Prošlo je pet godina

Papa Benedikt XVI. odrekao se papinstva i pozvao na Konklavu za izbor novog pape. Bio sam zapanjen i u šoku. Sljedećih nekoliko tjedana bilo je ispunjeno neizvjesnošću i strahom, ali sa nadom da će kolegij, izaći s pravim čovjekom. Može li to biti Schola? Možda čak i Burke? 

Naivno sam bio u iluziji i nadi podignutom tijekom tog pontifikata. Ipak, jedna stvar će se isticati i zbog toga moramo biti doista zahvalni, – Summorum Pontificum. Ovo je jedini čin koji nam je dao oružje za borbu. Bergoglio ga neće prihvatiti, ne bi se usudio.  
Nekoliko tjedana kasnije, čovjek je izašao na ložu. Znao sam da nešto nije u redu. Smatrao sam da je Konklava prebrza, dala mi je osjećaj da nije iskrena, da nekako nisu slušali Duha Svetoga. Dok je izašao i promatrao sam ga, s tim hladnim pogledom, tišina, “dobra večer”, osjetio sam želju za povraćanjem; trajala je satima. Moja je žena osjetila isto i došli smo do znanja o stotinama drugih sa sličnim reakcijama. ( Zapanjujuće mi je sada dok čitam o ovakvim reakcijama prvi put, da smo ja i moja žena i djeca, cijeli taj dan povraćali i imali mučninu, kao nikad prije ili kasnije – napomena prevoditelja.)
Jorge Mario Bergoglio? Tko je on bio? Nisam znao tko je on, ali znao sam da nije dobro.

Ono što znam jest da je Joseph Ratzinger ostavio svoju djecu vukovima. Možda se nismo dovoljno molili da ne “bježi” zbog straha od njih, ali naš je otac napustio svoju djecu i ostavio nas okrutnom i osvetoljubivom ocu. Volio sam Joseph Ratzingera, strašno mi nedostaje. Danas ga mogu samo pogledati s tugom i sažaljenjem. Postoji previše neodgovorenih pitanja o odricanju Ratzingera i o Bergoglioevu izboru. Mnogo puta sam objavio komentare slobodnih zidara u Italiji i Argentini koji hvale njegov izbor. 

Mnogo puta sam postavio link kardinala McCarricka o njegovoj vlastitoj zavjeri da se izabere Bergoglio i kako je lobirao utjecajan Rimljanin.
Kardinal McCarrick: „Prije nego što smo ušli u opće razgovore gdje svatko može razgovarati, došao je vrlo zanimljiv i utjecajan talijanski gospodin pitati može li me vidjeti, pa sam rekao “zašto ne”.

Došao me vidjeti gdje sam boravio; i sjeli smo. Vrlo je briljantan čovjek, vrlo utjecajan čovjek u Rimu  i razgovarali smo o nizu stvari. Trebao je uslugu od mene,  kad se vratim u Sjedinjene Države, ali onda je upitao:

” Što je s Bergogliom?”

Bio sam iznenađen pitanjem, rekao sam, “što je s njim.”

Rekao je: ” Ima li šanse ?”

Rekao sam: “Ne mislim tako, jer nitko nije spominjao njegovo ime, mislim da nitko neće glasati za njega.”

Rekao je: “Mogao bi to učiniti, znate.”

Rekao sam, “Što bi mogao učiniti?”

Rekao je:  “Mogao bi reformirati Crkvu, ako mu damo pet godina, mogao bi nas vratiti na cilj.„

“Pa, on ima 76 godina.”

“Da, u pet godina, ako bi imao pet godina. Gospodin koji bi radio kroz Bergoglia u pet godina mogao bi ponovno preurediti  Crkvu.”

Rekao sam: “To je zanimljivo.”

“Znam da si njegov prijatelj.”

“Pa, nadam se da sam mu prijatelj.”

Rekao je: “Pričaj s njim.

To je bilo prvi put, da sam čuo od ljudi da će Bergoglio imati mogućnost na ovim izborima. (…)

Razmislite o ovome.

Gustavo Raffi, Veliki Meštar Velikog Orijenta Italije

” S izborom Pape Franje neće biti ništa više isto. S papom Franjom, ništa više neće biti kao što je bilo prije. To je jasan izbor bratstva za Crkvu dijaloga, koji nije kontaminiran logikom  i iskušenjima privremene moći” 

“Čovjek siromašnih daleko od Kurije. Bratstvo i želja za dijalogom  bile su njegove prve konkretne riječi. Možda  ništa u Crkvi neće biti kao što je bilo prije. Naša je nada da pontifikat pape Franje koji “dolazi s kraja svijeta” može označiti  povratak  Crkvi – Riječi umjesto Crkvi – institucije, promicanje otvorenog  dijaloga  sa  suvremenim svijetom, s vjernicima i nevjernicima, sljedeći proljeće II. Vatikanskog sabora . “ 

“Isusovac koji je blizak najmanjima u povijesti”, nastavlja Rafi, “ima veliku priliku pokazati svijetu lice Crkve koja mora obnoviti  najavu nove ljudskosti, a ne težinu institucije koja se zatvara. Bergoglio zna stvarni život i sjetit će se lekcije jednog od svojih najdražih teologa, Romana Guardinija, za kojeg se istina ljubavi ne može zaustaviti. 

“Nadamo se da će Crkva naroda ponovno otkriti svoju  sposobnost  dijaloga sa svim ljudima dobre volje i slobodnog zidarstva koja, kao što nas iskustvo Latinske Amerike poučava, radi za dobro i napredak čovječanstva, kako to pokazuju  Bolivar, Allende i José Martí, da spomenemo samo neke. To je “bijeli dim” kojeg očekujemo od Crkve našeg vremena„. Zaključio je veliki meštar Palazzo Giustiniani.

Netko nešto zna. Negdje, postoji ključ ove zavrzlame i neće biti zauvijek skriven. (Ključ je Knjiga Istine – HKZ)

http://voxcantor.blogspot.hr/2018/02/five-years-ago-today.html

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *