Poslušnost nije zamjena za izdaju vjere

Dok se utjecaj korona virus pandemije iskorištava kao razlog za zabranu javnih Misa, Nadbiskup Carlo Maria Vigano ohrabruje biskupe Italije “da odluče kako djelovati, razborito i mudro, kako bi osigurali dostupnost Sakramenata i slavljenje Misa za vjernike.”

“Papin poziv na poslušnost “fazi 2″ restrikcija Talijanske vlade, koja nastavlja zabranjivati Mise, ne samo da je pretjeran, nego predstavlja narušavanje savjesti i opasno je za zdravlje duša,” rekao je nadbiskup Vigano.

“Da li vi mislite da će nas Gospodin suditi prema tome jesmo li bili poslušni Cezaru, ako to znači neposlušnost prema Bogu?

Nije li Kršćanin vezan za prigovor savjesti, čak i na poslu, kada se traži od njega da prekrši Božanski zakon?” zapitao je Vigano.

“Sporazum između Svete Stolice i Talijanske Vlade, naglašava kako Crkva ima pravo na punu slobodu i autonomiju u obavljanju svoje službe, kojoj je dana adekvatna socijalna i javna dostupnost u slavljenju Svetih Misa i davanju Sakramenata,” istaknuo je bivši Apostolski Nuncij Sjedinjenih Američkih Država – Nadbiskup Vigano!!!

 

“Nikakav autoritet ne smije se miješati u svećeničku službu, čak i uz pristanak Crkvenih vlasti, koje ne smiju zaboraviti da nisu vlasnici Sakramenata nego samo njihovi davatelji, preko milosti koja im je povjerena prilikom stupanja u svećeničku službu,” naglasio je Vigano.

“Zadatak je svakog pojedinog biskupa da odluči sa punom autonomijom, što je dobro za duše koje su mu povjerene kao Pastiru i što će se slaviti u njegovoj biskupiji; naglasio je Vigano.

Prema nedavnoj objavi Talijanskih medija, Biskupska Konferencija Italije kritizirala je Talijansku vladu zbog produženja zabrane javnog slavlja u tzv. “fazi 2” restriktivnih mjera vlade.

Nakon izjave Talijanskih biskupa oglasio se lažni prorok Bergoglio, koji je u sarkastičnom tonu tražio Katolike da mole za “milost poslušnosti” prema vladinim mjerama. 

Vigano ističe kako biskupska konferencija nema autoritet nad pojedinim biskupijama, nego lokalni biskup te biskupije. Biskup ima punu vlast i odgovornost u svojoj biskupiji.

Ipak Vigano ističe kako je nečuveno da Talijanska Biskupska Konferencija nastavlja tolerirati takvo zlostavljanje Božanskih zakona Crkve, stvarajući time vrlo ozbiljan presedan, kakvog nije bilo u povijesti Crkve.

Nadbiskup Vigano također ističe nekoliko svetogrdnih upada Talijanske policije u Crkvene prostore za vrijeme održavanja Svete Mise, što je potpuno nedopustivo, obzirom da je Crkva potpisala 1929 godine Konkordat (sporazum), kojim se sav Crkveni prostor stavlja pod vlast Crkve.

“Ambasador Italije trebao je biti pozvan od strane Svete Stolice oštrom notom protesta, zbog ozbiljnog narušavanja ugovora između Talijanske države i Vatikana, a Sveta Stolica je također trebala uputiti Talijanskoj vladi zahtjev da se takvi upadi policije u Crkve odmah zaustave,” objašnjava Vigano.

Na pitanje novinara kako komentirati naglu promjenu u odluci Lažnog proroka Bergoglia, koji je nedavno izjavio kako bi trebalo što prije otvoriti Crkve vjernicima, a nakon toga zahtijeva poslušnost Vladinim mjerama, Vigano poručuje:

“Bergoglio je poznat po svojim oprečnim stavovima i izjavama. Svatko se sjeća, prije nego je izbio skandal sa Malteškim Redom zbog dijeljenja prezervativa u njihovoj bolnici, kako je papa Franjo dao jasne naputke Kardinalu Burkeu da pazi na svoj Malteški Red kako bi se sačuvao Katolički moral. Ali, čim je dobio priliku Bergoglio nije oklijevao da optuži i razriješi tog istog Kardinala Burkea koji je postupio prema njegovom naređenju.

Isto tako je Bergoglio postupao i u ovom slučaju sa javnim Misama, prvo potičući biskupe da otvore vrata Crkava vjernicima, a zatim tražeći od njih poslušnost vladinim mjerama.

Međutim ne smijemo zaboraviti da i vjernici imaju pravo i dužnost prisustvovati Misama, ići na Ispovijed, primati Sakramente, to je pravo koje im dolazi od toga jer su oni dio Mističnog Tijela Crkve koji su postali svojim Krštenjem.

Crkveni pastiri stoga imaju svetu dužnost, i po cijenu vlastitog zdravlja i života, osigurati ovo pravo vjernicima, jer će za to morati dati račun Bogu, a ne Predsjedniku Talijanske Biskupske Konferencije, a niti Premijeru Italije.”   

Vigano je zatim uputio pitanje Talijanskim Biskupima:

“Da li vi vjerujete, kada su se Crkve u Meksiku i Španjolskoj zatvorile (početkom 20 stoljeća), kada su zabranjene procesije, kada su zabranili nošenje crkvenog habita u javnosti, da je to puno drugačije nego sadašnje vrijeme?”

Poslušnost nije opravdanje za sluganstvo i ropstvo.

“Ako je naša vjera temeljena samo na poslušnosti, mučenici se nisu trebali nikada suočiti sa mučenjem od strane civilnih vlasti koje su ih osuđivale; bilo bi dovoljno da su ih poslušali i poklonili se Caru.”

Nadbiskup Vigano se također kratko osvrnuo na korona virus pandemiju, koja se pokazala kao izvrsna prilika – namjerna ili nenamjerna – vidjet ćemo uskoro, da se nametnu ograničenja slobode cijeloj populaciji, koja niti u jednom obliku nisu demokratska niti su dobra.

“Ovo su prokušane tehnike diktatorstva, u kojim se čak usuđuju pratiti kretanja ljudi, pod izlikom ljudskog zdravlja i hipotetske budućnosti. Oni misle da mogu nametnuti tiranijski režim u kojem osobe koje nisu izabrane od strane naroda određuju što je zakonito a što ne, uključujući i kakvu kaznu trebaju snositi oni koji se ne podčine njihovim mjerama.” zaključuje Vigano!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *