Sramota – Franjo imenovao kardinala Mahonya kao svog posebnog izaslanika

Pennsylvania, 19. 02. 2018. – Papa Franjo postavio je kardinala Rogera Mahonya za njegovog posebnog izaslanika na 150. obljetnice utemeljenja Katoličke biskupije u Scrantonu. No, nakon bune, biskupija je uklonila najavu Mahonyovog posjeta sa svoje web stranice i rekli su za LifeSiteNews, da ih je kardinal obavijestio “kasno prošlog tjedna” kako neće moći prisustvovati.

  1. siječnja, Scrantonska biskupija je objavila priopćenje za javnost u kojem se kaže: “Papa je postavio kardinala Rogera Michaela Mahonya, nadbiskupa emeritusa Los Angelesa, kao svog posebnog izaslanika na proslavi 150. obljetnice uspostave biskupije Scranton, da prisustvuje sa papinskom Misom 4. ožujka u katedrali Svetog Petra, Scranton. “

“Zahvalni smo našem Svetom Ocu za imenovanje kardinala Mahonya kao osobnog izaslanika za ovu posebnu proslavu, a počašćeni smo što je kardinal tako milosrdno prihvatio ovaj poziv”, objavio je u svom priopćenju Scrantonski biskup Joseph C. Bambera. “Ovaj izraz papinske pastoralne podrške još je jedan blagoslov dok obilježavamo utemeljenje naše biskupije i veselimo se što ćemo pozdraviti njegovu eminenciju kardinala Mahonya da proslavi ovu povijesnu prekretnicu s nama”.

Lokalni katolici tada su obećali prosvjedovati na događaju i izrazili medijskom outletu Church Militantu svoju frustraciju što je Sveta Stolica poslala ovog sramotnog kardinala kao svog predstavnika.

Mahony, koji je kao nadbiskup u Los Angelesu prikrivao svećeničko seksualno zlostavljanje, dok je istovremeno odobravao Pričest za pro-abortus političare i obrušavao se na EWTN-ovu ortodoksnu Majku Angelicu, bio je discipliniran u 2013. godini od njegovog nasljednika nadbiskupa Josea Gomeza. Gomez je zabranio Mahonyu “bilo koju administrativnu ili javnu dužnost”.

Kao što je LifeSiteNews izvijestio u to vrijeme :

Nakon sudske odluke kojom je nadbiskupija u Los Angelesu trebala dati dokumente od kojih neki otkrivaju Mahonyovo prikrivanje seksualnog zlostavljanja od strane svećenika, Gomez je javno opovrgao Mahonya koji je umirovljen nakon što je bio 25 godina kardinal nadbiskup grada u 2011. godini.

“Odmah sam djelovao i obavijestio kardinala Mahonya da više neće imati nikakve administrativne ili javne dužnosti”, izjavio je u javnom pismu  nadbiskup Gomez.

Dokumenti, od oko 12.000 stranica, pokazuju da je Mahony namjerno skrivao od javnosti poznavanje svećenika koji su počinili seksualne zločine s mladima, premještajući počinitelje nakon što su dobili savjetovanje samo da bi seksualno zlostavljali iznova i iznova.

Zlostavljanja su bila toliko jaka da je trenutni nadbiskup Jose Gomez komentirao u četvrtak: “Smatram da su te datoteke brutalne i bolne za čitanje. Ponašanje opisano u ovim datotekama je užasno tužno i zlo. “

Pensilvanski Katolici su Church Militantu (C M) dali pisma biskupu koja su ostala neodgovorena i sumnjali su da ih je biskup čak i vidio. Ti katolici dio su mjesnog C M “Otpora”.

“Čini se da sudjelovanje Mahoneyja nije bila odluka biskupa”, rekla je Patricia Farry, jedna od zabrinutih Katolika, Church Militantu. “Drugo, kome ćemo prijaviti našu žalbu? Biskupski ured čak ne odgovara na legitimna, relativna pitanja koja proizlaze iz tog ureda, a kamoli ono pape. “

Priopćenje od 13. siječnja koje je najavilo Mahonyov posjet poslije je uklonjeno s biskupijske stranice. Beck up stranice pokazuje da je 15. veljače 2018. godine, bilo još uvijek dostupno na biskupijskoj web stranici. (Članak C M o Katolicima koji planiraju prosvjedovati protiv Mahonya objavljen je 15. veljače)

Papa Franjo je imenovao Mahonya kao svog posebnog izaslanika neposredno prije nego što su se pojavile vijesti o osobnoj ulozi pape u promicanju, a ne kažnjavanju seksualnih zlostavljača i onih koji prikrivaju seksualne zlostavljače klerike.  

Papa Franjo je tvrdio kako nikada nije dobio nikakve informacije o ulozi čileanskog biskupa Juan Barrosa u seksualnom zlostavljanju djece. No ispostavilo se da mu je kardinal Sean O’Malley osobno dostavio pismo žrtve.

https://www.lifesitenews.com/news/disgraced-cardinal-cancels-appearance-representing-pope-after-locals-vow-to

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *