Raste pritisak na kardinala Müllera da odstupi

Iako je i u proteklim mjesecima bilo nagađanja o smjeni kardinala Müllera, zbog njegovih čestih istupa u javnosti kroz koje je branio stalni nauk Crkve, izgleda da su se ovakvi pritisci u posljednjim danima intenzivirali. Prefekt Kongregacije za nauk vjere došao je pod pritisak nakon intervjua kojega je dao talijanskom glasilu „Il Timone“ u kojemu je ponovio učenje Crkve o zabrani pričešćivanja razvedenih i „ponovno vjenčanih“ osoba osim ukoliko žive kao brat i sestra, što je u skladu s papinskim dokumentom Familiaris Consortio iz 1981. godine. Na taj je način Müller dao indirektan odgovor na dubiu četvorice kardinala.

Riccardo Cascioli, novinar koji je intervjuirao kardinala Müllera, sada tvrdi da se sprema eliminacija Müllera jer su njegove riječi kojima je branio doktrinu Crkve osuđene kao oprečne stavu Bergoglia. Potvrdu tome nalazi u službenim glasilima bliskim režimu. Andrea Tornielli, Bergoglijev povjerenik među vatikanskim novinarima, napisao je tako članak o neslaganjima papa s njihovim najbližim suradnicima. Kako to često čini Tornielli je stavio današnju situaciju u povijesni kontekst dajući dojam da su neslaganja papa s njihovim najbližim suradnicima nešto što je uobičajeno kroz povijest Crkve. Ovakvim pristupom Tornielli se do sada koristio kako bi prikazao današnju situaciju u Crkvi kao i Bergoglijeve poteze kao nešto što je u skladu s tradicijom i nije ništa neobično. Međutim Tornielli naglašava granicu između nekadašnjih papinskih neistomišljenika i današnjih kritičara Bergoglia koji se ne libe izlaziti u tisak s oprečnim stavovima.

Iako Tornielli ne spominje poimence kardinala Müllera, Cascioli kaže da je to klasični klerikalni stil: kada nekoga treba eliminirati ne izaziva ga se direktno, nego se oko njega stvara neprijateljska atmosfera, aluzije i insinuacije, te netransparentne poruke. Poruka je jasna: Müller mora odstupiti. Unakrsna paljba već je počela. Prije nekoliko dana drugi novinar, Alberto Melloni iz glasila La Repubblica izjavio je da bi bilo dovoljno pola od onoga što je kardinal Müller izjavio da mu Pio XII oduzme kardinalski status (kao da je Pio XII ikada bio u takvom sukobu s doktrinom op. a.). Na web stranici Panorama.it, novinar koji je pisao o brošuri kardinala Coccopalmeria, kojom se dopušta pričest razvedenim i „ponovno vjenčanima“ niže osude protiv kardinala koji su napisali dubiu kao i protiv kardinala Müllera samo zato jer je rekao „ne dirajte u doktrinu“ kao da je obrana doktrine Crkve nešto što treba osuditi.

Petogodišnji mandat kardinala Müllera završava u srpnju kada bi trebao biti ponovno izabran. Ako je suditi po atmosferi koja se diže oko njega Müllerov ponovni izbor nije izgledan.

http://www.onepeterfive.com/cardinal-gerhard-muller-receives-sharp-criticism-recent-il-timone-interview/

 

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *