Sveti Ivan Pavao II je prorekao da će svećenici patiti zbog obrane istine o braku

Papa, Sveti Ivan Pavao II unaprijed je upozorio, dva desetljeća prije, da će svećenici i Katolička Crkva platiti visoku cijenu, zbog vjernosti Crkvenom učenju o braku i prokreaciji. 

Pokojni Papa, rekao je “biti će velika greška pretpostaviti da je Katoličko učenje o braku samo ideal koji treba mijenjati”.

U njegovom obraćanju svećenicima 1984 godine, na seminaru o “odgovornosti prokreacije”, Ivan Pavao II rekao je dva puta, kako su muškarci i žene potpuno sposobni ispuniti Crkveno učenje o braku.

“Ne griješite, kada je vaše učenje u skladu sa Magisterijom Crkve vi ne učite nešto što muškarci i žene ne mogu shvatiti. Čak i sadašnji muškarci i žene. Doista, ovo učenje koje odjekuje u njihovim ušima, već je zapisano u njihovim srcima.”, rekao je Papa Ivan Pavao II.

Ovaj govor odjeknuo je 32 godine prije “nadahnutog” govora pape Franje, koji je rekao da je Crkveni brak “tek ideal” to jest “previše apstraktan, gotovo umjetno konstruiran”. 

Kritičari su ocijenili da je pobudnica Pape Franje AL, prožeta izjavama koje Crkveno učenje o braku predstavljaju kao umjetni teološki ideal, koji u stvarnosti ne postoji.

Njegovo učenje o braku uzrokovalo je da mnogi biskupi i kardinali šire nauk protivan Katoličkom učenju, kao na primjer, davanje podrške drugom braku, podupiranje preljubničkih aktivnosti u braku, te nagovaranje tih parova na primanje Svete Pričesti.

Neke od onih hrabrijih kardinala i biskupa, koji su se usudili progovoriti protiv ovih novotarija, brzo je smijenio, otpustio ili premjestio sa njihovih dotadašnjih pozicija.

Međutim, proročki, Ivan Pavao II upozorio je na cijenu koju će morati platiti oni koji će ostati vjerni istini o braku.

“Vi ste itekako svjesni, da će vjernost svećenika kao i Crkve ovoj istini i moralnim normama spomenutim u – Humanae Vitae i Familiaris Consortio,  morati biti plaćena visokom cijenom. Biti ćete ismijavani, optuženi za okrutnost i nerazumijevanje, i više od toga, “rekao je Papa Ivan Pavao II.

Ovo je sudbina svakog svjedoka istine, zaključio je pokojni Papa.

Ivan Pavao Ii objasnio je svećenicima kako moraju prenijeti Crkveno učenje o nerazrješivosti braka, kako je naložio Krist.

“Kada su njegovi suvremenici pitali Krista, da li je muškarcu dozvoljeno otpustiti svoju ženu, On je odgovorio osvrnuvši se na početak, prema originalnom stvoriteljevom planu za brak.” rekao je Papa.

“Vi također, kao svećenici koji rade u ime Krista, morate naučavati ono što Crkva uči o nerazrješivosti braka i originalnom planu, koji je Stvoritelj donio na čovječanstvo, muškarcu i ženi koji ulaze u brak, a koji Otkupitelj dolazi ustanoviti, zaključio je Ivan Pavao II.

Ivan Pavao II također je rekao da su moralne norme koje naučava Humanae Vitae i Familiaris Consortio, obrana cijele istine o uzajamnoj ljubavi u braku.

https://www.lifesitenews.com/news/st.-john-paul-ii-the-churchs-fidelity-to-truth-of-marriage-will-come-at-a-h

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *