Pro LGBT biblijski učenjak “otkriva” novu verziju Levitskog zakonika koji podupire sodomiju

Što učiniti kada je biblijski tekst protivan vašem stilu života – izričito protivan? Što učiniti kada nijedan jedini stih Biblije ne podržava vaše stajalište? 

Jednostavno je. Stvarate nove stihove iz ničega. Ponovno pišite Bibliju prema vašim željama. To je upravo ono što je biblijski učenjak Idan Dershowitz učinio.

U svom člamku iz New York Timesa , dr Dershowitz sažima svoj akademski rad iz 2017 god., objavljen u časopisu Hebrejske Biblije i drevni Izrael. (Je li bilo iznenađenje da Times odluči objaviti njegov članak?)

Dr. Dershowitz tvrdi: “Prije nego što je Levitski zakonik sastavljen, izravne zabrane homoseksualnog seksa – bilo između muškaraca ili žena – bile su praktički nečuvene u drevnom svijetu”. On vjeruje da je Levitski zakonik “stvoren postupno tijekom dugog razdoblja i uključuje tekstove više pisaca”.

Onda tvrdi da je “ranije izdanje Levitskog zakonika … možda bilo tiho po pitanju homoseksualizma”. (Napominjemo pažljivo: on misli na nepostojeće izdanje, Levitskog zakonika, ono iz njegove mašte, bez komadića tekstualne rukopisne potpore, na bilo kojem drevnom jeziku u bilo kojem vremenu.)

I ne samo to, već dr. Dershowitz čak tvrdi da “postoje dobri dokazi da je ranija verzija zakona u Levitskom zakoniku 18 dopuštala homoseksualizam”.

Kao netko tko je obučen u istom znanstvenom polju kao i dr. Dershowitz, mogu bez sumnje reći da ovo nije ništa više od znanstvene izmišljotine i treba ju odbaciti kao cjelovitu i besprijekornu glupost.

Prisjetimo se:

1) da Biblija ne sadrži niti jednu pozitivnu riječ o homoseksualnoj praksi, 

2) svaka osvrtanje na homoseksualnu praksu u Bibliji je kategorički negativno,

3) svaki spisateljski primjer braka i obitelji je heteroseksualan.

Kako onda dr. Dershowitz dolazi do takvih nečuvenih zaključaka?

Prvo, uočava da u drevnom bliskoistočnom svijetu “izravne zabrane homoseksualnog odnosa, bilo između muškaraca ili žena nije bilo” [.]

Iako je istina da takve zabrane uglavnom nedostaju u ostatku svijeta, postoje neki zakoni koji propisuju oštru kaznu za određene postupke muške sodomije. Dakle, ovo je preuveličavanje.

Što je još važnije, čini se da su homoseksualni čini bili dio drevne kulture Bliskog istoka – drugim riječima,  poganske kulture koju Biblija osuđuje. Nije čudo, dakle, da tamo nije stavljena zabrana tih djela. 

Zapravo, Levitski zakonik to potvrđuje, navodeći da su takvi grešni postupci uvelike prakticirani u okolnom drevnom svijetu. Izrael nije trebao slijediti njihov primjer! (Vidi Levitski zakonik 18: 1-3, 24-30.)

Ali to nije srce argumenata dr. Dershowitz.

Igrajući se “malog detektiva”, tvrdi da je otkrio navodni “izvorni” tekst Levitskog zakonika 18, koji zabranjuje samo homoseksualni incest. Sva druga homoseksualna djela bila su dopuštena.

Ne samo da je ovaj argument potpuno bez tekstualne podrške (nešto što treba uporno iznova ponavljati), ali čini bizarnu ideju da su u starom Izraelu muškarci mogli općiti s onoliko muškaraca koliko su htjeli, bez kazne, sve dok nisu bili bliski krvni srodnici. Ipak, na drugu stranu, mogli su imati spolne odnose samo s ženom (ili ženama) za koje su bili oženjeni, i to prema određenim smjernicama čistoće.

Naravno da istospolni odnosi nikada nisu bili dopušteni u drevnom Izraelu (da to kažemo još jednom, nema dokaza koji bi podržali suprotnu poziciju).

Odgovorit ću kratko:

1) Budući da su svi homoseksualni odnosi bili zabranjeni, nema razloga navoditi zabranu svakog pojedinog homoseksualnog čina pojedinačno.

2) Nasuprot tome, budući da su mnogi heteroseksualni odnosi dopušteni, bilo je važno izdvojiti jedino one koji su bili zabranjeni, što Levitski zakonik i čini.

3) Levitski zakonik 18,7 i 14 zabranjuju spavanje sa ženom svoga oca ili ženom brata svoga oca, djela koja bi također izravno posramila oca. Kao što je prikazano u verziji New Jewish Publishing Society (Društvo za novu židovsku publikaciju): “Golotinju svoga oca, tj. golotinju svoje majke, nećete otkriti, ona je tvoja majka, nećete otkriti njezinu golotinju”. I “Ne otkrivaj golotinju brata svoga oca: nemoj se približiti toj ženi, jer ona je tvoja teta”.

4) Nema nikakvih tekstualnih dokaza – niti najmanjeg lingvističkog traga bilo koje vrste – da je Levitski zakonik 18:22, naknadno dodan ovom poglavlju.

5) Ono što danas zovemo “Biblija” temelji se na tekstovima koje imamo – drugim riječima, hebrejskim, aramejskim i grčkim tekstovima koji su preneseni kroz generacije. Ne temelji se na nekim rekonstruiranim tekstovima stvorenim iz ničega.

To znači da za sve one koji imaju ove tekstove Božje riječi, sve dvojbe su već odavna riješene: homoseksualna praksa je zabranjena od Boga, ali još uvijek postoji mogućnost oprosta, otkupljenja i novog života za sve one koji se pouzdaju u Otkupitelja.

(Michael Brown je stekao svoj doktorat na Sveučilištu u New Yorku na bliskoistočnim jezicima i književnosti, objavio je članke starozavjetnih i semitskih pisama u časopisima, te doprinosio velikim akademskim radovima i autoriziranim znanstvenim monografijama o starozavjetnim temama.)

https://www.lifesitenews.com/blogs/this-bible-scholar-discovered-a-new-version-of-leviticus-to-support-sodomy

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *