Progresivni Tagle umjesto Müllera na čelu Kongregacije za nauk vjere?

Rorate prenosi informacije da je kardinal Müller već ponudio ostavku na mjesto prefekta Kongregacije za nauk vjere. Kardinal Müller je već dugo vremena trn u oku novoga režima jer uporno brani nauk Crkve i njenu doktrinu uslijed protivština. Müller se zamjerio Bergogliu i kada je Bergoglijevog pisca iz sjene, nadbiskupa Victora Manuela Fernandeza, optužio za herezu (za Fernandeza se tvrdi da je napisao tri glavna Bergoglijeva dokumenta: Evangelii gaudium, Laudato si i Amoris laetitia).

Nakon vala kadrovskih promjena u Vatikanu uskoro su se proširile informacije i o Müllerovoj skoroj smjeni. Tako su se ljetos pojavile glasine da će kardinal Müller preuzeti mjesto novog biskupa Mainza, a da će njegovo mjesto na čelu Kongregacije za nauk vjere preuzeti bečki nadbiskup Christoph Schönborn, kojemu je Bergoglio povjerio tumačenje Amoris laetitia.

Prema povjerljivim izvorima Roratea postoji plan da kardinala Müllera zamijeni azijski „papa Franjo“ odnosno filipinski kardinal Luis Antonio Tagle, dok bi Müller preuzeo upražnjeno mjesto u Mainzu. Tagle je poduprt od strane mainstream medija kao progresivni promicatelj Bergoglijevih ideja. Poznat je zbog kritiziranja Crkve radi njenih stavova o homoseksualizmu i preljubnicima. U Filipinima je u određenim slučajevima podupro primanje Svete Pričesti razvedenim i „ponovno vjenčanim“.

( Na slici Tagle i Bergoglio na Filipinima 2015. – Podučavaju katolike vjeru?)

Tagle je nadbiskup Manile i predsjednik Međunarodnog Caritasa, te Katoličke biblijske federacije.

Müllerov petogodišnji mandat ističe u srpnju ove godine.

http://rorate-caeli.blogspot.com/2017/02/en-attendant-godot-tagle-to-replace.html

http://eponymousflower.blogspot.hr/2016/07/muller-to-mainz-schonborn-and-maradiaga.html

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *