Pro-Franjini kardinali traže njegovu ostavku kako ne bi došlo do raskola

Tiskovina The London Times izvješćuje, kako grupa kardinala koja je podržavala papu Franju sada želi da on odstupi i da ga zamijeni kardinal Pietro Parolin jer se boje da će njegove reforme izazvati raskol i to “katastrofalniji” nego onaj u vrijeme reformacije. Timesov članak poziva se na izvješće vatikanskog eksperta i istaknutog talijanskog novinara Antonia Soccia. http://www.thetimes.co.uk/article/anti-reform-cardinals-want-the-pope-to-quit-z3h75h22v

Socci piše kako je kurijalna frakcija Svete Stolice koja stoji iza izbora Jorgea Maria Bergoglia – zbog nestrpljivosti prema pontifikatu njegova prethodnika Benedikta XVI – sada ta koja želi da papa Franjo odstupi zbog straha od raskola koji se nadvija. 

Times prenosi: “Veći dio kardinala koji su glasovali za njega vrlo je zabrinut i kurija…ista ona koja je organizirala njegov izbor i pratila ga sve do sada nikada se ne distancirajući od njega, sada razmatra ideju moralnog nagovaranja kojim bi ga navela na umirovljenje. Potonja frakcija je ta koja sada vjeruje da bi papa trebao odstupiti i želi ga zamijeniti sa kardinalom Pietrom Parolinom, Vatikanskim državnim tajnikom,” rekao je gospodin Socci. On vjeruje da grupa broji desetak kardinala, ali njihova važnost ima puno veću težinu od broja. Četiri godine nakon odreknuća Benedikta XVI i Bergogliovog dolaska na scenu, situacija u Katoličkoj Crkvi postala je eksplozivna i doista je na rubu raskola, koji bi mogao biti čak i katastrofalniji nego Lutherov, koji je danas u Bergogliovoj crkvi praktički rehabilitiran.

Kardinali su zabrinuti da bi Crkva kao institucija mogla biti oštećena.

Jedan drugi poznavatelj prilika u Vatikanu dao je sljedeću ocjenu trenutnog razvoja situacije: “Dobar broj u većini kojom je 2013. godine Bergoglio izabran, požalio je zbog svoje odluke, ali ne smatram vjerojatnim da bi članovi hijerarhije izvršili pritisak na papu da odstupi. Oni koji ga poznaju znaju da bi to bilo beskorisno. On ima vrlo autoritarnu crtu. On neće odstupiti dok ne provede svoje revolucionarne reforme koje čine ogromnu štetu.”

Antonio Socci ističe važnost trenutnog razvoja događaja u tome što grupa koja želi ostavku pape Franje nisu kako bi se očekivalo konzervativni kardinali koji se opiru njegovim inovacijama. Socci nastavlja: “Ono što je znakovito je da inicijatori sumnje nisu konzervativni kardinali koji su od početka otvoreno suprotstavljeni papi.”

http://www.onepeterfive.com/pro-pope-francis-cardinals-seek-resignation-avoid-schism-reports-times-london

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *