Prefekt Kongregacije za kler potiče mogućnost oženjenog svećeništva

Vijest tjedna dolazi iz Italije kako je kardinal Beniamino Stella, prefekt Kongregacije za kler, objavio još neke informacije o mogućim planovima reforme u Crkvi s obzirom na pitanje oženjenih svećenika. U intervjuu za novu talijansku knjigu o papi Franji i njegovim najbližim kardinalskim savjetnicima pod nazivom “Tutti gli uomini di Francesco”, vatikanskog novinara Fabia Marchese Ragone, Stella iznosi neke primjedbe o širem kontekstu Franjinih vlastitih općih planova. 

Stella ovdje govori o mogućnosti ređenja u svećenstvo “starijih oženjenih muškaraca”. Navodno nije riječ o općenitom ređenju oženjenih muškaraca. Kao što Andrea Tornielli iz Vatikan Insidera danas izvještava:

“Umjesto toga, radi se o reagiranju na hitnu situaciju u određenim područjima, na način da se povjeri vodstvo zajednica, kojima je često nemoguće doći do svećenika, starijim oženjenim muškarcima dokazane vjere, koji će biti zaređeni u svećenike kako bi mogli slaviti Sakramente.” 

Ono što Stella sam govori ovdje, imajući papu na umu, postaje jasno u drugom citatu iz Vatikan Insidera:

“Iz tog intervjua, međutim, papina intuicija proizlazi, koja potiče Crkvu da prepoznaje “taj pravi trenutak u kojem Duh predlaže nešto.” Naime, nije pitanje biti protiv ili za nešto, nego o opreznoj procijeni različitih mogućnosti, bez zaključka ili krutosti. S obzirom na manjak zvanja, u nekim dijelovima svijeta – na primjer u Amazoniji ili na zabačenim pacifičkim otocima, ali ne samo [tamo]- [jer] ondje postoji akutna patnja za pravom “Sakramentalnom nuždom”, koju malo prisutnih svećenika ne mogu [sami] razriješiti.”

Članak Vatican Insidera također ukazuje kako će se nadolazeća amazonska sinoda vjerojatno baviti tim pitanjem kad kaže:

”Treba napomenuti da Stella govori o “Sakramentalnom hitnom slučaju”: otvaranja u korist ređenja za vire probate – samo hipoteza koja će se vjerojatno raspravljati na sinodi o Amazoniji – koje je motivirano vrhovnim zakonom Crkve [tj. “dobrom duša”]. [naglasak dodan]

Što je najvažnije, Vatican Insiderov novinar Andrea Tornielli – bliski povjerenik samoga pape – nadalje otkriva da je jedan od izvora inspiracije za ove reformske ideje biskup emeritus Fritz Lobinger (Južna Afrika) – kojeg je papa Franjo pohvalio 2015., u prisustvu Njemačkih biskupa tijekom njihovog Ad Limina posjeta Rimu! Tornielli govori:

“Iz studije – kardinal Stella primjećuje u intervjuu – kako se zanimljive perspektive pojavljuju, čiji bi pravi opseg mogao biti procijenjen, kao što je mogućnost ređenja starijih muškaraca za slavljenje Euharistije u izoliranim Katoličkim zajednicama”, prema prijedlogu kojega je biskup emeritus Aliwala u Južnoj Africi, monsinjor Lobinger, dao prije nekoliko godina; ovdje nije fokus na  ređenju pojedinih probata vira, nego na zrelost i odgovornost kršćanske zajednice, od kojih se mogu pojaviti neki “starješine”  i koji bi, jednom kada prime svoje ređenje, bili odgovorni za osiguravanje slavlja Euharistije, Sakramenta oproštenja i bolesničkog pomazanja”. [naglasak dodan] Tako nam, kardinal Stella koji kao prefekt Kongregacije za kler ima važnu ulogu po ovom pitanju – otkriva slijedeće: da papa razmatra odobriti (starijim) oženjenim svećenicima u Amazonskoj regiji i na nekim pacifičkim otocima (i šire); mogućnost slijeđenja ideje biskupa Lobingera – koji također još javno širi ideju o ređenju žena – i o ovome će najvjerojatnije biti raspravljano na idućoj sinodi amazonske regije 2019.

Kako je Njemački novinar, Giuseppe Nardi, izvijestio tijekom posljednjih par tjedana, bilo je jasnih otkrića – koja je dao i kardinal Lorenzo Baldisseri – prije i tokom papinskog posjeta Čileu i Peruu kako je dio papinog plana susrest s biskupima amazonske regije kako bi raspravljali o toj sinodi, kao svojevrsni pripremni pred – sinodalni sastanak. Giuseppe Nardi je također rekao da ovaj novi intervju Stelle jasno pokazuje da papa želi ići u smjeru ređenja oženjenih  muškaraca. Povrh toga, Nardi je preveo dijelove nedavnog intervjua kojega je dao biskup emeritus Erwin Kräutler ukazujući, da će iduća sinoda govoriti o “zajednicama bez Euharistije” i o mogućnosti ređenja oženjenih muškaraca.  

Napokon, 11. siječnja, mi smo izvijestili o svećeniku, profesoru Paulu  Zulehneru, koji je  napisao nekoliko knjiga skupa s biskupom  Lobingerom i koji predviđa da “će prije svećenica, bit oženjenih svećenika.” [naglasak nadodan]

Nastavio je, govoreći:

“Pretpostavljam da će latinoamerički biskupi to odlučiti na sinodi za regiju Amazonije 2019. Moguće je da će ih papa podržati. Taj korak će staviti pritisak na ostale da slijede Latinoamerikance. Na ovaj način će se Crkva promijeniti.“

Na ovaj način mi jasno vidimo jedno neizmjerno promicanje širenja progresivističkog plana na svim frontama, po pitanjima oženjenih svećenika, homoseksualnih veza, kontracepcije, eutanazije, kao i abortusa. No, kada će se pravovjerni Katolički svijet osvijestiti i reći: “E, sad je dosta!”?

https://onepeterfive.com/cardinal-prefect-of-congregation-for-clergy-promotes-possibility-of-married-priesthood/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *