Priča iza rušenja Malteških vitezova

Malta se nije slučajno našla u središtu krize koja potresa Crkvu. Bergoglio je naime, po dolasku na Petrovu stolicu smijenio kardinala Burkea s mjesta prefekta Vrhovnoga sudišta Apostolske signature i prebacio na protokolarnu dužnost kardinala – patrona Suverenog vojnog malteškog reda. Nakon što je kardinal Burke izašao s pismom „Dubia“ ovaj stari viteški red je došao pod povećalo.

Izgleda da se u Malteškom redu odvijala borba dvaju struja koja se pojačala nakon što je otkriven skandal vezan za dijeljenje kontracepcije u sklopu humanitarne pomoći u Africi. Kardinal Burke je o toj delikatnoj situaciji obavijestio Bergoglia na sastanku kojeg su imali 10. studenog prošle godine, govoreći o Albrechtu Von Boeselageru, Velikom vijećniku Malteških vitezova, koji predstavlja moćnu njemačku grupu unutar reda.

Bergoglio je zatim 1. prosinca poslao pismo Burkeu, kao patronu Malteškog reda, u kojem je tražio istragu protiv masona, koji su navodno infiltrirali Malteški red, kao i oko dijeljenja kontracepcije, gdje je tražio da se pristupi kroz dijalog s onima koji su odgovorni za skandal. Ovo pismo podijeljeno je članovima Malteškog reda.

Kardinal Burke i Fra Matthew Festing, Veliki meštar Malteškoga reda, pokušali su provesti ove upute. Imenovano je povjerenstvo koje je utvrdilo odgovornost Von Boeselagera za skandal s kontracepcijom. Fra Festing je tražio od Von Boeselagera da podnese ostavku zbog skandala. No kada je ovaj to dva puta odbio smijenjen je zbog odbijanja poslušnosti. Von Boeselager se zatim žalio Bergogliu. Bergoglio je imenovao drugo povjerenstvo da razmotri okolnosti oko Von Boeselagerove smjene. Fra Festing se protivio ovom uplitanju pozivajući se na suverenitet Malteškog reda. Naime, Suverenom malteškom redu priznat je međunarodnopravni subjektivitet, te je kao takav održavao odnose s preko stotinu država. Također je tvrdio da su članovi Bergoglijevog povjereništva u konfliktu interesa i da su neki od njih skupa s Von Boeselagerom uvučeni u 118 milijuna dolara vrijednu donaciju koja se drži na računima zaklade u Švicarskoj.

Na kraju Bergoglio je 24. siječnja pozvao Velikog meštra malteških vitezova, Fra Festinga i kako prenosi Rorate naložio mu da potpiše pred njim svoju neopozivu ostavku (iako Veliki meštri ostaju na toj poziciji do smrti) i da ne govori nikome o susretu.

Neki su se tada sjetili Benediktove ostavke i konspiracije sentgalenskog kruga „Mafija“ prepoznavši isti princip rada. Mediji u Hrvatskoj su nepravedno prenijeli da je Festing podnio ostavku zbog dijeljenja kontracepcije u Africi, a on se borio protiv odgovornih za skandal.

Bergoglio je uskoro vratio na poziciju Von Boeselagera i imenovao novog Velikog meštra Ludwiga Hoffmanna von Rumersteina. Uz to kardinal Burke je kao patron Malteškog reda dodatno ponižen, jer je Bergoglio imenovao nadbiskupa Giovannia Angela Becciua kao svoga povjerenika u Malteškom redu. Tako je Bergoglio izveo ovu smjenu protivno međunarodnom pravu rušeći suverenitet  starog viteškog reda, osnovanog u XI. stoljeću u Jeruzalemu.

No, ovaj potez još je značajniji u pogledu Bergoglijevog obračuna s Burkeom. Neki mediji navode da je Bergoglio tražio od Fra Festinga da u pismu ostavke navede da je pod utjecajem kardinala Burkea smijenio Von Boeselagera, što dodatno upućuje da iza rušenja Malteških vitezova stoji obračun s Burkeom. Na ovaj način Bergoglio ruši bazu kojom kardinal Burke formalno upravlja i postavlja oko njega svoje ljude, po istom principu kao što je nedavno učinio kardinalu Sarahu u Kongregaciji za bogoštovlje. Slijedeći korak bio je pritisak putem medija. Naime, uskoro su se u rimskim glasilima bliskim Bergogliju pojavili savjeti kardinalu Burkeu da odustane od svojih stavova vezanih za Dubiu.

Tako su Burke i Fra Festing, kažnjeni iako su provodili ono što je Bergoglio tražio u svom pismu od 1. prosinca 2016. Uz ovo treba napomenuti da je Bergoglio anulirao i sve odluke koje je Fra Festing donio nakon 4. prosinca 2016. Bitno je napomenuti da je među anuliranim odlukama i osnivanje povjereništva za istragu o 118 milijuna dolara deponiranih u Švicarskoj.  Rorate prenosi da je 15. prosinca 2016., samo tjedan dana nakon što je Bergoglio osnovao svoje povjereništvo za istragu o Von Boeselagerovoj smjeni, Bergoglio imenovao Von Boeselagerovog brata za člana Odbora Vatikanske banke, koja upravlja novcem Vatikana.

 

http://rorate-caeli.blogspot.com/2017/01/francis-pontificate-of-violence-and.html

http://www.ncregister.com/blog/edward-pentin/pope-francis-declares-all-of-fra-festings-recent-acts-null-and-void

http://eponymousflower.blogspot.hr/2017/01/the-anti-bergolio-cardinal-cardinal.html

http://rorate-caeli.blogspot.com/2017/01/money-money-money-this-explains-malta.html

http://www.onepeterfive.com/defense-cardinal-burke-italian-journalist-publishes-parts-pope-francis-1-december-2016-letter-prelate/

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *