Biskup Bode: Ako papa dozvoli oženjene svećenike u Amazoniji i mi ćemo ih također tražiti

Potpredsjednik Njemačke biskupske konferencije, biskup Franz-Josef Bode, sada najavljuje da bi Njemački biskupi morali – i trebali isto tako – tražiti od pape posebnu dozvolu za ređenje ” viri probati ” (oženjenih muškaraca ) u Njemačkoj, ako Papa dozvoli ovo za Amazonsku regiju nakon nadolazeće Amazonske sinode 2019. u Rimu.

  1. travnja Njemačka televizija ARD objavila je dokumentarac o nedostatku svećenika pod nazivom “Crkva bez svećenika”. U ovom dokumentarcu, biskup Bode je dao neke važne izjave u vezi s temom ređenja nekih izabranih oženjenih muškaraca za svećenike. Njemačka biskupska internetska stranica Katholisch.de izvještavao njegovim riječima. Prema tom izvještaju, Bode “očekuje da će Njemački biskupi zamoliti Vatikan za primitak nekih oženjenih svećenika u svećeništvo”, ako papa Franjo “odobriti iduće godine ređenje «viri probati» za Amazonu. U članku Katholisch.de, biskup Bode je dodao da bi, ako bi postojala takva mogućnost negdje drugdje u svijetu, i ako bi to uopće bilo moguće, onda bi to trebalo biti moguće u situacijama gdje je potreba drugačija. 

Te izjave dolaze u trenutku daleko veće kontroverze koju je biskup Bode započeo početkom 2018. godine kada je predložio blagoslov homoseksualnih parova. Nekolicina visoko rangiranih svećenika, među kojima i Kardinal Gerhard Müller , nadbiskup Charles Chaput i kardinal Paul Josef Cordes, potom su podigli svoje glasove, kritizirajući taj prijedlog. Ali kardinal Reinhard Marx, predsjednik Njemačkih biskupa – prvi je prihvatio takvu ideju. 

Sam biskup Bode već je 2017. godine promovirao ideju o primitku oženjenih svećenika u svećeništvo. Njegova biskupija Osnabruck nije imala ni jednog novog zaređenog svećenika, pa je postavio pitanje “treba li svećeništvo i celibat uvijek biti povezano jedno s drugim”. Što se tiče nedostatka svećenika u svojoj biskupiji, Bode je zatim objasnio svoj prijedlog “različitim promjenama u društvu”.

Bode je biskup biskupije Osnabrücka od 1995. godine, a izabran je za potpredsjednika Njemačke biskupske konferencije u rujnu 2017 god.

https://onepeterfive.com/german-bishops-vp-we-also-ask-for-married-priests-if-pope-allows-it-for-amazon-region/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *