Talijanski liturgist koji navodno radi na Ekumenskoj Misi: Transubstancijacija (Pretvorba) nije Dogma

U svojoj kolumni First Things, Talijanski novinar Marco Tosatti, podigao je svoj glas na ono što je do ovoga trenutka bilo samo glasina, kako grupa osnovana u tajnosti, sa podrškom i znanjem Vatikana, radi na međureligijskoj liturgiji:

” To je pitanje Ekumenske Mise, liturgija dizajnirana kako bi ujedinila Katolike i Protestante oko Svetog Stola. Mada nikad javno objavljen, odbor koji odgovara direktno papi Franji radi na ovoj liturgiji već neko vrijeme. Naravno da je ova tema u nadležnosti Kongregacije za Bogoštovlje i Sakramente, ali Kardinal Sarah nije službeno informiran o postojanju odbora. Prema pouzdanim izvorima, tajnik Saraha, Arthur Roche koji ima stav suprotan od Benedikta XVI i Saraha, također je uključen, kao i Piero Marini, desna ruka Monsignora Buninija, autora radova kao što je La Chiesa i Novus Ordo Missae.”

Danas na svom blogu Marco nam daje malo više informacija o ovoj temi:

“Ne mogu zaboraviti jedan komentar od mog prijatelja, o jednom visoko rangiranom, neobuzdanom laiku liturgistu, Andrea Grillu, koji je prema onome što su mi rekli, uključen u rad za stvaranje ekumenske Mise. Njegov komentar (Andrea Grila), je : 

Transubstancijacija (Pretvorba) nije dogma, i za objašnjenje Euharistije ima svoje granice. Na primjer ona je kontradiktorna metafizici.

Volio bih onda shvatiti, da li su svi ljudi zadnjih 2000 godina, krivo mislili kako se u hostiji i vinu krije, pravo Tijelo i Krv Isusa? Ili, možda bolje rečeno da li su oni žrtve krivog vjerovanja (ako izuzmemo sva dokumentirana Euharistijska Čuda)? Čekamo sa nestrpljenjem da vidimo, gdje će rad na novoj ekumenskoj Misi otići.”

Grillov komentar o Pretvorbi pojavio se na njegovoj Facebook stranici: 

Koncil iz Trenta,13 zasjedanje , članak VIII kaže:

“Ako bilo tko kaže, da u svetom i blagoslovljenom Sakramentu Euharistije nije došlo do pretvorbe cijele substance kruha u Tijelo i cijele substance vina u Krv Našeg Gospodina Isusa Krista, i zaniječe, ono što Katolička Crkva naziva Transubstancijacijom; neka je izopćen.”

Andrea Grillo je laik koji predaje liturgijsku teologiju na Pontifikalnoj Athenaeum San Anselmo u Rimu. Tosatti je rekao da je Grillo nedavno napao Kardinala Caffaru i Saraha, tražeći više manje da Sarah bude otpušten sa svoje pozicije. Tosattijevi izvori ističu da je Grillo član tajne komisije koja priprema ovu “ekumensku liturgiju”, koja bi dozvolila Katolicima i Protestantima da “podijele stol”. Za Grilla su rekli da ima utjecaj u Rimu i da je “uho Pape”.

Grillo je također zapažen zbog svoje opozicije prema Sumorum Pontificum (enciklici Pape Ivana Pavla II), a čak je napisao i knjigu naslova: Iza Pia V: Konfliktne interpretacije Liturgijskih Reformi,  koju su nazvali “pucanj upozorenja”, o planu novih reformi.

Bez konkretne potvrde o postojanju ove tajne komisije, neki će bez sumnje biti skeptični. A ipak, ne mali je broj dokaza da bi Vatikan pod trenutnim vodstvom mogao podržati nešto takvo. U svjetlu zajedničkog slavljenja 500 godišnjice Reformacije, na kojoj je papa Franjo izričito naglasio važnost Luthera u širenju Evanđelja,( zanemarujući raskol u Katoličkoj Crkvi koji je tada nastao), postoji nagovještaj onoga što dolazi. 

Za Katolike je naravno teološki nemoguće imati zajedničku Pričest sa Luteranima (budući da oni ne vjeruju u Pretvorbu). Ipak u Njemačkoj smo vidjeli dokaze kako se ovo već događa javno. A sa dolaskom Magnum Principiuma (koji dozvoljava svakoj biskupiji vlastiti prijevod liturgijskih tekstova i Mise), biti će daleko jednostavnije uvesti liturgijske promjene u pojedinim biskupijama, bez nužnog ispravka od strane Kongregacije za Bogoštovlje i disciplinu Sakramenata.

https://onepeterfive.com/italian-liturgist-alleged-to-be-working-on-ecumenical-mass-transubstantiation-is-not-a-dogma/

One Comment

  1. Petar

    Vjerujem Katoličko Vjerovanje. Vjerujem u Euharistiju i Pretvorbu. Vjerujem u Sveto Pismo. Vjerujem da je Knjiga Istine sastavni dio Svetog Pisma, koji nam je otkriven u naše vrijeme da bismo vidjeli i u konačnici pobijedili sotonsku crkvu koja izvire među “katolicima”.

    Odričem se sotone, karizmatskog pokreta, lažnog ekumenizma sa protestantima i jedinstvene svjetske religije.

    Zahvaljujem Presvetome Trojstvu za svoju vjeru. Zahvaljujem Majci Božjoj za Hrvatski Krsni Zavjet. Zahvaljujem Svima Svetima koji pomažu vjernima da šire Knjigu Istine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *