Sveti Ivan Pavao II. proročanski brani Humanae Vitae u govoru koji do sada nije bio preveden

“Ono što Crkva podučava o kontracepciji nije predmet slobodne diskusije među teolozima”, rekao je papa Ivan Pavao II. 1987. godine. “Suprotno poučavanje ravno je navođenju savjesti supružnika u pogrešku”.

Ovo su riječi pape Ivana Pavla II., u govoru održanom na studijskom susretu o odgovornom rađanju, kojeg je ovoga tjedna prvi put na engleski jezik preveo LifeSiteNews.

U poruci je Sveti Papa također upozorio na “mnoge” koji smatraju da je “kršćansko učenje, iako istinito, ipak neprovedivo, barem u nekim okolnostima.” Rekao je da je Tradicija Crkve “stalno učila da Bog ne zapovijeda nemoguće” i daje čovjeku dovoljno milosti da slobodno ispuni Njegove zapovijedi.

Ivan Pavao II. također je izjavio da su “najozbiljnije” zapreke u formiranju bračnih parova kako bi živjeli puninu bračne ljubavi “glasovi” unutar Crkve “koji dovode u pitanje istinu Crkvenog nauka.” Ovo učenje snažno je izrazio Vatikan II., u enciklici Humanae Vitae, i u apostolskoj pobudnici Familiaris Consortio.

Ovaj ponovno otkriveni tekst, objavljen u potpunosti u nastavku, dolazi nakon što je od Vatikana imenovani član Papinske akademije za život, na temelju apostolske pobudnice pape Franje, Amoris Laetitia, tvrdio da postoje okolnosti koje ne samo da dopuštaju, već čak i “zahtijevaju” od parova da koriste umjetnu kontracepciju.

Kad su “prirodne metode nemoguće ili neizvedive, treba pronaći druge oblike odgovornosti”, talijanski moralni teolog, o. Maurizio Chiodi, argumentirao je na predavanju održanom 14. prosinca 2017. na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

U takvim okolnostima, rekao je, “umjetna metoda za regulaciju rađanja mogla bi se prepoznati kao čin odgovornosti koji se provodi, ne kako bi radikalno odbacili dar djeteta, već zato što u tim situacijama odgovornost poziva par i obitelji na druge oblike dobrodošlice i gostoljubivosti.”

Kao što je LifeSiteNews inicijalno izvijestio 8. siječnja, Chiodijev govor, pod naslovom Iščitavanje Humanae Vitae (1968) u svjetlu Amoris Laetitia (2016), bio je dio serije konferencija koje je organizirao Odjel za moralnu teologiju Gregorijanskog sveučilišta u režiji argentinskog isusovca Humberta Miguela Yaneza.

Poznato je da je o. Yanez blizak papi Franji. U svibnju 2015. sudjelovao je u “tajnoj sinodi” u Gregoriani, tijekom koje je jedan broj teologa nastojao utjecati na sinodu obitelji kako bi prihvatila istospolne zajednice i oslobodila se pojma “intrinzično zlo”.

Govor o. Chiodija bio je istaknut ovaj tjedan u službenim novinama talijanskih biskupa Avvenire. Tekst je predstavljen komentarom pod naslovom “Od pape Montinija do Franje, razvoj u vjernosti”. Chiodijev govor bio je, međutim, redaktiran eliminirajući prvu sekciju posvećenu njegovom odbijanju stavova koje su izražavali ključni članovi instituta Ivana Pavla II širom svijeta, u članku objavljenom na First Things tijekom sinode o obitelji 2015. godine.

Izuzete su, također, sve reference na encikliku pape Ivana Pavla II. iz 1993. o osnovama Crkvene moralne teologije Veritatis Splendor. U njegovom javnom obraćanju, o. Chiodi pripisuje sve veću važnost Humanae Vitae kroz godine do njenoga umetanja u Familiaris Consortio, Ivana Pavla II., br. 29-34, no osobito, upozorio je, “na činjenicu da Veritatis Splendor br. 80 uključuje kontracepciju u “intrinzično zla” ​​djela.

No, o. Chiodi nije jedini novi “glas” Papinske akademije za život koji javno izražava različita gledišta o Humanae Vitae i moralnom nauku Crkve. National Catholic Register izvijestio je u ponedjeljak kako je novi član, njemački moralni teolog Gerhard Höver, predložio u razmišljanju o Amoris Laetitia objavljenom na internetskim stranicama Akademije, da je izraz “intrinzično zlo” ​​previše ograničavajući, jer ne računa na složenost različitih situacija.

Isusovac Alain Thomasset, također novi član Akademije od prošle godine, izjavio je kako ne vjeruje u postojanje tog pojma.

U njegovom obraćanju iz 1987. godine, ovdje po prvi puta prevedenom, papa Ivan Pavao II. izjavio je da je “osiguravanje da supružnici žive svoj poziv na sveti način” među “najhitnijim i najvažnijim” pastoralnim brigama u Crkvi. Stoga je pozvao one koji su bili uključeni u formiranje bračnih parova u odgovornom rađanju da “potiču supružnike da slijede moralna načela svojstvena prirodnom zakonu i zdravoj kršćanskoj savjesti. Učite ih da traže i vole Božju Volju. Potaknite ih da poštuju i ispunjavaju uzvišen poziv na bračnu ljubav i dar života”.

Kako se poučavanje pape Ivana Pavla II. ne bi utopilo u “glasovima” danas prisutnim u Crkvi, niže dajemo našim čitateljima prijevod njegovog kratkog govora iz 1987. godine.

***

GOVOR IVANA PAVLA II SUDIONICIMA STUDIJSKOG SUSRETA O ODGOVORNOM RAĐANJU

Petak, 5. lipnja 1987.

Draga braćo i sestre,

  1. Srdačno vas pozdravljam i zahvaljujem na vašoj nazočnosti i zadovoljan sam što je “Studijski i istraživački centar za prirodnu regulaciju plodnosti” na Medicinskom fakultetu Katoličkog sveučilišta Presvetog Srca promovirao studijski sastanak na temu pitanja vezanih uz odgovorno rađanje.

Vaša obveza upisana je u misiju Crkve i sudjeluje u njoj, zbog pastoralne brige koja je među najhitnijim i najvažnijima. Riječ je o osiguravanju da supružnici žive svoj brak na svet način. Nudite da im pomognete na putu prema svetosti, za punu realizaciju njihovog bračnog poziva.

Poznato je da često – kao što je to otkrio i Drugi vatikanski sabor (Gaudium et Spes, 51, 1) – jedna od glavnih poteškoća s kojom se supružnici suočavaju predstavlja poteškoće u ostvarivanju etičkih vrijednosti odgovornog rađanja u njihovom bračnom životu. Isti sabor temelji pravedno rješenje ovog problema na istini da ne postoji kontradikcija između Božanskog zakona o prijenosu ljudskog života i prave bračne ljubavi (Gaudium et Spes, 2). Govoriti o “sukobu vrijednosti ili dobara” i posljedičnoj potrebi da ih “uravnotežimo”, odabirom jednoga i odbijanja drugog, nije moralno ispravno i samo stvara zbunjenost u savjesti supružnika. Kristova milost daje supružnicima stvarnu sposobnost da ispune puninu “istine” svoje bračne ljubavi. Želiš konkretno svjedočiti ovoj mogućnosti i na taj način dati bračnim parovima neprocjenjivu pomoć: da žive njihovo bračno zajedništvo u njegovoj punini. Unatoč poteškoćama na koje možete naići, potrebno je nastaviti s velikodušnom predanošću.

  1. Poteškoće s kojima se susrećete razlikuju se u prirodi. Prva, a u izvjesnom smislu najozbiljnija, je što se i u kršćanskoj zajednici, čuju i slušaju glasovi, koji dovode u pitanje istinitost učenja Crkve. To učenje osobito je izrazio Vatikan II., enciklikom Humanae Vitae, apostolskom pobudnicom Familiaris Consortio i nedavnom uputom “Dar života”. U tom pogledu nailazimo na ozbiljnu odgovornost: oni koji se postavljaju u otvorenu suprotnost Božjem zakonu, kojeg je vjerno poučavala Crkva, vode supružnike na pogrešan put. Ono što Crkva podučava o kontracepciji nije stvar slobodne rasprave među teolozima. Suprotno naučavanje jednako je navođenju savjesti supružnika na pogrešku.

Druga poteškoća sastoji se od činjenice da mnogi misle da je kršćansko učenje, iako istinito, ipak nemoguće, barem u nekim okolnostima. Kao što je Tradicija Crkve stalno podučavala, Bog ne naređuje nemoguće, ali svaka zapovijed također podrazumijeva dar milosti koji pomaže ljudskoj slobodi da ga ispuni. Ipak, potrebna je stalna molitva, često sudjelovanje u Svetim Sakramentima i vježba bračne čednosti. Vaša predanost, dakle, ne smije biti ograničena samo na podučavanje jedino metode kontrole ljudske plodnosti. Te bi informacije trebale biti umetnute u kontekst potpunog obrazovnog plana, koji se odnosi na osobu supružnika, u njenoj cjelovitosti. Bez ovog antropološkog konteksta, ono što predlažete bi moglo biti pogrešno shvaćeno. Jasno ste uvjereni u to, jer ste uvijek postavili ispravno antropološko i etičko razmišljanje na osnovi vaših tečajeva.

Danas više no jučer čovjek ponovno počinje osjećati potrebu za istinom i pravim razlogom u svom svakodnevnom iskustvu. Uvijek budite spremni reći, bez dvosmislenosti, istinu o dobru i zlu u odnosu na čovjeka i obitelj.

Ovim osjećajima želim potaknuti jedinstvenu službu apostolata koju nastojite izvršiti u biskupijama i središtima za formaciju obitelji. U obrazovanju o odgovornom rađanju, znajte poticati supružnike da slijede moralna načela svojstvena prirodnom zakonu i zdravoj kršćanskoj savjesti. Učite ih da traže i vole Božju Volju. Potaknite ih da poštuju i ispunjavaju uzvišen poziv na bračnu ljubav i dar života.

Rado blagoslivljam sve vas, vaše voljene i inicijative vašeg apostolata.

https://www.lifesitenews.com/news/exclusive-pope-john-paul-iis-prophetic-warning-in-defense-of-humanae-vitae

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *