Stvarna priča iza čudnog pisma pape Benedikta

Dakle, koja je  stvarna  priča iza čudnog Benediktovog pisma?

Prvo, mons. Dario Vigano je poslao bivšem papi niz novih knjiga o teologiji pape Franje, tražeći povoljan komentar. To je bilo u siječnju.

Bivši papa je odbio komentirati knjige. Zapravo, nije ih htio čitati, objašnjavajući kako je previše zauzet. To je bilo u veljači.

Mjesec dana kasnije, Vatikan je  objavio Benediktovo pismo, vodeći javnost da vjeruju da je Benedikt u suštini odobrio teološki pristup pape Franje, baš u vrijeme pete obljetnice njegovog pontifikata.

Istovremeno, umirovljeni papa, posve neuobičajeno, koristi pismo da bi se branio protiv kritika da je on bio samo akademik, a da nije bio angažiran pastoralno.

Ipak, puštanje pisma poslužilo je svrsi za koju je očigledno bilo namijenjeno; pojavile su se stotine naslova, koji obznanjuju da je Benedikt XVI. ukorio kritičare pape Franje.

No, Sandro Magister iz  L’Espresso  je otkrio da je tijekom tiskovne konferencije na kojoj su se predstavile te knjige, mons. Vigano pročitao pismo pape Benedikta i predstavio fotokopiju prisutnim novinarima. 

Onda se dogodilo da  je fotografija izmijenjena, pa je paragraf u kojem je Benedikt odbio čitati knjige – odlomak koji je objavio istinsku svrhu pisma – bio nečitljiv.

To je bilo kršenje uobičajih novinarskih standarda, što će uzrokovati ozbiljnu prepreku Vatikanskim nadama za uspostavljanje vjerodostojnosti. Reporteri ne reagiraju ljubazno kada shvate da ih se vara.

U mojoj knjizi  Lost Shepherd  citiram prijatelja, novinara u Rimu, koji je primijetio povoljni publicitet koji ima papa Franjo. “Ne mogu zamisliti što bi se trebalo dogoditi, da se novinari obrate protiv pape Franje,“ rekao je. Ova epizoda možda neće usmjeriti novinare protiv samog pape, ali sigurno neće poboljšati sliku Vatikana.

Sandro Magister  je također primijetio da je, unatoč kasnijoj manipulaciji, mons. Vigano glasno pročitao cijeli tekst na konferenciji za novinare. “Tako je barem dvadeset Vatikanista čulo svojim ušima sve što je bilo napisano”; da bi unatoč tome novinari prešli na plan mons. Vigana, predstavivši pismo svijetu kao nešto što očito nije. 

U tom je smislu konferencija za novinare donijela još jedan primjer kako je vatikanski tisak uslužan prema trenutnom pontifikatu. Ako je to pokrivanje sada u opasnosti, onda znači da će ovo biti vrlo teška godina u Rimu.

https://www.lifesitenews.com/news/the-real-story-behind-pope-benedicts-strange-letter

Zanimljivo je primijetiti da je Franjo reformirao Vatikanski ured za komunikacije, stavio sve pod jednu kapu i za glavnog kapetana on osobno postavio Vigana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *