Prema izvješćima, papa razmatra ređenje oženjenih muškaraca

Prema austrijskoj katoličkoj web stranici Kath.net, papa Franjo razmišlja o dopuštenju ređenja tzv. viri probati. Ovi “iskušani muškarci” navodno su “dokazali svoju vrijednost” živeći uzorno u svojim brakovima i župnom životu. Ukazuje se na prijedlog popuštanja zahtjeva celibata u svećeništvu za ove ljude koji bi pomogli u dužnostima svećenika u celibatu, uključujući i prikazivanje Svete Misne Žrtve. Na temelju izvješća njemačkog dnevnika Die Zeit, Kath.net kaže da je promicatelj ideje oženjenih svećenika, biskup Erwin Kräutler, prelat iz Austrije, koji je proveo veći dio svoje crkvene karijere u Brazilu, pomogao napisati dokument koji sada leži na stolu pape Franje kako bi bio potpisan. Ovom vjerojatnom odlukom, papa je rekao da želi pomoći ublažiti nedostatak svećenika u regiji Amazone u Brazilu.

Ova vijest nam dolazi u svjetlu nedavne odluke pape Franje o pozivu na biskupsku sinodu 2019. godine vezano za regiju Amazone i njezinih posebnih izazova.

Početkom 2017. papa Franjo je dao intervju novinama odgovornim za objavljivanje ove priče, Die Zeitu, u kojem je otvorio ideju o ređenju određenih viri probati. Kao što smo izvijestili u to vrijeme: Kada razgovaramo o oženjenim svećenicima, papa Franjo odgovara: “Dobrovoljni celibat nije odgovor.” Nadalje, on pokazuje ipak više otvorenosti prema ideji prenošenja većeg opsega i svećeničkih dužnosti na “viri probati”, one oženjene muškarce koji su živjeli podvrgnuti isprobanom i dokazanom ćudorednom životu i koji će stoga biti sposobni za trajni đakonat. Franjo kaže:

“Moramo razmišljati o tome jesu li viri probati mogući. Tada moramo odrediti koje poslove mogu imati, na primjer u dalekim župama. […] U Crkvi je uvijek važno prepoznati pravi trenutak, prepoznati kada Duh Sveti nešto traži. Zato kažem da ćemo i dalje razmišljati vezano za viri probati.

Biskup Kräutler je ranije javno govorio o činjenici da ga je papa Franjo privatno ohrabrio u unapređenju ideje o oženjenim svećenicima. Kao što sam izvještavao 2016. godine:

On [biskup Kräutler] tvrdi da su ove riječi [“imati hrabrosti!”] “Među omiljenim riječima” pape Franje. Franjo, kaže Kräutler, posebno potiče biskupe da budu hrabri: “Nikad neću zaboraviti kako mi je [papa Franjo] tijekom privatne audijencije 4. travnja 2014. rekao da očekuje od biskupa hrabre prijedloge…” Na pitanje o kojim prijedlozima on sam razmišlja vezano za nedostatak svećenika u nekim regijama, biskup odgovara da treba prerazmotriti uvjete za prijem u svećeništvo. On nastavlja: “Ali Euharistijsko slavlje ne bi trebalo ovisiti o tome je li prisutan svećenik koji je u celibatu ili ne. Papa Franjo zasigurno ne želi sam odlučiti o ovom pitanju, ali posebno u ovom kontekstu očekuje ‘hrabre’ prijedloge. “

Radio Vatikan (njemačka podružnica) izvijestio je prošlog rujna da je biskup Kräutler ponovno pokrenuo pitanje oženjenih muškaraca, s obzirom na nedostatak svećenika u njegovoj regiji u Brazilu, tvrdeći da to “hoće li biti proslave Euharistije ne bi trebalo ovisiti o tome postoji li dostupan svećenik koji je u celibatu.” Biskupi regije Amazone već su prošle godine govorili o tom pitanju, ali su tražili potporu” iz Europe “, prema ovom izvješću Radio Vatikana.

Biskup Kräutler je, kako se izvješćuje, ponovo predložio daljnje proučavanje rada biskupa emeritusa Fritza Lobingera iz Aliwala u Južnoj Africi koji nije samo za oženjene svećenike, već je i poticatelj ženskih đakona te je izrazio podršku ideji ženskih svećenica. Sam papa Franjo jednom je preporučio tekstove tog istog autora iz Južne Afrike njemačkim biskupima tijekom njihovog Ad Limini posjeta Rimu 2015. godine.

Leonardo Boff, teolog oslobođenja iz Brazila koji je nedavno služio kao savjetnik pape Franje, rekao je u prosincu prošle godine da je kardinal Hummes, također iz Brazila, predložio Papi da razmotri mogućnost da se oženjenim svećenicima da pastoralna skrb u njegovoj zemlji, gdje samo 18.000 svećenika služi puku od 140 milijuna katolika. Boff je rekao da mu je rečeno da je Papa želio probati “eksperimentalni period u Brazilu” u tu svrhu. Marco Tosatti i Sandro Magister, obojica dugogodišnji vatikanski promatrači, pokazali su u zasebnim izvještajima prošle godine da vide kretanje u tom smjeru. Istodobno, pitanje ublažavanja celibata potiče najveća katolička organizacija laika u Njemačkoj, dok se Njemačka suočava s neviđenom krizom zvanja. Njihova podrška dolazi u vrijeme kada biskupi Njemačke uživaju ogroman utjecaj u Vatikanu.

Biskup Kräutler, za čiju se studiju o oženjenom svećenstvu kaže da je na razmatranju kod pape, je rekao da zabrana ženskog svećenstva kroz Ordinatio Sacerdotalis pape Ivana Pavla II. “sigurno ima trajan učinak, ali nije dogma”.

https://onepeterfive.com/pope-reported-to-be-considering-ordination-of-married-men-to-the-priesthood/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *