SAD-biskupi podupiru izopćenje guvernera New Yorka zbog novog zakona o pobačaju

Washington, D.C., 25. siječnja 2019. (LifeSiteNews) – Dva biskupa SAD-a pozivaju na izopćenje guvernera New Yorka Andrewa Cuomoa zbog njegove uloge u utvrđivanju “temeljnog prava” na gotovo neograničeni pobačaj u državi.

 

 

Biskup Richard Stika Knoxville, Tennessee i Biskup Joseph Strickland Tyler, Teksas, izjavili su da bi, ako bi Cuomo živio u njihovoj jurisdikciji, poduzeli mjere. Strickland je pozvao Cuomove pastire da to učine.

 

“Netko me je danas pitao da li bih izopćio katoličkog guvernera pod mojom jurisdikcijom da je guverner učinio isto kao u New Yorku”, rekao je Stika u četvrtak popodne. “Mislim da bih to mogao učiniti za bilo kojeg katoličkog zakonodavca pod mojom jurisdikcijom koji je glasovao za zakon kao i za guvernera.”

 

– Dosta je dosta – rekao je Stika. “Izopćenje je ne kazna, nego da se osoba vrati u Crkvu. To je kao lijek. Ali ova vijest je tako odvratna i pokvarena da opravdava čin. Ali, nisam u tom položaju. Jako tužno.”

 

Biskup Strickland podržao je Stiku u ranim jutarnjim satima u petak.

Nije imao riječi, a radikalan zakon o pobačaju nazvao je “čedomorstvo”.

 

“Ja sam s biskupom Stikom”, rekao je. “Nisam u mogućnosti poduzeti mjere u vezi s zakonodavstvom u New Yorku, ali preklinjem biskupe koji moraju snažno govoriti. U svakom zdravom društvu to se zove INFANTICID !!!

 

Katolici i lideri koji se zalažu za život osudili su zakon, neki pozivaju na to da se provokativni katolički guvernera izopći, na temelju njegove flagrantne promocije, usvajanja i proslave zakona.

 

Nadbiskup New Yorka kardinala Timothyja Dolana odgovorio je danas na pozive za izopćenje Cuomoa, govoreći preko glasnogovornika da izopćenje nije “odgovarajući odgovor”.

 

Dolan je preko svog glasnogovornika rekao da “neće raspravljati o bilo kojoj osobi”, ali da se “izopćenje ne bi trebalo koristiti kao oružje”.

 

“Previše često, bojim se, oni koji pozivaju na nečiju ekskomunikaciju čine to iz bijesa ili frustracije”, rekao je Dolanov glasnogovornik u izjavi.

 

Nakon višegodišnje kampanje aktivista koji se zalažu za pobačaj, zakonodavno tijelo države New York – sada pod super demokratskom većinom od srednjoročnih izbora održanih u studenom prošle godine – usvojilo je u utorak takozvani “Zakon o reproduktivnom zdravlju” (RHA), zadržavajući navodno “temeljno pravo” na pobačaj u državnom zakonu i uklanjanje zaštite za nerođeno dijete do rođenja.

 

Svećenik Washington DC-a monsinjor Charles Pope također je pozvao Cuoma da se suoči s kaznama.

 

“Dolazi vrijeme kada je nešto tako nečuveno i hrabro grešno da se mora susresti s jakim crkvenim i kanonskim kaznama i lijekovima”, napisao je Pope u srijedu u Nacionalnom katoličkom registru.

 

Nakon detaljnog opisa “strašnog zakona”, rekao je Pope, “što je još gore,” katolički “guverner New Yorka, Andrew Cuomo, ne samo da je potpisao zakon na 46. obljetnicu Roe v. Wadea, već je i odredio slavlje.”

 

 

Pope je dalje rekao da bi se ovdje trebale primjenjivati ​​sve kanonske kazne koje se mogu primijeniti. Izostavljanje takvih kazni, kao što je to učinjeno u prošlosti, i zadržavanje u “dijalogu” s takvim političarima nije imalo koristi. “

 

“Svima mora biti jasno da nijedan katolik ne može podržati takvo zakonodavstvo”, kazao je on, nastavljajući kako su Cuomo i drugi u proslavi potaknuli druge države da slijede “žarko svjetlo” njihovog primjera.

 

 

 

(Cuomo je naredio da ovako svijetli -kao krvava igla- vrh Svjetskog Trgovinskog Centra u noći proslave novog zakona i da to svijetlo ( koje podsjeća na krv nevine djece) bude primjer drugim državama da sljede NY. To je učinio deklarirani katolik kojega njegov nadbiskup kardinal štiti od izopćenja.)

 

“Ovo se ne smije ostaviti bez kanonskih kazni”, rekao je Pope.

 

Pastor, autor, bloger i voditelj duhovnih obnova kritizirao je tvrdeći da nije kanonski odvjetnik, “ali istina je jasna da guverner Andrew Cuomo nije u zajedništvu s Katoličkom Crkvom.”

 

Kanonske kazne “jednostavno potvrđuju ono što je već istinito i ono što je on sam učinio”, kazao je.

 

“Kad se ne bi izdale sve moguće kanonske kazne u ovom trenutku, po mom mišljenju”, napisao je Pope, “to bi prikazalo Crkvu da je nevažna i smiješna.”

 

Jedna mjera s kojom se Cuomo suočava jest da mu se može zabraniti primanje Svete Pričesti prema pravilima kanonskog prava (915).

 

Biskup Strickland pohvalio je ovu procjenu, ponovno pozivajući Cuoma i druge na sankcije.

 

“Msgr Pope govori istinu s jasnoćom”, rekao je Strickland.

 

“Neka katolički vođe diljem New Yorka poduzmu akciju. Čedomorstvo je zločin protiv života koji će požnjeti Božji gnjev. Katolički podržavatelji pobačaja kao Cuomo moraju se kazniti.”

 

https://www.lifesitenews.com/news/two-bishops-call-for-excommunication-of-new-york-governor-over-vile-abortio

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *