Procurili dokumenti koji postavljaju pitanje osobne uloge pape u novom financijskom skandalu u Vatikanu

Dokumenti koje je dobio LifeSiteNews povezuju samog papu s novim vatikanskim financijskim skandalom i postavljaju se ozbiljna pitanja o njegovoj svjetskoj reputaciji “pape za siromašne”.

LifeSiteNews je dobio interne dokumente papinske zaklade sa sjedištem u SAD-u, dobrotvorne organizacije s odličnom reputacijom pomaganja siromašnima u svijetu, koji pokazuju da je papa prošloga ljeta osobno zahtijevao, i dobio darovnicu od 25 milijuna dolara za korumpiranu dermatološku crkvenu bolnicu u Rimu optuženu za pranje novca. Zapisi financijske policije pokazuju da bolnica ima dugove veće od milijardu američkih dolara – iznos nadilazi državne dugove oko 20 – ak zemalja.

Laički članovi papinske zaklade su se uzbunili zbog subvencije, neki prijete ostavkom. Odgovarajući na pitanja LifeSiteNewsa, osoblje zaklade, poslalo je izjavu govoreći kako nije njihova praksa komentirati pojedinačne zahtjeve. Govoreći o darovanjima općenito, zaklada je rekla da se njihova misija nije promijenila. “Subvencije koje će pomoći onima u potrebi diljem svijeta i  od značaja za Svetog Oca, preispituju se i odobravaju putem dobro prihvaćenih filantropskih procesa od strane Odbora i njegovih povjerenstava”, istaknuto je.

Biti član laik ili postati “službenik” papinske zaklade uključuje obećanje “donirati milijun dolara tijekom ne više od deset godina uz minimalnu donaciju od 100.000 dolara godišnje”. Ti se novci ulažu kako bi stvorili trajni fond pomoći Crkvi.

Međutim, većina odbora sastoji se od američkih biskupa, uključujući svakog američkog kardinala koji živi u Americi. Zaklada obično daje darove od 200.000 dolara ili manje organizacijama u zemljama u razvoju…) putem Svete Stolice.

Prema internim dokumentima, papa je u ljeto 2017. godine podnio zahtjev za veliku darovnicu, koja je 100 puta veća od njihovih normalnih darovnica, preko kardinala Donalda Wuerla, predsjednika odbora Papinske zaklade.

Unatoč protivljenju laičkih “službenika”, biskupi su u prosincu glasovali da se pošalje 8 milijuna dolara u Svetu Stolicu. U siječnju, dokumenti otkrivaju, da su laički članovi upozorili i smatrali to velikom zlouporabom njihovih sredstava, ali unatoč njihovim prosvjedima, poslano je još 5 milijuna dolara oko čega kardinal Wuerl nije stvarao probleme.

“Nemarni … manjkavi … bezobzirni”

Službenik koji je do tada bio predsjednik revizijskog odbora zaklade je 6. siječnja podnio ostavku zajedno s izvješćem o žestokim prigovorima odbora za dodjelu potpore.

“Kao voditelj Odbora za reviziju i povjerenika zaklade, smatrao sam da su ova bespovratna sredstva bila nemarna po karakteru, manjkava u pogledu dužne pažnje, i protivna duhu zaklade”, napisao je u pismu ostavke koje prati izvješće. “Umjesto da pomaže siromašnima u zemljama trećega svijeta, odbor je odobrio ogromnu nepovratnu potporu bolnici koja ima povijest lošeg upravljanja, kaznenih optužnica i stečaja”.

“Da smo dopuštali takve nesmotrenosti u našim osobnim karijerama, nikad ne bismo ispunili uvjete za učlanjenje u Papinskoj zakladi”.

Izvješće predsjedatelja revizijskog odbora napominje da je “prvih 8 milijuna dolara zaklada slala bez ikakve popratne dokumentacije”.

Rekao je da je odbor na kraju primio debeli registrator informacija (uglavnom na talijanskom jeziku)”, ali nije imao bitne detalje. Izvješće bilježi:

Nije bilo bilance. Nije bilo jasnog objašnjenja kako će se koristiti 25 milijuna dolara. Normalni zahtjevi za dodjelu bespovratnih sredstava prilično su specifični o tome kako će se koristiti naš novac. Zakopana, u debelom registratoru bila je samo financijska projekcija na jednoj stranici s oznakom “skica za raspravu” koja pokazuje:

2017 1,6 milijuna eura DOBIT

2018 2,4 milijuna eura DOBIT

2019 4,4 milijuna eura DOBIT

Prema ovim podacima, naš je Upravni odbor za ovu neuspjelu bolnicu odobrio 25 milijuna dolara; naših teško zarađenih dolara. Kako biste ovo bolje shvatili, [napominjem] da smo rijetko odobravali više od 200.000 dolara zahtjevima za dodjelu bespovratnih sredstava. Istaknuo sam da NIJE BILO PROFESIONALNE DUBINSKE ANALIZE, nego samo puno bezvezarija. Ako su navedeni brojevi točni, tada bi ovo komercijalno poduzeće trebalo otići u banku [tražiti novac]. Ne trebaju naš novac. Ako brojevi nisu bili točni, nije se smjela donijeti odluka.

Kontroverzna bolnica

Laički članovi odbora imaju dobar razlog za zabrinutost zbog navodnog primatelja njihove velikodušnosti. Papa Franjo zatražio je da sredstva budu usmjerena na IstitutoDermopaticodell’Immacolata (IDI), dermatološku bolnicu u Rimu koja godinama pati zbog korupcije i financijskih skandala.

Dana 15. svibnja 2013. ANSA, vodeća medijska agencija u Italiji, izvijestila je kako je “policija zaplijenila više od šest milijuna eura imovine i bankovnih računa u sklopu istrage o navodnoj korupciji u talijanskoj bolničkoj skupini IstitutoDermopaticodell’Immacolata (IDI).

Vijest o vatikanskoj financijskom korupciji vezana za IDI došla je na međunarodne naslovnice 2015. godine, Reutersovim člankom od 20. lipnja koji govori o tome kako su talijanski državni suci sumnjali da je vatikanski kardinal Giuseppe Versaldi preusmjerio 30 milijuna eura namijenjenih dječjoj bolnici i IDI-u, koje su u vlasništvu Crkve.

Još jedan ANSA-in članak iz 2016. godine izvijestio je: “Financijska je policija otkrila kako IDI ima 845 milijuna eura gubitka i 450 milijuna eura porezne evazije, dok je 82 milijuna eura preusmjereno i šest milijuna eura u javnim fondovima pronevjereno”.

U svibnju 2017. je La Repubblica – jedine novine koje Franjo kaže da čita izvijestila o sudskim odlukama koje se tiču IDI-a i koje sadrže dvadeset i četiri optužnice, što je dovelo do desetak presuda, od kojih su neke nosile preko tri godine zatvora. Sud je priznao dokaze financijske policije, uključujući “oko 845 milijuna eura bilančnih obveza i više od 82 milijuna  preusmjerenih sredstava, kao i još 6 milijuna eura nenamjenski korištenih javnih sredstava”.

“On je papa, i slušamo ga”

Dana 19. siječnja, nakon brojnih poziva i email poruka laičkim članovima koji su podupirali stav revizijskog odbora, Izvršni odbor Zaklade poslao je pismo pokušavajući umiriti darovatelje.

Taj dokument, kojeg je poslao predsjednik zaklade biskup Michael Bransfield i potpisao kardinal Wuerl, kardinal Timothy Dolan, kao i nekoliko izvršnih upravitelja, ističe da je zahtjev za donaciju došao izravno od pape Franje. Napisali su:

Mnogi od nas vjeruju, da smo to bili mi, rekli bismo Svetom Ocu da Papinska zaklada ne bi mogla pomoći u ovom projektu – ali nismo bili u sobi s njim. Možemo pretpostaviti što bismo učinili, da je to bio jedan od nas, ali mi doista ne znamo. Zapravo, tijekom cijele naše povijesti bili smo eksplicitni da je to papinska zaklada. Radili smo zajedno s papom od samog početka. Mi ne odobravamo svaki zahtjev koji on daje, ali on je papa, i slušamo ga, pažljivo slušamo. (naglasak u izvorniku)

Direktorsko pismo sa žaljenjem spominje “značajan stupanj nezadovoljstva”, ali upozorava: “Ako nemamo ljubav u našim srcima jedni prema drugima, mi smo poput gongova koji zveče ili cimbala koji se sudaraju.”

Vrlo pouzdan izvor unutar Vatikana izvijestio je LifeSiteNewsu da se velika financijska korupcija nastavlja nesmanjeno pod papom Franjom, iako je papa obaviješten o tome.

https://www.lifesitenews.com/news/leaked-docs-raise-question-of-popes-personal-role-in-new-vatican-financial

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *