Službena web stranica Njemačkih biskupa se ruga papi Benediktu

BERLIN, Službena internetska stranica njemačke katoličke biskupske konferencije objavila je članak koji je bio vrlo kritičan za Papu Emeritusa pod naslovom “Povratak Panzer kardinala”.

(Panzer je poznata vrsta Njemačkog tenka iz II svjetskog rata)

Pišući o objavljenom privatnom pismu pape Benedikta, koje je pisao tadašnjem vatikanskom Prefektu komunikacija mons. Dariou Viganòu, Joachim Frank napao je Benedikta zbog njegovog teškog razmišljanja o jednom teološkom protivniku.  

U svom povjerljivom pismu, Benedikt je izrazio iznenađenje da je Peter Hünermann, teolog koji je napao i njegov papinski magisterij i Sv. Ivana Pavla II., izabran kao suradnik u seriji od jedanaest svezaka o teologiji pape Franje.

Frank, predsjednik Udruge njemačkih katoličkih publicista, iskoristio je priliku da kritizira karijeru Pape Emeritusa kao prefekta Kongregacije za Doktrinu vjere (1980.-2005.) i kao Pape (2005. – 2013.)

U članku koji se pojavio 31. ožujka na katholisch.de, Frank je napisao: “Ne možemo ne pomisliti koliko se sukoba unutar Crkve tijekom proteklih 30 godina moglo izbjeći, da se taj “veliki teolog” u svojoj kardinalskoj i papinskoj haljini mogao suzdržati od takvih sitnih razmirica i uskogrudnosti.”

Frank je žalio što se Benedikt nije sjetio Petera Hnermannova kao “ko-urednika velikih pet knjiga komentara o II. Vatikanskom koncilu”, već kao papinskog kritičara.

Frank je optužio Benedikta da je zlopamtilo.

Dr. Joseph Shaw sa sveučilišta u Oxfordu, glasnogovornik onih koji su se potpisali na sinovsku korekciju pape Franje, smatra da je nepravedno da se Papa Emeritus boja kao zlopamtilo i istakao je da je Hünermann zapravo uredio jedno od Benediktovih vlastitih djela. Zapravo je Benediktovo zaboravljanje loših stvari, jedno od njegovih najpoznatijih obilježja.

” Papa Benedikt je poznat po održavanju prijateljstava s teolozima s kojima je imao velike nesuglasice, pa čak i da im povjerava važne zadaće”, rekao je Shaw za LifeSiteNews.

Poznati primjeri uključuju nadbiskupa Fisichella s kojim je Kardinal Ratzinger izradio papinsku encikliku Pape Ivana Pavla II. Fides et Ratio i kardinala Schonborna, njegovog suradnika u pripremi Katekizma Katoličke Crkve.

Shaw se osvrnuo na povratak nadimka “panzer kardinal”.

“Panzer kardinal” je trop, koji su stvorili ljudi koji se ne slažu s Benediktovim pozicijama i nemaju sposobnost da formiraju uvjerljive argumente protiv njih”, kazao je.

Profesor je također prigovorio zamisli da se Papi Emeritusu ne smije dopustiti da govori što misli u svojoj privatnoj korespondenciji.   

“Sigurno je da Papa Benedikt, u mirovini, ima pravo izraziti svoje stajalište o prikladnosti određenog teologa, u pismu koje očito nije namijenjeno objavljivanju. Privatni pogledi liberalnih teologa na davanje radnih mjesta svojim protivnicima daleko su manje široki od onih pape Benedikta “, rekao je Shaw.

Grant Kaplan, autor intervjua iz 2015. sa Peterom Hünnermanom, tvrdio je u Commonwealu da je stari teolog, koji je 1968. godine upoznao Jorgea Bergoglia, imao snažan utjecaj na teologiju braka pape Franje, a time i na apostolsku pobudnicu Amoris Laetitia.

https://www.lifesitenews.com/news/german-bishops-website-bashes-pope-benedict-return-of-the-panzer-cardinal

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *