.

Ipak papina nova nauka naširoko je odbijena od strane Katoličkog klera i laika, posebno teologa i kanonskih odvjetnika. Crkveni zakon nastavlja zahtijevati od onih koji žive u smrtnom grijehu zabranu primanja Svete Pričesti, a svećenik je dužan odbiti takvoj osobi dati Pričest.

Biskupi Kazakhstana javno su odbili Franjinu nauku i potvrdili dvijetisućljetnu tradiciju Katoličke Crkve, koja zabranjuje davanje Svete Pričesti osobama koje žive u smrtnom grijehu. Drugi biskupi i kardinali potpisali su njihovu deklaraciju.

No pojedine biskupije i župe priklanjaju se i dalje ovom krivom nauku, zavodeći vjernike u herezu, direktno riskirajući gubitak duša koje su im povjerene. 

https://www.lifesitenews.com/news/portuguese-cardinal-declares-acceptance-of-communion-for-adulterously-remar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *