Skandal: “Oženjenog” Bolivijskog biskupa papa Franjo će promaknut u kardinala

U novinskom izvješću koje nam dolazi od naših španjolskih partnera Adelante la Fe , OnePeterFive je saznao da će biskup Toribio Ticona – 81-godišnji bolivijski prelat, koji je navodno živio sa ženom kao suprugom i ima s njom dvoje djece – biti promaknut na status kardinala od pape Franje.

  1. svibnja 2018. Papa Franjo je najavio da će na crkvenom koncilu 29. lipnja ove godine, na kojem će se slaviti svetkovina Svetog apostola Petra i Pavla, promaknuti u kardinala monsinjora Toribio Ticona, biskupa Tmija i prelata emeritusa Corocora, Bolivija.

81-godišnji biskup rođen je 25. travnja 1937. godine. Zaređen za svećenika 1967. godine i posvećen za biskupa Timicija i pomoćnog biskupa Potosía u Boliviji 31. svibnja 1986. Godine 1992. imenovan je prelatom Corocorua, u mirovini je od 2012. godini.

Poznata je činjenica da je, dok je služio svoj ured u Corocoru, živio sa jednom ženom u biskupiji. Ona i njezina djeca ponosni su što se zovu supruga i djeca biskupa Patacamaye, tj.biskupa Toribiola Ticone.

Obitelj monsinjora Toribio Ticone, biskupa Patacamaye, živjela je u tri različita mjesta prebivališta u Oruru.

Od 9. i 10. stoljeća, poznatog kao željezno stoljeće papinstva, nije bilo spomena da je biskup koji ima priležnice nagrađen naslovom kardinala. Budući da knez Crkve ima važnu odgovornost i izravno služi Petrovoj stolici. Stoga, promidžba preljubničkog kardinala šalje dvije poruke: prvu – papina želja da se ukloni svećenički celibat, i drugu, još ozbiljniju, da ima “žrtvenog jarca” s kojim može razbiti hijerarhiju bolivijskih biskupa. Ove godine trebaju se obnoviti dvije biskupije i tri druga okruga Crkve. Možemo biti sigurni da će se u Boliviji ponoviti slučaj biskupa Barros, zahvaljujući kojem će papa Franjo imati, uz [Bolivijanskog predsjednika] Evo Moralesa, kontrolu nad Bolivijanskom crkvom, koja će nakon toga postati slika i prilika ljevičara.

Adelante la Fe

PS Upotrijebili smo taj pojam,  oženjen, za biskupa Ticonu, jer njegova partnerica govori o njemu kao o “svome mužu”.

Biskup Ticona objavio je izjavu u kojoj odbija izvješća da ima ženu i djecu:

“Kao rezultat lažne optužbe koja se širi u medijima u vezi s mojim privatnim životom, dužan sam izjaviti i naglasiti da to ne odgovara istini”, rekao je biskup Ticona u priopćenju objavljenom od strane Bolivijske biskupske konferencije.

Biskup je rekao kako tumači glasine kao napad ne samo protiv sebe, već i protiv pape Franje, koji je nedavno odlučio da ga promakne na poziciju kardinala.

“Ako se ove optužbe nastave, nemam problema s podnošenjem tužbe za klevetu protiv onih koje ih promoviraju ili šire”, rekao je.

Ticona je rekao da su se slične glasine pojavile još u 2011. godini, ali “završile su kao jednostavna kleveta”.

“Osobno sam sretan što ove optužbe izlaze u ovom trenutku, kako bi definitivno zatvorili slučaj”, dodao je.

Zauzvrat, list Adelante la Fe ponudio je vlastiti kratki odgovor na njegovo poricanje :

Bolivijska biskupska konferencija objavila je više nego predvidljivo pismo od Mon. Ticone, pokušavajući uskratiti informacije objavljene na ovoj web stranici, u kojoj je objavljeno da je imao odnos s ženom i djecu.

S obzirom na to, imamo sljedeće točke:

  • Podaci su potpuno istiniti i, usput rečeno, javno je poznata stvar na svim razinama u biskupiji Oruro već godinama.
  • Nuncijatura u Boliviji već nekoliko dana ima detaljno priznanje pod zakletvom na dvije stranice, s detaljima o svim svjedocima, sa imenima, adresama na kojima je živio par, pa čak i dječjoj školi. Ne radi se o tračevima, već svjedocima iz prve ruke, uključujući i susjede. Kako bi dali samo neke pojedinosti ovog izvješća: djeca monsinjora Ticone studirala su na školi La Salle u Orurou, neko vrijeme je “obitelj” živjela u kući broj 6 susjedstva El Progreso, ulica 6 de Octubre i Santa Cruz de Oruro, u vlasništvu tadašnjeg glavnog vikara Orokove biskupije, oca Tomaja Valencia Tellería. Farmaceutkinja  NN (jer se zbog povjerljivosti ne imenuje) – svjedočila je kako je “gospođa” često kupovala u ljekarni, plaćajući u ime Corocoro Prelature, te je rekla za sebe da je “gospođa biskupa Patacamaye”. Želite li još više informacija Mons. Ticona?
  • Od trenutka objavljivanja ovih informacija u javnosti, poduzete su sve moguće mjere u tajnosti, kako bi ušutkale svjedoke i zaustavile vijesti, i zbog toga što je Evo Morales predsjednik Bolivije intimni prijatelj ovog biskupa. Ono što je rečeno ovdje je istina i jedina istina, bez obzira na to o kome se radi.

Do danas još uvijek nismo vidjeli nikakvu izjavu iz Vatikana koja ukazuje na konačni odgovor o ovom sporu, niti o pitanju prigovora apostolskoj nuncijaturi pod prisegom kao što je gore prikazano.

https://onepeterfive.com/report-married-bolivian-bishop-will-be-made-cardinal-by-pope-francis/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *