Raste li opozicija papi Franji?

Postoji li sada značajna katolička opozicija papi Franji i njegovom reformskom planu ili ne? Ova tema je pokrenuta nekoliko puta u posljednjih nekoliko dana, što je dovoljan razlog za predstavljanje nekih različitih argumenata ovdje. Prigodom održavanja glavna rasprava o katolicizmu u SAD-u i Europi 1. 6. na istaknutoj katoličko – sekularnoj austrijskoj konferenciji, John Allen, vatikanski stručnjak i urednik glasila Crux, rekao je svojoj publici “ne bi trebalo precijeniti” opoziciju papi Franji od strane konzervativaca u Rimskoj kuriji, kao i u univerzalnoj Crkvi ,,kako se navodi u izvješću na službenoj web stranici austrijskih biskupa kathpress.at. Baš kao i u slučajevima svih prethodnih 265 papa, papa Franjo ima – prema Allenu – neke probleme s biskupima. Međutim, kathpress.at izvještava:

Navodna izvješća o postojanju raskola između Pape i njegovih “protivnika” uzrokovana su dinamikom društvenih medija, kao i općim zakonima samih medija, prema Allenu. To je jednostavno “seksi priča” kada se konzervativni biskupi suprotstavljaju liberalnome Papi.

Allen, kao dobro povezani vatikanski stručnjak, “praktički nikada ne susreće nikakav opći otpor protiv Franjinog pontifikata,” iako se ponekad spominju “rezerviranosti prema određenim bitnim temama,” kaže kathpress.at. Unatoč tome, u Allenovim očima, papa Franjo je “vjerski vođa per se” koji mudro koristi svoju “mekanu moć” – usmjeren na promjenu stavova i vizije, umjesto da ovisi o izvanjskoj moći. U Allenovim očima, Franjo može postići mnogo pokazujući sebe kao “prijatelj” nekim sukobljenim stranama i time može pomoći izgraditi mostove, kao između Kube i SAD-a, u Kolumbiji i u Egiptu.

Dok govori vrlo pouzdano o papi Franji, John Allen s druge strane iznosi svoje mišljenje jasno da je papa Benedikt imao – također zbog svoga govora u Regensburgu koji je otuđio neke muslimanske vlasti i zbog svoje bivše uloge prefekta Kongregacije za nauk Vjere – znatno nesretnije situacije u kojima je bio percipiran kao “Panzer kardinal” (“kardinal u oklopu”) i kao “Darth Vader” Katoličke crkve, iako Allen tvrdi da ovaj opis uopće ne pristoji Benediktu.

Kao da se radilo o izravnom odgovoru Johnu Allenu, dva dana kasnije njemački magazin Der Spiegel, 3. 6. objavio je članak pod naslovom “Otpor protiv Franje: Kurija uzvraća udarac”. Članak je napisao talijanski dopisnik, Walter Mayr, koji je prošlog Božića osobito napomeno da je papa Franjo rekao: “Ne treba isključiti da ću ući u povijest kao onaj koji je podijelio Katoličku crkvu.” Mayr sada govori o papi koji je “uglavnom popularan među katolicima koji nisu katolici i katolicima koji ne prakticiraju” (što puno govori samo po sebi). Unutar Kurije, međutim, oporba je jaka, gdje se uglavnom mogu naći kritike “autoritarnog stila vodstva, govorljivosti i nedostatka teološke postojanosti Jorgea Maria Bergoglia”. Osim u Rimskoj kuriji Mayr također vidi otpor koji izlazi iz skupina kardinala koji se “odupiru radikalnim ukorima kojima im Franjo opetovano prilazi”. Opozicija također dolazi prema Mayru sa strane konzervativnih kardinala “za koje Papina spremnost da bude otvoren prema isključenim ljudima odlazi svakako predaleko.” Ovdje novinar Spiegela spominje Franjin” angažman koji se odnosi na promidžbu u korist homoseksualaca, razvedenih i „ponovno vjenčanih“ i migranata. “Među konzervativnim kritičarima Mayr spominje konkretno četiri kardinala dubie. Generalna tema je po viđenju novinara kako konzervativci strahuju od “protestantiziranja” Katoličke crkve “i potkopavanja katoličkog integriteta i identiteta -“dogme, misticizma i obvezujuće prirode Svetoga pisma.”

Osim dubie, u Rimu su se održale “javne manifestacije prosvjeda protiv Pape bez presedana.” Ovdje Mayr spominje anti – bergoglijevske plakate, lažirano izdanje L’Osservatore Romana, kao i nedavni izgled grube “ulične umjetnosti” u Rimu, gdje su prikazani kako se ljube predsjednik Trump i papa Franjo.

U svjetlu ovih sve većih brojnih vanjskih znakova suprotstavljanja papi Franji, Walter Mayr pita što će se dogoditi s papom Franjom? On kaže, kako slijedi:

Franjo je u više navrata istaknuo kako će njegov pontifikat biti “kratak”. Intimni prijatelji pape, koji sada ima 80 godina, mogu zamisliti da će podnijeti ostavku čim postane dojam da je tijek temeljite promjene Kurije i izbornoga kolegija kardinala postavljen prema njegovom ukusu.

Ovdje Mayr upućuje na budućnost te dodaje:

Tada bi postojao povijesno jedinstveni slučaj kada bi Joseph Ratzinger odnosno Benedikt XVI. i Bergoglio, odnosno Franjo, dvojica umirovljenih papa živjeli uz novoga [Crkvenoga] poglavara. Kao omiljeni kritičar Franje, spominjan je 72-godišnji afrički kardinal Robert Sarah, za čiju je novu knjigu “Moć šutnje” od svih ljudi papa Benedikt napisao predgovor. Nije nemoguće da je ovo upozorenje protiv govorljivog [sadašnjeg] vršitelja dužnosti.

Zapravo, isto tako ne malo važno, može biti činjenica da i sam Walter Mayr piše za istaknuti sekularni časopis s prilično lijevo-liberalnim sklonostima, a ne za konzervativno ili tradicionalno katoličko izdanje.

Međutim, neki od naših izvora u Rimu sumnjaju da je vjerojatno da će papa Franjo uskoro otići u mirovinu. On je, kažu, još uvijek previše zainteresiran za svoj posao, kako se to čini, i previše zainteresiran za promjenu Crkve.

https://onepeterfive.com/is-catholic-opposition-to-pope-francis-growing/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *