Svećenik: Pape prije Franje bi odbacili njegova učenja o braku

14.12.2017. – Kanonski odvjetnik i svećenik nadbiskupije New York izjavio je u popularnoj Katoličkoj televizijskoj emisiji da Amoris Laetitia nikada ne bi bila prihvaćena kao autentični magisterij dok je Franjo bio samo kardinal.

Velečasni Gerald Murray je rekao Raymondu Arroyo, domaćinu na EWTN –ovom „World Over“, da A L ne bi mogla istisnuti Katoličku doktrinu.

„Ne može biti pukotina u Katoličkom učenju,“ rekao je. „Bez obzira je li prihvaćeno kako treba ili je zanijekano, učenje još uvijek ostaje ono što je.“

„Recimo da je A L bila puštena od kardinala Bergoglia dok je još bio nadbiskup Buenos Airesa. Ja sam siguran da bi bila poslana u Rim i da bi je Kongregacija za nauk Vjere zabranila i rekla, „ Ovo nije u skladu sa autentičnim učenjem koje uči… Kanonski zakon, papa Ivan Pavao II, (i) papa Benedikt XVI.“    

„Drugim riječima“ Murray je nastavio, „ ono s čim sada imamo posla je nešto za što papa tvrdi da je njegovo „autentično učenje“, ali ne bi bilo priznato da je u skladu sa Katoličkim učenjem da ga je objavio kao biskup Buenos Airesa.

Murray je rekao Arrooyu da papa ne može promijeniti doktrinu samo zato što je on papa.

„Na bogosloviji su nam često govorili da se papa ne može probuditi jednog jutra i reći da postoje četiri osobe Presvetog Trojstva,“ podsjetio se. „Sada u moralnom učenju, događa se slična stvar… ne možete se probuditi i reći da za kategoriju preljuba ne možemo više reći da je to preljub.“

Učenje Crkve je uspostavljeno da pomogne ljudima doći u Nebo, a ne da im pomogne da misle dobro o sebi, rekao je Murray.

„Zaista se želite osjećati dobro? Budite u stanju milosti i ne napadajte javno Katolička učenja. Mislim da je to poruka koja se ovdje gubi.“

Murray je rekao da je uključivanje smjernica Argentiskih biskupa o poglavlju 8 A L i papinog privatnog pisma, u službeni registar Crkve, bio papin pokušaj da zadobije prihvaćanje njegovog osobnog stava vezano za Pričest za rastavljene i ponovno vjenčane.

„Mislim da je ovo dio papinog nastojanja da zadobije pristanak na njegov osobni stav, koji drži da je prijašnja disciplina bila previše oštra i da se moramo prebaciti na takozvanu „ analizu od slučaja do slučaja“.

Ovo naravno je pretvornost spram Riječi Kristovih, rekao je Murray.

„Za mene, otkrivenje, koje je izričito što su Riječi Kristove je: Ako se čovjek razvede od svoje žene i oženi drugom, on čini preljub. Ovo pokriva sve slučajeve. Nema iznimki od slučaja do slučaja u ovome,“ rekao je.

Kanonski odvjetnik je rekao da situacija razvedenih i ponovno vjenčanih koji su dobili poništenje od Crkvenog suda, je različita od onih koji imaju valjane brakove, ali uporno ustraju u drugoj vezi.

„Doktrina, disciplina, sve ide zajedno, zbog toga je ovo toliko problematično. Mislim da su kardinali dubije u pravu. Ili ćemo imati moralnu preciznost u učenjima Crkve, ili ćemo upasti u kaos.“

„ Dozvola pape u poznatoj bilješci Amoris Laetitia da preljubnici mogu biti uključeni u Sakramente je samo dozvola, nije zapovijed“ rekao je. „Kanon 915 još uvijek ostaje. Onima koji su javno uključeni u velike moralne uvrede treba biti onemogućen pristup Sakramentima, jer želimo Crkvu sačuvati od skandala,“ zaključio je Murray.

https://www.lifesitenews.com/news/popes-before-francis-would-have-rejected-his-teaching-on-marriage-ewtn-prie

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *