Švedska crkva usmjerava svećenstvo da prestane oslovljavati Boga s „On“

Evangelički luteranski vođe u Švedskoj kažu kako vjernici ne bi smjeli oslovljavati Boga s “On”.

Najveća denominacija u Švedskoj, koja se često zove “Crkva Švedske”, želi da njeno svećenstvo zamijeni “On” s općenitim “Bog”. Također ne žele da propovjednici koriste [riječ] “Gospodin” jer podrazumijeva muškost.

“Revizija” Knjige bogoslužja ove denominacije počinje na Duhove 2018. godine. Tada će 31-godišnja knjiga postati zastarjela.

Prošli tjedan, 251 čelnik sastao su se na osmodnevnoj konvenciji.

Kao otklon od tradicionalnog kršćanstva, jedno od “revidiranja” upućuje svećenike da ne započinju službu s “U ime Oca, i Sina i Duha Svetoga”, već da koriste “rodno neutralnu” frazu “U ime Boga i Presvetog Trojstva”.

Glasnogovornica Sofija Pedersen Videke objasnila je da će ažurirana knjiga ponuditi različite alternative upotrebi zamjenice “On”.

“Imamo neke opcije molitava koje su rodno neutralnije od drugih”, rekla je za The Telegraph.

Videke je dodala da nije čula da se niti jedan svećenik protivi promjenama.

Nadbiskup (nadbiskupica!) Antje Jackelen pohvalila je ovu odluku, ističući da Bog nema roda. U pažljivo formuliranom objašnjenju, Jackelen je rekla: “Bog je izvan naših rodnih odredbi.” Ona vodi denominaciju otkako je izabrana 2013. godine.

Drugi, poput profesora teologije na Lund sveučilištu, Christera Pahlmblada, kazali su kako je “revizija” u suprotnosti s pravovjernim kršćanstvom. Pahlmblad je kritizirao promjenu u smislu da “potkopava doktrinu Trojstva i zajednice s drugim kršćanskim crkvama”.

Iako je istina da je Bog bez roda, prema kršćanstvu nije točno da Bog nije Otac. Izrazi “Otac” i “Sin” ukazuju na odnos, a ne na rodno ograničenje.

“Isus nije nazivao Boga “Imma” (Majko), već uvijek i isključivo “Abba” (Oče), rekao je vrhovni vikar Paul Nadim Tarazi o sličnim duhovnim revizijama.

“Izjava” Bog je Otac “nije metafora, već stvarnost, jer ono što zapravo znači jest da je Bog Isusov Otac”.

“Sve u stvaranju otkriva tko je Bog i kakva je Njegova ljubav. Zato se Bog opisuje na bezbroj načina: On je poput stijene, On je poput orla, živa vatra, On je Lav Izraelov, itd.” kako objašnjava pravoslavni kršćanski katekizam. “Međutim, Crkva nas uči da kad se klanjamo Bogu, to osobno činimo. Mi ne koristimo analogije za Njega. Koristimo Njegovo Ime.”

Kršćanstvo poučava da je Bog veći od bilo koje majke i da ima savršenije majčinske kvalitete od bilo koga, ali Bog je u osnovi Otac. Bog je iznad bilo kojeg opisa od strane stvorenja, ali On nije izvan Očinstva.

Drevni Kršćani i Sveci razumjeli su i poučavali da dok Božanski naziv “Otac” nema nikakve veze s rodom, nikada nije bilo vremena u cijeloj vječnosti kad Bog nije bio “Otac”.

 

  • Sv Grgur Veliki objasnio je da je ime “Otac” teološki termin koji je primjeren Bogu, a ne figurativni ustupak čovječanstvu.

 

  • Sveti Atanazije Veliki, pišući u 300-ima, naglasio je da samo određena imena “Otac”, “Sin” i “Duh Sveti” pripadaju “Božjoj suštini i postojanosti”.

 

  • Sv Grgur Nazijanski poučavao je da odstupanje od tradicionalnih pojmova “Otac”, “Sin” i “Duh Sveti” izaziva odstupanja u vjeri. Svaki drugi pojam, napisao je sv. Grgur, “služi kao polazište za odstupanje od jasne doktrine.”

 

Stoga je Kršćanstvo uvijek učilo da svaka promjena naziva “Otac”, “Sin” i “Duh Sveti” dovodi do iskrivljavanja Presvetog Trojstva. Na primjer, oni koji zamjenjuju Boga “Majkom” ili “Božicom”, ne mijenjaju samo sliku, nego zamjenjuju kršćanstvo drugom religijom.

Spisateljica Deborah Belonick zaključuje da revizija “inkluzivnim jezikom” koju mnogi protestanti danas predlažu nije kršćanska evolucija već teološka revolucija.

Dr. Tarazi, koji je predavao više od 40 godina na pravoslavnom teološkom sjemeništu Sv. Vladimira u New Yorku, Grčkoj pravoslavnoj školi za teologiju Svetoga Križa u Massachusettsu i Institutu sv. Ivana Damašćanskog u Libanonu, zaključio je: “kroz novi “neseksististički” leksikon, suočavamo se s nedopuštenom izmjenom same Svete Biblije.”

“Ovi protestanti uopće ne uvažavaju vlastiti kriterij. Gdje im je osnovni princip reformacijske vjere: Sveto Pismo je svoj vlastiti tumač?”, Rekao je Tarazi. “Što se dogodilo stoljetnom stavu protestantizma da se biblijski tekst ne smije mijenjati?

Što se dogodilo sa stoljetnim naporima u tekstualnoj kritici kako bi se osigurao izvorni biblijski tekst? Što se dogodilo naporima bezbrojnih prepisivača da brižno čuvaju Bibliju?”

Švedski evangelički luterani također usmjeravaju vođe da mijenjaju biblijska čitanja prema “inkluzivnom” jeziku kada se obraćaju ljudima.

Evangelički luterani imaju više od šest milijuna krštenih članova. Švedska ima 10 milijuna stanovnika.

https://www.lifesitenews.com/news/church-of-sweden-directs-clergy-to-stop-referring-to-god-as-he

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *