Španjolski nadbiskup otpustio glasovitog Katoličkog filozofa zbog propitivanja pape Franje

Poznati Katolički filozof otpušten je s Katoličkog sveučilišta u Španjolskoj od strane lokalnog nadbiskupa nakon objavljivanja kritike o papa Franjinoj pobudnici o braku i obitelji.

Dr. Josef Seifert, intimni prijatelj pokojnoga pape Svetog Ivana Pavla II., uklonjen je sa svoje pozicije na Međunarodnoj akademiji filozofije u Granadi od strane nadbiskupa Javiera Martíneza Fernándeza.

U članku objavljenom prošloga mjeseca, Seifert je nazvao papinu pobudnicu iz 2016. godine, Amoris Laetitia (AL),”teološkom atomskom bombom” koja otkucava i koja ima sposobnost uništiti cjelokupno Katoličko moralno učenje.

U svome članku, filozof je tvrdio, ako Franjo vjeruje da je preljub – da citiramo pobudnicu – „ono što Bog traži” od parova u „neregularnim” situacijama, onda ne postoji ništa što bi zaustavilo bilo koje drugo istinsko zlo djelo od toga da bude u konačnici opravdano.

“Ako je to zaista ono što potvrđuje AL, svo upozoravanje na izravne afirmacije u pogledu pitanja promjene Sakramentalne discipline u AL su samo vrh sante leda, odnosno slabi početak lavine, ili tek prvih nekoliko zgrada uništenih od strane teološke atomske bombe koja prijeti razaranjem cjelokupne moralne strukture Deset zapovijedi i Katoličkog moralnog nauka,” napisao je Siefert.

Nadbiskup Fernández je naveo u javnoj izjavi od 31. kolovoza da je uklanjanje Seiferta potaknuto njegovim nedavnim člankom. Rekao je, članak “šteti zajedništvu Crkve, zbunjuje vjeru puka i sije nepovjerenje u nasljednika Petra, što na kraju ne služi istini vjere nego, radije, interesima svijeta.“

Fernández je također rekao da je Seifert prošle godine odstranjen s njegovih nastavnih zadaća nakon “prvoga kritičnog pisanja” o pobudnici, sada je u cijelosti izbačen sa sveučilišta.

“I upravo sada, u skladu s preciznijim i potpunijim razlozima, odlazi u mirovinu s gore spomenute Međunarodne akademije filozofije”, napisao je nadbiskup.

Prošlog listopada nadbiskup je izjavio da će njegova nadbiskupija usvojiti interpretaciju Amoris Laetitia [na način] Buenos Airesa, koji je odobrio papa Franjo i koji omogućuje da se Pričest daje parovima koji žive u redovitom preljubu.

Uklanjanje Seiferta dolazi gotovo godinu dana nakon što su četvorica utjecajnih Kardinala podnijela pet pitanja (dubia) papi Franji, tražeći od njega da pojasni da li je njegova pobudnica sukladna višegodišnjem Katoličkom moralnom poučavanju. Papa Franjo se tek treba izjasniti o njihovim zabrinutostima.

Četvorici Kardinala pridružili su se u javnoj zabrinutosti oko pobudnice razni biskupi i svećenici, te 45 katoličkih znanstvenika i 16 međunarodnih boraca za život i obitelj.

Katolička novinarka, dr. Maike Hickson, nazvala je Seifertovo uklanjanje “velikom nepravdom” temeljenom na “lažnim tvrdnjama” i “lažnim optužbama”.

Njegov nedavno objavljeni članak nazvala je “lucidnim i dobrotvornim katoličkim svjedočanstvom u obrani tradicionalnog i nepogrešivog moralnog učenja Katoličke crkve”.

Nadbiskup tvrdi, bez ikakvog razloga, da Seifertov rad “zbunjuje vjeru vjernika”. Napominjemo, naprotiv, da članak svojim jasnim distinkcijama i razlozima razjašnjava posvemašnu konfuziju vjernika”, napisala je Hickson u članku objavljenom na OnePeterFive.com.

“Španjolski nadbiskup također tvrdi da Seifertov rad “sije nepovjerenje u Petrovog nasljednika”, dok on u stvarnosti nježno upućuje dirljivu i bratsku molbu Petrovu nasljedniku kao “slatkome Kristu na Zemlji” – kao što poziva Papu riječima koje je nekoć koristila Sveta Katarina Sijenska – da opozove konkretnu izjavu, ako dođe do prepoznavanja teških i logičnih posljedica”, dodala je.

Hickson je nazvala Seifertov otkaz “skandaloznim i ​​kršenjem prava eminentnog Katoličkog znanstvenika”.

Seifert je “jedan od najdublje vjernih i odanih Katoličkih mislioca s ljubavlju prema papi, koji je dokazao svoju odanost papinstvu, ne samo kroz blisku suradnju s papom Ivanom Pavlom II., Kardinalom Josephom Ratzingerom, papom Benediktom XVI., nego i kroz njegove pokušaje pomoći učenju pape Franje, dajući mu, u dubokom poštovanju i ljubavi, dragocjene savjete o tome kako osigurati jedinstvo Crkve na temelju Istine”, rekla je.

https://www.lifesitenews.com/news/archbishop-sacks-world-renowned-catholic-philosopher-for-questioning-pope-f

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *