Radikalno različita vjera današnjih svećenika, naglašava krizu u Crkvi

20. 11. 2017. – Zadnja subota u rujnu bila je puna kontrasta: proveo sam jutro u Washingtonu u povijesnoj Crkvi Presvetog Trojstva, slušajući James Martina, kako govori o svojoj LGBT knjizi, Gradeći Mostove.Večer sam proveo na drugoj strani grada u prečasnom Koledžu Kapucina, gdje sam prisustvovao Misi i večeri sa ocem Thomas Weinandyjem, dok je slavio 50. godišnjicu Kapucinstva.

I to se nazivala ista Sveta Katolička i Apostolska Crkva kod oba događaja, no istini za volju radi se o dvije potpuno različite crkve.

Crkva svećenika Martina i Evanđelje afirmacije

Isusovac Martin se svrstao u ono što možemo nazvati gay liberalna teologija, kroz koju interpretira Sveto Pismo, a šire i cijelo Crkveno učenje – u svijetlu LGBT iskustva. On traži Katolicizam kroz LGBT prizmu i govori LGBT jezikom, prezentirajući Evanđelje ispunjeno LGBT-om.

Ovo je Evanđelje koje je strano mnogim Katoličkim ušima, i ne samo strano nego i neistinito. Ipak masa koja ga sluša pridaje mu status modernog Martin Luter Kinga juniora. Oni koji se nazivaju gay, lezbijke ili transgenderi i Katolici, vide Martina vodećom osobom koja će na stražnja vrata crkve pune predrasuda, donijeti kraj LGBT diskriminaciji.

Isusovci zajedno sa papom Franjom, odigrali su veliku ulogu u svemu ovome sa legendarnom izjavom :”Tko sam ja da sudim?, do točke sa koje su ne samo odbacili svaku kaznu, nego i opravdali LGBT identitet i aktivnost kao potpuno normalnu. 

Martin ima svoje slušatelje i one koji mu se dive, među Katoličkom elitom i hijerarhijom Crkve. 

Ali, kojoj Crkvi i kojoj vjeri Martin evangelizira svoje slušatelje? Da li oni imaju iskustvo obraćenja i pokajanja? Ili riječi svećenika Martina njima pomažu da se bolje osjećaju nakon svoga LGBT izbora?  

Čega je on prorok? I dok prizma svećenika Martina baca puni spektar duginih boja, ona istovremeno odbija briljantno svijetlo Svetog Pisma i njegovu moć da doista liječi i mijenja živote.

Evanđelje isusovca Martina nudi samo afirmaciju, niti jedan poziv za propitivanjem sebe, homoseksualnog identiteta i aktivnosti i da li su oni doista dio Božjeg plana za nas. U Martinovoj Bibliji sodomija dijeli iste moralne vrijednosti kao i bračni odnos. 

Crkva oca Weinandyja i Evanđelje Isusa Krista

Kao istaknuti Kristolog, otac Weinandy je fokusirao svoj cijeli život na jednu potragu: Upoznati Isusa Krista.

Na poziv pape Franje, izabran je na pet godina u Vatikansku Internacionalnu Teološku Komisiju. Također, tijekom svoga života skupio je zavidnu kolekciju priznatih školsko teoloških i filozofskih radova. On jest u srcu pravi pastor i brat. On radi u akademijskom tornju od bjelokosti, ali on ne prebiva tamo.

Na svojoj 50oj obljetnici Mise prošlog mjeseca, otac Weinandy je izrazio svoju duboku ljubav za Isusa Krista. Ne kao Akademik koji voli svoje područje rada, nego čovjek koji ljubi osobu Isusa Krista, ljudsku i Božansku.

Otac Weinandy je teolog u istinskom, potpunom smislu te riječi, i on je to rekao jednostavnim riječima: Ja volim Isusa.

I dok je govorio te večeri, imao sam iskustvo učenika na putu u Emmaus. Moje srce je gorjelo u prsima, dok je Tom objašnjavao Sveto Pismo o našem Gospodinu i Spasitelju.

U ranim 80-tim, Tom me pozvao da ga pratim u posjeti bivšem Kapucinu, mladom čovjeku, koji se izjasnio da je gay, i brzo saznao da umire od AIDS-a. Tom mu je svjedočio o Božjoj ljubavi i ja sam dobio milost da se obratim. 

Postoji još mnogo priča i ja sam samo jedan od mnogih, čiji životi potvrđuju veliku i zaraznu ljubav koju otac Weinandy ima za Isusa Krista i njegovu zaručnicu, Crkvu. 

Crkva oca Weinandyja, kao i rana crkva, sagrađena je na stijeni, ne na nestabilnom pijesku. A stijena je Isus Krist.

Sjaj Istine opisuje dvoje

Nadbiskup Chaput je nedavno na 25-toj obljetnici Veritatis Splendor Sv. Ivana Pavla II, rekao: “Kada je Ivan Pavao II napisao Veritatis Splendor prije gotovo četvrtine stoljeća, vrlo brzo je naišao na kritike od raznih “naprednih ” teologa. Oni su s pravom uvidjeli kako su sva njihova nastojanja da saviju Katolička moralna učenja prema više “ljudskim” i “milosrdnim” standardima, gdje se moralna istina može vremenom mijenjati prema povijesnim i kulturnim okolnostima, bila izbačena upravo sa Veritatis Splendor.”

“Današnja debata unutar Crkve o pitanjima seksualnog ponašanja, Pričesti za rastavljene i civilno vjenčane, prirode obitelji – jednostavno pokušavaju vratiti dvosmislenosti i pristupe istini koje je Veritatis Splendor silom zakopao”, nastavio je Chaput.

Martin i Weinandy su svećenici Jedne Svete Katoličke i Apostolske Crkve, a ipak jedan voli cijelu istinu, uključujući i ono što je Kardinal Sarah nazvao “tvrdim riječima” Isusa Krista, dok drugi traži kako bi izbjegao ovaj dio istine.

 Nadbiskup Chaput zaključuje svoj komentar govoreći: “Ali sjaj Istine ne može biti skriven. On je pradavni i uvijek suvremeni. Na duge staze, Veritatis Splendor će se pamtiti dugo i nakon što se mnoga druga dijela papa i političara zaborave”

“A biti će zapamćen zbog jednog jednostavnog razloga; Jer govori Istinu.”

https://www.lifesitenews.com/blogs/sand-and-rock-the-churches-of-fr.-james-martin-and-fr.-weinandy

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *