Sudac se poziva na pismo pape Franje i tako opravdava ubojstvo djeteta

23. 02. 2018. – Sudac u Velikoj Britaniji opravdao je svoju odluku da se dijete makne s ventilatora, protiv želje njegovih Katoličkih roditelja, navodeći nedavnu kontroverznu izjavu koju je dao papa Franjo.

Roditelji Alfiea Evansa, 21-mjesečne bebe s tajanstvenom bolesti, 20. 02. su dobili poražavajući udarac od visokog suda, jer je sudac Anthony Hayden odlučio da se ventilator bebe isključi.

Kate James, 20 i Tom Evans, 21, se bore protiv Alder Hey Dječje bolnice u Liverpoolu od lipnja 2017. Nakon što je u prosincu 2016. godine primljen u bolnicu, stanje djeteta Alfie počelo se pogoršavati, a bolnica je počela vršiti pritisak na roditelje da maknu njihovu bebu sa životne podrške.

U svojoj pismenoj odluci sudac Hayden priznao je Katoličku vjeru koju ispovijedaju Alfievi roditelji govoreći: “važno je da se ta uvjerenja uzmu u obzir u širokom rasponu relevantnih čimbenika” u odnosu na Alfieve “najbolje interese”.

Mjerodavni dio pisma Pape Franje, kojeg je sudac Hayden koristio da opravda svoj zaključak, govori o moralnoj dopustljivosti za povlačenje tretmana zbog dostojanstva pacijenta.

Franjo piše:

Danas smo pozvani na veću mudrost zbog napasti da se inzistira na tretmanima koji imaju snažne učinke na tijelo, ali ponekad ne služe integralnom dobru osobe. 

Slijedom toga, moralno je licemjerno odlučiti da se ne prilagođavaju terapeutske mjere ili da ih se ne prekida, kada njihova uporaba ne zadovoljava etički i humanistički standard.

Jasno je da ne prihvaćanje, ili drugdje suspendiranje, nerazmjernih mjera, znači izbjegavanje pretjeranog postupanja; sa etičkog stajališta, sasvim je drugačiji od eutanazije, što je uvijek pogrešno, pošto namjera eutanazije je okončati život i uzrokovati smrt. 

Pri brizi i pratnji za određenog pacijenta, osobni i relacijski elementi u njegovu životu i smrti – moraju se prilagoditi ljudskom dostojanstvu

Sudac Hayden, u svojoj odluci o naredbi uklanjanja Alfievog ventilatora, pozvao se na ove dijelove pisma pape Franje kao opravdavajuću osnovu za svoj zaključak:

Uvjeren sam da je nastavak provođenja ventilacije u ovim okolnostima uzaludan i sada kompromitira Alfievo buduće dostojanstvo i ne poštuje njegovu autonomiju. Nastavak ventilacijske podrške više nije u Alfievu najboljem interesu.

Ovo nije prvi put da se pismo pape Franje koristi da opravda odluke vladajućih da odustanu od spašavanja života. Prošlog prosinca, ljudi koji su se borili protiv eutanazijskog zakona u Italiji, izjavili su da je pismo oslabilo odlučnost nekih Katoličkih političara da glasaju protiv zakona.  

Činjenica je da pribavljanje ventilatora nije komplicirano ili prekomjerno opterećavajuće, a Alfievi roditelji imaju dovoljnu financijsku potporu da bi uzeli bebu kući kako bi sami mogli brinuti za njega. Zahtjevi roditelja da odvedu kući bebu su svi odbijeni.

Nažalost, uz davanje Katoličkim zakonodavcima u Italiji moralnog pokrića za prolazak pro-eutanazijskog zakona, izjave pape Franje sada su pomogle državnom tijelu u negiranju prava i želje roditelja da brinu za svoga sina. I sada, dječak će umrijeti. Njegova smrt je izravna posljedica Franjinog pisma.

https://www.lifesitenews.com/blogs/judge-cites-pope-francis-to-justify-ending-babys-life-against-parents-wishe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *