Poznati svećenik u Poljskoj moli da papa Franjo umre ukoliko ne vrši Volju Božju

Vodeći svećenik u Poljskoj došao je na naslovnice nakon što je s propovjedaonice rekao kako moli da papa Franjo umre ukoliko ne izvrši volju Duha Svetoga.

Otac Edward Staniek, sedamdesetsedmogodišnji je učenjak patristike i rektor Glavnog sjemeništa Krakovske nadbiskupije od 1993. do 2001. Zaredio ga je Karol Wojtyła 1965. godine, sada poznat kao papa Ivan Pavao II., a autor je preko 40 teoloških i katehetskih knjiga.

Otac Staniek je u svojoj sada poznatoj propovijedi, izrečenoj u Krakovu 25. veljače, rekao da se moli da papa Franjo primi mudrost i inzistirao je na tome da papine ovlasti potječu isključivo od poslušnosti Isusu Kristu.

“Molim se za papinu mudrost, da mu se srce otvori utjecaju Duha Svetoga, a ako ne izvrši [Njegovu volju], molim za brz odlazak u kuću Oca”, rekao je , “Uvijek možemo tražiti od Boga sretnu smrt za njega jer je sretna smrt velika milost.”

Vlast, a ne moć

Kako prenosi Polonia Christiana, središnja tema Staniekove propovijedi bila je to da su vlast u Crkvi i puko vodstvo Crkve dvije različite stvari.

“Tko je najviša vlast za mene? Je li to Isus?” Pita svećenik. Objasnio je da je autoritet poštivanje nekog pouzdanog, nekog tko iz određenog razloga zaslužuje povjerenje, poput stručnjaka na određenom polju. Međutim, autoritet zaslužuju samo oni koji su odgovorni.

“Poštivanje takve [autoritativne] osobe rezultira u tome da je njegovo mišljenje važno. Temelj autoriteta je odgovornost osobe”, rekao je teolog.

“Moj Bog je [Sâm] odgovornost”, nastavio je Staniek, “i On me čini po Njegovoj slici i prilici. On je Autoritet. I ja moram biti autoritet koji je 100% odgovoran za svoje riječi, misli i djela. “

Otac Staniek je upozorio na automatske pretpostavke da su profesionalni crkveni ljudi vlast. Uključio je Papu, kardinale, biskupe i župnikeu one koji bi mogli biti moćni, ali ne i autoritativni. Biti u stanju davati naloge ne znači da netko ima istinski autoritet, objasnio je Staniek. U međuvremenu, jedini autoritet u Crkvi je Isus.

“Ne možete dobiti pravi autoritet”, rekao je svećenik, “možete samo izrasti u njega. Jedini autoritet u Crkvi je Isus. Ne Papa, ne hijerarhija … To je Isus. I Crkva živi na temelju Njegovog autoriteta. Tko u Crkvi … djeluje poput Isusa, ta osoba zrači Njegovim autoritetom. Visoki položaj daje moć, ali ne i vlast.”

Dva “pogrešna” tumačenja Kristove milosti

Svećenik je tada rekao svoje mišljenje kako papa Franjo čini otklon od Isusa dajući dva pogrešna tumačenja Kristove milosti. Prema Stanieku, Franjo griješi kada naređuje crkvama i biskupijama da pozivu muslimane i potiču ljude u smrtnom grijehu da prime Svetu Pričest.

“U ime milosrđa [Franjo] poziva župe i biskupije da otvore vrata islamu”, kazao je. “[To je] religija koja je neprijateljska prema Evanđelju i Crkvi. U vjerskim ratovima ubili su milijune. “

Oslanjajući se na pobjedu poljskog kralja Jana Sobieskog III nad Osmanskim Carstvom, Staniek je rekao da su Poljaci bolje shvatili islam od drugih.

“Mi, Poljaci … bolje razumijemo od drugih da nema mogućnosti normalnog dijaloga s njima. Možemo pokazati milost muslimanima koji su smrtno gladni. Vrata biskupija i župa otvorimo samo onima koji vjeruju u Isusa Krista”, rekao je.

“Druga instanca pogrešnog tumačenja milosrđa je otvaranje vrata Svete Mise, svetoga Sakramenta, ljudima koji su izabrali svijet grijeha. Oni mogu primiti Euharistiju pod uvjetom da se obrate i pokaju za svoj grijeh. Tko poznaje svetost Pričesti, više voli kleknuti pred blaženim Sakramentom i tući se u grudi [te reći] “smiluj se meni grešniku”, a ne se u grijehu Pričestiti. Svećenik je rekao da istinsko milosrđe poziva ozbiljne grešnike na pokajanje, a ne na njihovo primanje Svete Pričesti.

“Za bezbožnike, to je toliko smrtonosna hrana koliko je svetogrđe”, rekao je Staniek. “Dozvoljavanje [okorjelim grešnicima] u Crkvi da sudjeluju u svetome je oskvrnuće Sakramenata.”

“Što je papin motiv? Ne znam”, nastavio je. “Koja je svrha njegovih [kontroverznih] izjava? Ne znam ni ovo. Znam kako mediji, koji žele uništiti Isusa Krista i Njegovu Crkvu koriste te govore.”

Tada je Staniekiz rekao riječi koje su s kašnjenjem prenesene širom svijeta.

“Molim se za Papinu mudrost, da mu se srce otvori djelovanju Duha Svetoga, a ako ne izvrši [Njegovu Volju], molim za brz odlazak u kuću Oca”, rekao je , “Uvijek možemo tražiti od Boga sretnu smrt za njega jer je sretna smrt velika milost.”

Aludirajući na Evanđelje dana, koje je govorilo o preobraženju Gospodina, Staniek je sugerirao da nipošto nije sigurno da papa Franjo, iako moćan, sudjeluje u Kristovoj vlasti.

“Crkva Kristova nije izgrađena na vlasti”

“Ako Papa ne sluša Isusa na brdu Tabor, on ne sudjeluje u Njegovoj vlasti. Kristova Crkva nije izgrađena na vlasti. Izgrađena je na autoritetu. Tko god vrednuje moć iznad autoriteta, strano je tijelo u Kristovoj Crkvi. Poslušajmo Isusa kao što nam je rekao Otac na brdu Tabor.”

(A sad malo moći i politike – komentar HKZ)

Propovijed oca Stanieka, pod naslovom „Vlast, a ne moć”, u početku je objavljena na internetskim stranicama katoličkog časopisa Ktoš Jak Bóg? (Tko je poput Boga?). Uklonjena je.

Metropolitski nadbiskup u Krakovu, Marek Jędraszewski, objavio je kratku izjavu kako je osjetio “bol i žaljenje” nakon primanja vijesti o Staniekovoj propovijedi i s njim je razgovarao o tome.

“Uvjeravam vas da cijela Crkva u Krakovu svakodnevno moli na nakane svetoga oca Franje, tražeći Gospodina Boga da mu pruži milost koju treba da ispuni Petrovu službu u jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi ,” rekao je nadbiskup.

https://www.lifesitenews.com/news/priest-on-francis-i-pray-for-his-swift-departure-to-heaven-if-he-rejects-go

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *