Talijanski biskupi napadaju Summorum Pontificum

Na jesenskom plenarnom zasjedanju Talijanske biskupske konferencije pokušalo se torpedirati motuproprij Summorum Pontificum Benedikta XVI. O tome je izvijestila tradicionalistička web stranica Messa in Latino.

U dvjema romanskim državama na Mediteranu, Španjolskoj i Italiji, još uvijek postoji shvaćanje bliskih poveznica s Rimom. Istina je da je u tim zemljama, posebice u Španjolskoj, bilo mnogo više zabrinutosti oko liturgijske reforme 1969.-1970. nego u svijetu njemačkog govornog područja. Šest tisuća španjolskih svećenika tražilo je od pape da ih oslobodi od liturgijske reforme i dopusti nastavak slavljenja po tradicionalnom obliku Rimskog obreda. Kako je papa Pavao VI. nastavio bez prekida liturgijsku reformu i odbio zahtjev, svećenstvo je bilo poslušno. Od tada je, tradicija u tim zemljama teško nalazila uporište. Očigledna “odstupanja” nisu poželjna. To je ukratko o povijesnom kontekstu.

Napad nadbiskupa Radaellija

Nadbiskup Carlo Maria Roberto Radaelli iz Gorizie, kanonski pravnik obučen na Gregoriani, navodno je na plenarnoj sjednici biskupa izjavio kako je papa Pavao VI. ukinuo Missal Romanum pape Ivana XXIII. iz 1962. godine, po kojem zajednice Ecclesia Dei slave. Ovo je u suprotnosti s onim što je papa Benedikt XVI. izjavio u motupropriju Summorum Pontificum i što je postavio kao zakon univerzalne Crkve.

Prema Radaelliju, dakle, pravni su temelji bili pogrešni, uključujući one koje je donio Benedikt XVI. u Summorum Pontificum. Motuproprij je stoga ništavan u pogledu navodnog kontinuiteta, odnosno, nastavka postojanja tradicionalnoga obreda u formi iz 1962. Summorum Pontificum je pravna besmislica, a time i „tridentinska” liturgija nije legitimno obnovljena. Ukratko: prema nadbiskupu Radaelliju, motuproprij nema pravnu valjanost, radi čega nema „dozvole” za tradicionalni obred, kako je Benedikt XVI. htio i naložio.

Primjedbe nadbiskupa Gorizie su do sada najdalekosežniji napad na motuproprij Summorum Pontificum od neočekivane ostavke pape Benedikta XVI. Njemački pisac Martin Mosebach formulirao je tešku presudu u proljeće 2013. godine: ako bilo što ostane od pontifikata Benedikta XVI., bit će to Summorum Pontificum. Drugim riječima, napad na Summorum Pontificum cilja na potpuno uništenje pontifikata osmoga i za sada, posljednjeg njemačkog pape.

Iza ovoga stoji nastojanje onih biskupa koji su pokazivali najviše neprijateljstva prema Tradicionalnom obredu, ignorirajući zahtjeve vjernika za omogućavanje Mise, pa čak i ukidajući lokacije na kojima se slavila Misa od 14. rujna 2007. godine.

Pravni zahtjevi nadbiskupa Radaellija lako se mogu opovrgnuti kroz indult Pavla VI. Na isti je način jednako lako dokazati da je kontinuitet Tradicionalnog obreda sačuvan, budući da je uvijek slavljen, te nikako nije ukinut. Ustvari, Radaellijev napad potvrđuje neprijateljstvo koje postoji prema Rimskom obredu i papi Benediktu XVI. i njegovom pontifikatu.

Ostali

Osim Radaellija, Luigi Girardi, rektor Instituta za pastoralnu liturgiju koji se nalazi u sklopu benediktinske opatije Santa Giustina u Padovi, također je govorio. Andrea Grillo, progresivni „kućni“ stručnjak za liturgiju pape Franje, koji je napao Summorum Pontificum još u lipnju 2018. također predaje tamo. Institut je središte liturgijskog “aggiornamenta”, a time i postkonciliarnih liturgijskih eksperimenata i aberacija.

Girardi je uvjeren da je s pastoralne točke gledišta Summorum Pontificum “štetan” jer je u suprotnosti s pogledima koncilskih očeva. Prema Girardiju, oni bi tražili radikalnu promjenu misala. Suprotno se može zaključiti iz konstitucije sabora Sarosanctum Concilium, u smislu potrebnih odobrenja za takvo što.

Napad na Summorum Pontificum se nije mogao dogoditi spontano, pošto je jedan napulijski biskup čije ime nije poznato govorio na isti način, a također i biskup Franco Giulio Brambilla iz Novare. Brambilla je 1989. bio potpisnik talijanske verzije Deklaracije iz Kölna protiv pape Ivana Pavla II. [organizirane] od strane moralnog teologa Bernarda Haringa (…).

I Radaellija i Brambillu podignuo je na njihove biskupske stolice Benedikt XVI.

(…)

http://eponymousflower.blogspot.com/2018/11/italian-bishops-attacking-summorum.html

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *