Svećenik kojega hvali papa Franjo: Ženski papa je moguć u budućnosti

Dok se još uvijek oporavljamo od nedavnog intervjua francuskog svećenika u kojemu otkriva da je papa Franjo dao svoje odobrenje za blagoslov homoseksualnih parova, sada dolazi još jedan svećenik koji baca nove bombe. I on je također dobio osobnu podršku od pape. Ovaj svećenik sada tvrdi da je ženski papa vrlo moguć u budućnosti.

Veliki petak, 30. ožujka, njemačka novina Augsburger Allgemeine objavila je intervju s don Anselmom Grünom, autorom knjiga i progresivnim Njemačkim redovnikom koji je upravo primio pohvalu od strane pape Franje u veljači 2018.

Već u 2013. godini, novine La Nación u Argentini, izvijestile su da je papa Franjo, kao kardinal, imao na svom noćnom ormaru knjigu koju je napisao Grün, među ostalim knjigama, a to su bili “tekstovi koje je preporučivao onim ljudima koje je on duhovno vodio”, po riječima La Nación

To je ovaj isti Njemački svećenik – don Grün – koji je primio čast da ga javno hvali papa – koji je sada također dao intervju u kojem donosi zapanjujuće i sasvim heterodoksne komentare. 

Prvo, on u uvodu govori: “Fundamentalistički krugovi, katkad, kao da nazivaju moju teologiju, duhovnost, herezom…” Kasnije u intervjuu, Grün dotiče teme koje bi mogle objasniti krutu procjenu nekih “fundamentalističkih krugova.“

Tako kaže da “nema teoloških razloga koji govore protiv ukidanja svećeničkog celibata ili protiv ženskih svećenika, ženskih biskupa ili ženskog pape. Samo se ovdje radi o povijesnim procesima.

„Takve stvari trebaju vrijeme”, dodaje on. Ali za njega “prvi korak sada mora biti ređenje žena kao đakona.” Što se tiče pitanja svećeničkog celibata, ovaj svećenik također kaže da bi to trebalo biti slobodno za svakog pojedinca da odluči.

Grün također objašnjava da on radi sa nekim homoseksualnim svećenicima i da su oni dobri svećenici. 

„Oni nam mogu otvoreno govoriti o svojim problemima i osjećaju da ih mi prihvaćamo. To je vrlo važno”, dodaje on.

Kao što je Giuseppe Nardi izvijestio o njemačkoj web stranici Katholisches.info, Grün je rekao 2017. da je eksplicitno pozvao protestante da primaju Svetu Pričest na njegovim misama. “Kad dajem predavanja u gostinjskoj kući našeg samostana u Münsterschwarzachu, uvijek izričito pozivam sve da idu na Pričest, jer se neki protestantski kršćani ne usuđuju. Ali kad ih pozivam, vole doći”, objasnio je katolički svećenik i redovnik.

Kad govorimo o Bezgrešnom Začeću, ovaj svećenik čak tvrdi da je taj izraz primjenjiv na sve nas, jer to samo znači da je “Marija simbol oslobođenog čovjeka” i da smo svi od samog početka svijeta izabrani u Kristu da budemo sveti i bez mrlje.

Grün nastavlja govoreći: “To ne znači da je Marija nešto posebno, a mi siromašni grješnici. Nažalost, tako se često interpretira. Ali to nije katolička dogmatika.”

Prema njegovim riječima u novom intervjuu od 30. ožujka na Grüna je u njegovom intelektualnom životu snažno utjecao Zen majstor Karlheinz Graf Dürkheim. Njemački je svećenik spomenuo tog psihoterapeuta, zajedno s okultistom i psihoanalizatorom Carlom Gustavom Jungom, kao njegovim inspiracijama. To pokazuje njegovu privlačnost za ezoterične načine razmišljanja.

Ovaj isti don Grün objašnjava u intervjuu zašto je on sam potpisao nedavno inicijativu Pro Pope Francis, koju su pokrenuli progresivni svećenici: “U Rimu postoje neki vrlo konzervativni krugovi koji ga blokiraju. Papa, se nalazi u određenoj napetoj situaciji. U jednu ruku on bi želio nastaviti sa svojim reformama, ali također ne želi izazvati podjelu Crkve”.

Grün hvali papu da u Crkvu uvodi “novi duh”, za razliku od njegovih prethodnika, Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

https://onepeterfive.com/a-priest-praised-by-the-pope-a-female-pope-is-a-possibility-in-the-future/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *