Slučaj Ploumen: Postoji li u Vatikanu pro-abortus lobi

Priča o dodjeli Papinskog Reda Svetog Grgura Velikog koja je dana Nizozemskoj aktivistici za pobačaj Liliani Ploumen postigla je takve razine apsurdnosti da je teško izbjeći pričati o stvarnom pro-pobačajnom lobiju unutar Svete Stolice. Također, kao što je već rečeno u posljednjih nekoliko dana, ovo je samo najnoviji niz sve neugodnijih “incidenata” o kojima bi bilo više nego prikladno da Sveta Stolica donese konačno razjašnjenje.

Sada imamo slučaj Ploumen, koji je nedavno otkrio Michael Hichborn iz Instituta Lepanto. Kao što smo već objasnili, Ploumen, koja je ministar razvitka Nizozemske i super-aktivist za pobačaj i “LGBT” prava i koja, u stvari, ima popis nagrada da bi Emma Bonino bila ljubomorna.

Vatikanist Marco Tosatti zatražio je objašnjenje od glasnogovornika Svete Stolice, a navečer u ponedjeljak, 15. siječnja, dobio je kratku izjavu koju je potpisao Paloma Garcia Ovejero, pomoćnik Greg Burkea, prema kojemu je dodijeljena nagrada gospođi Ploumen u lipnju prošle godine povodom “posjeta Nizozemskog izaslanstva Svetom Ocu” i “u skladu s diplomatskim običajem razmjene priznanja između delegacija povodom službenih posjeta šefova država Vatikanu”. Ova čast, zaključuje izjava, “stoga nije ni na koji način odraz politike u korist pobačaja i kontrole rađanja koju je gospođa Ploumen promicala “.

Ta je izjava bila očigledno pokušaj smanjivanja afere, ali odgovor – ako je to moguće nazvati tako – zapravo ju pogoršava. Ako netko pročita izjavu, moglo bi se smatrati da u povodu posjete diplomatskog izaslanstva Sveta Stolica pripremi stol s nekoliko medalja na njemu, koje odgovaraju raznim staležima, koje gosti tada slobodno mogu uzeti. Ali to nije slučaj. Takve počasti daju se osobi i tek nakon procjene zasluga kandidata.

Ovu činjenicu potvrđuje i Ploumen u videu zbog kojega je ova priča postala vijest. Zapravo, kaže da se njen aktivizam za pobačaj “nije spominjao”, ali “zanimljivo je da je ono što se spominjalo jest (osiguravanje) sredstava za društvo.” U svakom slučaju, ona vidi nagradu “kao potvrdu onoga što ona radi za mlade žene i pobačaje”, priznajući da je proteklih godina dugo vremena provodila lobirajući u Vatikanu, tražeći suradnju na različite načine za zemlje u razvoju.

Dakle, ovo nije uobičajena nagrada. Tko je Ploumen i što čini, mora biti dobro poznato u Vatikanu, još više jer je prije nekoliko godina postojala odluka da se pažljivo ograniči tko će primiti ove počasti nakon drugog skandala koji je uključivao isto nagrađivanje Reda Svetog Grgura Velikog. U jesen 2012. godine u Engleskoj je izašlo na vidjelo da je voditelj BBC-a Jimmy Savile, koji je umro 2011. godine, serijski zlostavljao žene i maloljetne djevojke. Bio je upisan i u Red Svetog Grgura Velikog. U tom slučaju, međutim, nagrada je dodijeljena prije nego što je istina o njemu došla na vidjelo, a nagrada je bila povezana s velikodušnim dobrotvornim donacijama koje je dao tijekom godina. “Nema više jednostavnih nagrada” bio je nalog državnog tajnika, a od tada su bile strože kontrole na takvim papinskim počastima.

Slučaj Ploumen mnogo je ozbiljniji. U ovom je slučaju dobro poznato što “građanski” čini nizozemski ministar, no ono što nije poznato jest što stvarno zaslužuje priznanje od strane današnje Svete Stolice. Štoviše, Nizozemski kardinal Willem Eijk nije bio pitan o dodjeli nagrade, kao što je naglasio u izjavi objavljenoj 15. siječnja. Vatikanska izjava – koja pokriva to pitanje i ne objašnjava ništa – stoga je jednako skandalozna kao i dodjela nagrade.

Počinje postajati jasno da postoje oni na visokim mjestima u Vatikanu, koji profitiraju od ovog pontifikata, kako bi unaprijedili planove koji nemaju veze s učenjima Katoličke Crkve. O pitanju pobačaja potrebno je priznati da su riječi pape Franje oduvijek bile vrlo jasne, čak i ako nije intervenirao da bi utjecao na političku raspravu o toj temi, kao što je učinio s drugim pitanjima. Na primjer, rekao je: “Pobačaj je zločin. Apsolutno zlo” tijekom konferencije za novinare kad se vraćao iz Meksika 18. veljače 2016. No, okružuju ga ljudi koji očigledno žele okrenuti Crkvu u drugom smjeru, u kojem dominira promicanje LGBT programa, s puno “gay zajednica” i otvorenost kontracepciji, a istodobno odbijaju gledati pobačaj i sve to maršira zajedno ruku pod ruku.

Stoga je sada hitnije nego ikada da postoji jasna intervencija od pape kako bi se ovo zaustavilo, jer u ovom slučaju, tišina postaje suučesništvo.

Napomena urednika: Ovaj članak izvorno se pojavio u La Nuova Bussola Quotidiana..

Istaknuti komentar urednika:

Stevea Skojeca

Slažem se sa onim komentatorima kojima je apsurdan argument da nije papa taj, nego njegovi suradnici koji ovo uzrokuju.

Ja stojim pri onome što ponavljam zadnjih par tjedana, a to je da je Franjo lažov, kada se radi o njegovoj opoziciji pobačaju, kako je očito iz njegovog prijateljevanja sa Bonino i sa Sachsom, njegovim prihvaćanjem Ehrlicha i njegovim odbijanjem da kaže bilo što o ovoj nagradi Ploumen.

Bilo kako bilo, važno je da glasovi širom Katoličkog spektra, koji se ne slažu nužno sa nama u ovome, govore da problem Vatikanske vjerodostojnosti po ovom pitanju raste.

https://onepeterfive.com/ploumen-vatican-pro-abortion-lobby/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *