„Querida Amazonia“: Benedikt i Sarah (donekle, barem za sada) obranili celibat

Eh, sad postaje jasnije zašto je Bergoglio toliko pobjesnio na Benediktovog tajnika (u realnosti stražara) kardinala Gänsweina kada je objavljena knjiga kardinala Saraha i pape Benedikta kojom su branili celibat.

Naime, Benedikt i Sarah su upropastili mjesece planiranja, pisanja novinskih članaka i drugih pripremnih PR aktivnosti i događaja pred samu sinodu, zatim organizaciju i vođenje amazonske sinode, velikog broja tiskovnih konferencija, pisanja raznih izvješća i ogromne energije (i u konačnici troškova) koju je Bergoglijev tim uložio u projekt amazonske sinode kako bi se javnost pripremila za „otvaranje Crkve“ postupnom ukidanju celibata i ređenju žena. 

Dok je tim Bergoglio nježno i pažljivo kuhao katoličku žabu, Benedikt i Sarah, rekli su „bu“ i žaba je iskočila iz lonca i sad je opet treba ganjati po kuhinji.

Dakle, nakon što je bivši/sadašnji papa Benedikt podsjetio puk da nije baš ok tek tako, na osnovu nekakvog indijanskog cirkusa, baciti u smeće nebrojena stoljeća tradicije svećeničkog celibata, Bergoglio tim je uvidio opasnost da bi se preveliki broj vjernika koji su donedavno bez pogovora prihvaćali pažljivo upakirano i dobro usitnjeno plansko uništavanje Crkve mogli ipak razbuditi i bunovno zapitati: „Hej, ako stari papa tako kaže, možda to ipak nije ok? Možda je ovaj tip stvarno lažni papa?“ 

Cijela operacija postala je tako previše riskantna za održavanje paravana „pape koji sluša boga iznenađenja“. Štoviše mnogi mediji već su počeli suprotstavljati Ratzingera Bergogliu što nikako nije odgovaralo bergoglijancima koji su se trudili da žaba padne u što dublji san. Trebalo je hitno popraviti Bergoglijevu narušenu fasadu pa makar i pod cijenu privremenog pauziranja revolucije lažnog proroka na polju celibata i ređenja žena.

Zato je pobudnica Querida Amazonia morala otići nekoliko koraka unazad, kada su u pitanju oženjeni svećenici i ređenje žena. Nije bilo moguće javno ih legalizirati, nego je trebalo zadovoljiti se natruhama i kriptičnim jezikom. Bergoglio se za sada zadovoljio samo polovičnom pobjedom: uveo je javnu idolatriju i ostavio nekoliko ne baš otvorenih, nego više odškrinutih vrata za ostale tokove revolucije uključujući i razne vidove degradacije liturgije.

Poput kobne fusnote u Amoris Laetitia, koju je onda vojska kardinala širom svijeta koristila za „legalizaciju“ pričešćivanja za javne preljubnike, lažni prorok u pobudnici Querida Amazonia objašnjava da on ustvari ne „zamjenjuje“ heretični zaključni dokument amazonske sinode (koji uvodi oženjene svećenike i ređenje žena) nego ga želi „službeno predstaviti“ i potiče „sve da ga u potpunosti pročitaju“. Naravno članovi tima Bergoglio, poput kardinala Marxa i Czernog odmah su to iskoristili da poruče da je zaključni dokument sinode još uvijek aktualan. 

S druge strane neizostavno pogansko božanstvo pachamame ipak je našlo svoje mjesto u pobudnici gdje lažni prorok poručuje da „ne budemo ishitreni u nazivanju određenih vjerskih praksi koje se spontano javljaju u životima ljudi praznovjerjem ili poganstvom“. Šta velite – hoćemo li vjerovati na riječ lažnome proroku ili Bibliji i u konačnici vlastitim očima?

No, iako smo pretrpjeli već sedam gorkih godina vladavine lažnoga proroka ne smijemo se predavati cinizmu. Vratimo se samo herojima ove priče, papi Benediktu i kardinalu Sarahu.

Kako prenosi poznati vatikanist Sandro Magistri, dan nakon što je Gänswein naredio da se s naslovnice Benediktove i Sarahove knjige ukloni Benediktovo ime i slika, papa Benedikt je iskoristio Gänsweinovu odsutnost da nazove kardinala Saraha.

Gänswein koji nije ništa sumnjao bio je taj dan s lažnim prorokom, a Benedikt je nazvao kardinala Saraha, prvo doma, a onda kada ga tu nije mogao naći u ured. Tužni Benedikt tada je Sarahu izrazio svoje suosjećanje (zbog toga što je morao pristati na prisilno uklanjanje svoga imena s knjige koju je pisao sa Sarahom).

Tijekom ovog telefonskog poziva Benedikt i Sarah su plakali.

Dva dana kasnije (17. siječnja) Benedikt se i susreo sa Sarahom u dva navrata. Tada su sročili izjavu koju je Benedikt htio u svoje ime objaviti kako bi izrazio puni sklad između njega i Saraha.

Gänswein je predao ovu izjavu u Vatikanu, no Vatikan je nikada nije objavio. Kako prenosi Magister, ovo je bio razlog zbog kojeg je Bergoglio otpustio Gänsweina. Naime, 17. siječnja bio je posljednji dan kada se Gänswein pojavio u javnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *