Talijanski dnevni list navodno posjeduje “strogo povjerljivo” vatikansko izvješće

Francesca Fagnano iz talijanskog dnevnika Il Fatto Quotidiano (IFQ) objavila je 4. rujna vijesti o “novoj bombi” u Vatikanu. Njezin članak, čiji su isječci objavljeni ovdje, ukazuje da postoji dosje, sličan onom osramoćenog bivšeg kardinala Theodora McCarricka, o njegovom bivšem generalnom vikaru i pomoćnom biskupu, kardinalu Kevinu Farrellu s kojim je dijelio kućanstvo.

(Američki kardinali koje je imenovao lažni prorok, po McCarrickovom nahođenju. Farrell je u sredini)

Izvješće je također navijestilo mogućnost curenja istražnog izvješća na 300 stranica koje je naručio papa Benedikt XVI. – izvješća koje je dano papi Franji, ali nikad nije objavljeno. Mnogi vjeruju da ovo izvješće sadrži ključne informacije o takozvanoj mafiji lavande [svećenstvu ogrezlom u sodomiji] u Vatikanu i oko njega.

U nastavku izvješća 5. rujna Fagnano je ponudila dodatne uvide u ove dvije važne priče, ističući da su dužnosnici Kongregacije za nauk vjere odbijali komentirati priču o Farrellu – što kako Fagnani primjećuje nije poricanje – i također da postoji “konkretna mogućnost da će doći do curenja dokumenata koji se odnose na istragu o kardinalima Juliju Herranzu, Jozefu Tomki i Salvatoreu De Giorgiji, koji su dani papi Benediktu XVI. prije njegove ostavke.”

Fagnani primjećuje da izvješće “sadrži detaljan i uznemirujući prikaz moralne i financijske korupcije vatikanskog svećenstva s određenim nazivima i okolnostima” i da je IFQ “uspio vidjeti kopiju dokumenta s papinskim pečatom na naslovu” iz kojeg su objavljeni izvadci u izvješću od 5. rujna.

Cijeli tekst prijevoda IFQ članka dostupan je u nastavku.*

Valja napomenuti da su višestruki izvori s pristupom vatikanskim informacijama obavijestili 1P5 kako postoji stav da će ovo izvješće, ako se ikada potpuno otkrije, možda biti manje značajno nego što se očekuje. Ostaje pitanje zašto bi se, ako izvješće nije “bomba” koja će “zatresti papinstvo” kao što neki vjeruju da je, Vatikan toliko trudio zadržati ga tajnim.

Vrijeme će pokazati koji su razlozi za takva nastojanja. S druge strane, Fagnani tvrdi: “Ako javnost postane svjesna sadržaja izvješća, to bi bila katastrofa za imidž Crkve koja je već diljem svijeta potresena seksualnim skandalima”, nastavlja: – Ali upravo bi se to moglo dogoditi u ovoj fazi bitke, budući da je kreštanje “vrana” sekularna praksa koja se događa u Vatikanu svaki put kad se pojavi eskalacija u kojoj građanski rat postane žešći.”

Riječ “vrana” na talijanskom jeziku ima idiomatski smisao. Vrana je poput zviždača, netko tko “krešti” poput vrane o onome što je vidio. Podsjeća na riječi nadbiskupa Carla Marie Viganòa, koji je, nakon svjedočenja o zlostavljanju na najvišim razinama Crkve, rekao: “Ja nisam vrana. Želim samo istinu.”

U tom istom intervjuu, Viganò je ponudio sljedeće kao njegov razlog zbog kojeg je odlučio govoriti sada (naglasak dodan):

Govorio sam, jer se sada više nego ikad, korupcija proširila na najvišu razinu hijerarhije Crkve. Pitam novinare: zašto ne pitaju što se dogodilo s fajlom dokumenata koji su, kako smo svi vidjeli, dostavljeni u Castel Gandolfo papi Franji od strane pape Benedikta?

Je li to sve beskorisno?

Bilo bi dovoljno pročitati moje izvješće i transkript koji je napravljen od mog iskaza pred tri kardinala koji su bili optuženi za istragu slučaja Vatileaks (Julian Herranz, Jozef Tomko i Salvatore De Giorgi) kako bi započeli čišćenje Kurije.

Čini se, dakle, da su Francesca Fagnani i IFQ preuzeli Viganòv izazov, ne samo pitajući što se dogodilo s fajlom dokumenata o kojima se radi, već nude pogled na ono što je unutra. Ovaj pogled pruža uvid u promijenjene odnose moći u vatikanskoj politici, koji su izolirali nekad popularnog papu Franju od njegove Kurije i ostavili ga otvorenim za neočekivane napade.

On također nosi sa sobom duh prijetnje: počni razbijati svoju tišinu, papa Franjo, o ovim pitanjima koja zahtijevaju moralnu jasnoću ili ćemo te razotkriti.

Uz to, valja naglasiti da ovaj pogled nudi dragocjene detalje, ali ako ga mediji u Italiji imaju, nadamo se da će uskoro izaći na vidjelo.

*Tekst je dostupan na engleskom jeziku na poveznici niže:

https://onepeterfive.com/italian-daily-claims-possession-of-top-secret-vatican-report-on-moral-and-financial-corruption-of-vatican-clergy/

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *