Svećenik bi radije u zatvor, nego da uskrati Svetu Misu narodu Božjem

Svećenik u Ujedinjenom Kraljevstvu zavjetovao se da će radije biti uhićen nego prestati služiti Misu za vjernike tijekom potencijalne druge blokade.

Također je izrazio žaljenje što je zaustavio javne Mise početkom ove godine.

“Wales je odlučio ponovno zatvoriti Crkve”, rekao je vlč. David Palmer putem tweeta.

“Radije ću dati da me uhite prije negoli ponovno uskratim Sakramente narodu Božjem. I kajem se što sam prije ustuknuo. Vječni život dolazi prije ovog života … ili naša vjera ne znači ništa. “

Palmer je svećenik ordinarijata Gospe od Walsinghama sa sjedištem u Nottinghamu u Engleskoj.

Neki korisnici Twittera usprotivili su se Palmerovoj odluci, među njima i jedan svećenik koji je rekao da „trenutačno suzdržavanje od Euharistije neće naštetiti. Pogotovo kad se radi zbog dobra većeg od nas samih.” Međutim, mnogi drugi okupili su se kako bi podržali njegovu odluku, uključujući i neke “ateiste” i nereligiozne tweetere.

Real O’Neil napisao je: „Ja sam ateist i još uvijek vjerujem da ste u pravu s tim stavom. Ljudi bi trebali biti slobodni živjeti svoju vjeru. Uskratiti ljudima to pravo moralni je zločin. Vjerujem da smo moralno dužni kršiti nemoralne zakone. ” 

Biskup Athanasius Schneider rekao je ranije ove godine, „Ako svećenik na razuman način poštuje sve potrebne zdravstvene mjere opreza i koristi diskreciju, ne mora se pokoravati odredbama svog biskupa ili vlade da obustavi Misu za vjernike. Takve su direktive čisti ljudski zakon; međutim, vrhovni zakon u Crkvi je spas duša.”

„Svećenici u takvoj situaciji moraju biti izuzetno kreativni kako bi vjernicima, čak i maloj skupini, omogućili slavljenje Svete Mise i primanje Sakramenata. Takvo je bilo pastoralno ponašanje svih svećenika ispovjednika i mučenika u vrijeme progona”, rekao je biskup Schneider.

Palmer je napisao svoju poruku zajedno s člankom Premier Christian News od ponedjeljka, koji navodi ponovno planirano zaključavanje velške vlade.

“Velški je kabinet odlučio provesti “kratki, oštri šok” kako bi usporio virus, a koji će započeti u 18 sati ovog petka”, navodi se u članku.

Lockdown će zatvoriti sva vjerska bogoslužja, osim sprovoda, svadbenih svečanosti i omogućiti svećenicima da emitiraju putem medija bogoslužja svojim zajednicama.

BBC je izvijestio da su zatvaranja crkava dio zaustavljanja svih “nebitnih” poduzeća, uključujući pubove, restorane, hotele i društvene centre. Također će biti zabranjeno okupljanje u zatvorenom i na otvorenom s ljudima koji nisu u istom domaćinstvu.

U SAD-u, nakon što su nametnuta ograničenja na “nebitna” okupljanja, uključujući vjersko bogoslužje tijekom krize COVID-19, mnogi su se pobunili, a neki su suci čak presudili da su ograničenja okupljanja za bogoslužje, kršenje prvog amandmana.

Dr. George Delgado rekao je da je „povezan s pravnim timovima koji žele ukinuti ograničenja u državi New York, Kalifornija, Illinois i Delaware. Do sada se većina sudaca slaže da su države i županije prekoračile svoje granice postavljajući nerazumna ograničenja vjerskim tijelima.”

Lockdown se također zakonski osporava i u Velikoj Britaniji. 

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *