Preko 140.000 Poljskih Katolika pozvalo biskupe da obrane vjeru od Amoris Laetitiae

Preko 140.000 Poljaka potpisalo je peticiju kojom traže od svojih biskupa da brane Katolički nauk o braku nakon Papine kontroverzne pobudnice Amoris Laetitia.

Polonia Semper Fidelis, skupina pod pokroviteljstvom Instituta don Piotra Skarge iz Krakova, objavila je zahtjev u siječnju 2018. godine, tražeći da nadbiskup Stanisław Gądecki, predsjednik Poljske biskupske konferencije, očuva vjeru u Poljskoj od “njemačkih pogrešaka”.

Naime, biskupi se pozivaju da potvrde neraskidivost braka i nedopustivost Sakramenata za razvedene i ponovno vjenčane Katolike.

Pismo upozorava da problematična tumačenja Amoris Laetitia, posebno objavljena od strane Njemačkih biskupa, doprinose golemoj zbunjenosti s kojom su vjernici već suočeni uslijed današnje relativističke kulture.

“U ovoj iznimno teškoj situaciji u kojoj su se kršćanski brakovi i obitelji našli, nedostatak službenog dokumenta koji jasno potvrđuje sadašnje stajalište Crkve o tim pitanjima, koje je izrazio … Sveti Otac Ivan Pavao II. u Familiaris Consortio, doprinosi sve većem broju sumnji i odstupanja od stoljetnih učenja i prakse u odnosu na Sakrament braka i Euharistije “, navodi se u pismu.

“Imajući u vidu odlučni položaj Poljskih biskupa koji su tijekom sinode posvećene obitelji ustajali u obranu Crkvenog učenja i duhovne baštine Poljskoga Pape, čekamo potvrdu ovog učenja od strane Poljske biskupske konferencije s ljubavlju i povjerenjem”, dodaje se.

Među potpisnicima peticije je Darius Kowaski, poznati Poljski glumac koji je izjavio da mu je “ne samo čast, već i obveza” podržati peticiju.

“Smatram da je moja dužnost jer sam otac – možda ću biti i djed – i jer sam muškarac”, izjavio je Kowalski u video prezentaciji. “Znam da je obitelj najvažniji temelj cjelokupnog ljudskog života. Zahvaljujući obitelji, osoba se može u potpunosti razvijati. Može u potpunosti prihvatiti ljubav i onda je može dati zauzvrat.”

Kowalski je pohvalio Papu Ivana Pavla II. kao Papu obitelji, rekavši kako je on ispunio tu ulogu ne samo tijekom njegova papinstva već i danas.

“U svom dokumentu Familiaris Consortio (pokojni Papa) napisao je da je brak između krštenika jedan od sedam Sakramenta Novog saveza”, nastavio je glumac. “Mi smo u zavjetu s Bogom.”

Liberalna tumačenja zloglasne bilješke 351, Amoris Laetitia, kakva su razvili Njemački i Malteški biskupi, optužuju se za proturječnost Familiaris Consortio, koji propisuje da rastavljeni i ponovno vjenčani parovi koji i dalje žive zajedno ne smiju biti seksualno aktivni, ako žele primiti Sakramente Pomirenja i Pričesti.

Kowalski je napomenuo da Poljska ima mnoge fizičke spomenike u sjećanje na Ivana Pavla II. i pozvao je Poljake da razmotre bi li trebali podići još jedan “iz naših srdaca” potpisivanjem peticije.

Drugi istaknuti Poljaci koji su potpisali peticiju su političar i redatelj Grzegorz Braun, Jacek Kotula, koji je Poljskoj predstavio kanadsku zatvorenicu savjesti, Mary Wagner, i novinski urednik Tomasz P. Terlikowski.

“Polonia semper fidelis” (Poljska zauvijek vjerna) je stoljetni stari moto koji izražava uvjerenje da je Poljska definirana njezinom tisućljetnom Katoličkom vjerom i neće nikad izdati Krista, bez obzira na to koliko narod mora patiti.

Cjelovito pismo, prevedeno s Poljskog:

Preuzvišeni oče nadbiskupe,

Kao vjernik laik zabrinut za sudbinu Katoličkih brakova i obitelji u našoj domovini, žarko molim nadbiskupa da Poljska biskupska konferencija potvrdi nauk Crkve o neraskidivosti braka, kao i o primanju [Svete Pričesti] od strane ljudi koji žive u takozvanim ne-sakramentalnim odnosima.

Nakon što je papa Franjo iznio apostolsku pobudnicu Amoris Laetitia, pojavila su se uznemirujuća tumačenja – naročito od Njemačkih biskupa – koje su mediji objavljivali i koji su željno prihvaćena od strane nekih Katolika kao dokaz da se Crkveno poučavanje o gore spomenutim temama promijenilo.

Nažalost, širenje ove vrste mišljenja pridonosi rastućoj zbrci u dušama mnogih vjernika koji, unatoč pritiscima [seksualne] revolucije i relativizacije moralnih načela, i dalje žive u vjernosti Kristovom učenju o braku.

U ovoj iznimno teškoj situaciji u kojoj su se kršćanski brakovi i obitelji našli, nedostatak službenog dokumenta koji jasno potvrđuje sadašnje stajalište Crkve o tim pitanjima, koje je izrazio … Sveti Otac Ivan Pavao II. u Familiaris Consortio, doprinosi sve većem broju sumnji i odstupanja od stoljetnih učenja i prakse u odnosu na Sakrament braka i Euharistije.

Imajući u vidu odlučni položaj Poljskih biskupa koji su tijekom sinode koja je bila posvećena obitelji ustajali u obranu Crkvenog učenja i duhovne baštine Poljskoga Pape, čekam potvrdu ovog učenja od strane Poljske biskupske konferencije s ljubavlju i povjerenjem.

https://www.lifesitenews.com/news/140000-polish-catholics-urge-bishops-to-defend-the-faith-in-amoris-laetitia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *