Radio Vatikan – ukidanje emitiranja kratkih valova – Franjin doprinos evangelizaciji najsiromašnijih i najzabačenijih

Veliko komešanje je nastalo oko vijesti koju je dala Settimo Cielo 20.02. vezano za  neizvjesnu situaciju oko Radio Vatikana sada kada je završio u rukama monsinjora Daria Vigana, prefekta novoustanovljenog odjela za komunikaciju. Točnije, ukidanje emitiranja kratkih valova i objave da će se prijenosna postaja u Santa Maria di Galeria zatvoriti bacila je u nevjericu podupiratelje ovog radija koji emitira vijesti, a bio je na ponos Radio Vatikana zbog svoje jedinstvene mogućnosti da stigne kao slobodan i istinski glas čak i do geografski i politički najnegostoljubljivijih mjesta na svijetu.

Bilo je beskorisno od strane kompetentnih ljudi informirati monsinjora Vigana da zatvaranje centra u Santa Maria di Galeria nema strateškog smisla.

Zatvaranje je došlo, zapravo, točno kada neki od najmoćnijih radio mreža u svijetu ne smanjuju već povećavaju svoje emitiranje kratkih valova. To su napravili BBC iz Engleske i NHK iz Japana.

Prije godinu dana Britanska Vlada je izdvojila 85 milijuna funti kako bi BBC dosegnuo do za jedan milijun više slušatelja putem kratkih valova, uz dodatak tekućih 56 miljuna, posebice u Rusiji, Sjevernoj Koreji, Srednjem Istoku i Africi.

Japanski radio NHK je već tražio dozvolu od Radio Vatikana za korištenje postrojenja u Santa Maria di Galeria kako bi povećao emitiranje svojih kratkih valova do Afrike, jer su njegovi već u punom kapacitetu u njegovom centru za emitiranje u Madagascaru, na kojeg se oslanjao do sada.

Centar u Santa Maria di Galeria je poznat po svojoj odličnosti i bio bi pouzdan izvor prihoda ako, također nastavljajući svoje vlastito emitiranje, Vatikanski Radio iznajmi svoja postrojenja drugim izvjestiteljima.

Postoji zabluda koju monsinjor Vigano koristi kako bi opravdao ukidanje emitiranje kratkih valova, te se poziva na Encikliku o okolišu pape Franje „Laudato Si“.

U intervjuu za časopis „Prima Comunicazione“ monsinjor kaže: „Mislim na emisiju ugljičnog dioksida koju proizvode kratki valovi. Ne možemo izlaziti van magisterija Svetog Oca.“

U stvarnosti, ovakvo njegovo razmišljanje nema ni najmanjeg znanstvenog temelja, što je i odmah objašnjeno Viganu ne od jednog već od nekoliko stručnjaka.

Na Italradio, specijaliziranom portalu, na primjer, prefekt odjela za komunikaciju je mogao naći objašnjenje da analogno emitiranje kratkih valova otpušta puno manje CO2 u atmosferu od digitalne tehnologije kojom bi on želio zamijeniti kratke valove.

Neki su izračunali da odašiljač kratkih valova sa svojom antenom plus radio prijemnik potrošača, nije više od 6 Kw električne energije, što je jednako potrošnji dva mala domaćinstva. Dvadeset puta manje nego emitiranje strujanjem sa svom tehnologijom aparata što ovo uključuje.

http://magister.blogautore.espresso.repubblica.it/2017/03/03/vatican-radio-the-end-for-shortwave-a-terrible-deal/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *