Sinodni dokument ne spominje ogromni problem pedofilije u Amazoniji

Biskup koji je živio u Brazilu više od 30 godina, rekao je da radni dokument Amazonske sinode zanemaruje ključni problem u ovoj regiji.

Španjolski misionar Jose Azcona Hermoso, 79 godišnji biskup, služio je na području Brazilske prelature Marajo, sve do trenutka njegovog umirovljenja 2016 godine.

Azcona je rekao za CNA (Catholic News Agency), da radni dokument nadolazeće sinode nije uopće spomenuo ključna pitanja Amazonske religije koju zapravo čini pentekostalizam i gotovo tradicionalno zlostavljanje djece i pedofilija, te druga zla ove regije.

Najveća zabrinutost ovog Biskupa je, da radni dokument sinode uopće ne poznaje religiju Amazonije, “Amazonija, ako ćemo točnije Brazilska Amazonija, uopće više nije Katolička” , naglasio je ovaj Biskup emeritus.

“Pentekostalizam Amazonije predstavlja vodeću religiju sa 80% vjernika, stoga bilo kakva nostalgija za Amazonijom u Katoličkom kontekstu više ne postoji”, naglasio je Biskup.

“Čak i ako se u nekim mjestima i ispoljava Katolička vjera na Misnom slavlju, ona se ne živi niti u jednom društvu Amazonije,” rekao je Biskup Azcona.

“Drugo, Amazonska religija potpuno je zaražena zlostavljanjem djece. Djeca se tretiraju kao robovi njihovih roditelja, a pedofilija je stravično raširena,” zaključio je Biskup.

“Nažalost sinodni dokument ne želi spomenuti važnost ovoga u svijetlu očajne, obespravljene i izmučene djece, koju njihovi roditelji i rodbina pretvaraju u obične robove, a što zapravo predstavlja izmučeno lice našeg Gospodina Isusa Krista u Amazoniji”, naglasio je Biskup Azcona.

Prema Azconi, više od 25 000 slučajeva pedofilije prijavljeno je u Pari, sjevernoj državi Brazila i to samo u jednoj godini.

Azcona vjeruje da je taj broj umanjen za četiri puta.

“Prema stručnjacima ovog područja, za svaki prijavljeni slučaj pedofilije, postoje druga četiri koja nisu prijavljena. Ako to zbrojimo dobivamo nevjerojatnu brojku od 100 000 slučajeva pedofilije, samo u jednoj godini. Nisu li uništeni životi ove djece pravo lice Amazonije?”, pita se Biskup.

Azcona primjećuje kako u ovom slučaju nedostaje pastoralna osjetljivost lažnog proroka, s kojom se on tako rado hvali, tako da u radnom dokumentu nema niti jedne riječi o ovome.

“Gdje je zaštita Amazonske djece u radnom dokumentu sinode? Zaustavimo ovu lažnu, romantičnu projekciju o Amazoni?”

Osim toga biskup emeritus kritizira radni dokument zbog potpunog manjka poštovanja prema Isusovom Evanđelju, gdje se pokušava u najmanju ruku izjednačiti religiju Amazonije sa Evanđeljem.

“Tendencija da se izjednači domorodačka kultura sa Evanđeljem, doista je porazna. Zaboraviti temeljne principe i jedinstvenu Riječ Božju u Evanđelju, kao i misionarski duh, čini ovu sinodu potpuno besmislenom.” zaključio je Biskup.

Azcona primjećuje kako je radni dokument sinode prožet Pelagianizmom, “stoga utopijska ideja da se revitaliziraju pre-Kolumbijske religije, odvajajući ih od Krista i Njegove Crkve, neće predstavljati napredak nego nazadovanje.”

“Ohrabrivati lokalnu pogansku tradiciju biti će velika greška,” rekao je Biskup Azcona.

One Comment

  1. Robert Ivanović

    Ogromni problem pedofilije nije od danas, nažalost ta sramotna i odvratna pojava i danas egzistira. Samo što znamo da je sv Pavao taj odvratni grijeh nazivao oskrvitelji dječaka ili za homoseksualizam muškoložništvom i danas traje i vrijeđa božje zakone. Danas znamo da je to grijeh i to veliki ali se to prešučuje i minorizira. Govori se da je bog ljubav i da nije važno koga i kako voliš i ljubiš. E tu je velika zamka i prevara da se grijeh koji je 1/1 danas u svijetu prezentira kao normala i da oni koji se protive nazivaju zaostalima i katolibanima. Čak je veliki sv Pavao govorio da će doći vrijeme kad će se donositi zakoni koji će se protivi ti na ravnim zakonima i da sve što bude slobodno zakonom neće koristiti za spas ljudske duše. Nije veći grijeh u amazoniji gdje se to javno prakticira, već je veći grijeh tamo gdje se zna da je to smrtni grijeh a i tamo se čini i još više se šutke odobrava. Gledati na amazoniju a ne vidjeti svoju sodomiju je licemjerno i odvratno. Gledamo trun u oku brata svoga a balvan u svom ne vidimo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *