Talijansko Katoličko sveučilište izbacilo znanstvenika nakon što je potpisao Sinovsku Korekciju

Milano, Italija, 15. siječnja 2018. ( LifeSiteNews ) – Dvojica potpisnika Sinovske Korekcije optuženi su zbog spominjanja odnosa s Katoličkim sveučilištem pored njihovih potpisa, a jedan je dobio otkaz sa pozicije vanjskog istraživača.

Vatikanski novinar Marco Tosatti izvijestio je prošlog tjedna kako je primio mail jednog od potpisnika povezanih sa Katoličkim sveučilištem u Milanu.

Nije imenovao te znanstvenike, ali Sinovska Korekcija nosi imena četvorice ljudi sa Sveučilišta Cattolica del Sacro Cuore (Katoličko sveučilište Presvetog Srca) u Milanu: dr. Ettore Gotti Tedeschi, profesor etike, prof. dr. Massimo de Leonardis, profesor i ravnatelj Zavoda za političku znanost, dr. Giuseppe Reguzzoni, vanjski istraživač i prof. Andrea Sandri, znanstveni suradnik.

U mailu, kojeg je Tosatti objavio u nekim redakcijama, potpisnik je ukazao kako su i on i drugi znanstvenik primili upozorenja sa Katoličkog sveučilišta u Milanu u studenom, gdje im je rečeno da su zloupotrijebili akademske naslove stavljajući ih pored njihovih imena u Sinovsku Korekciju. Naslovi, navodi Sveučilište, trebaju se koristiti samo u akademskom kontekstu.

“Očito je opravdavanje jezuitski izgovor”, napisao je potpisnik. “Želim ih vidjeti kako idu oko svih odvjetničkih firmi u Milanu na kojima istaknuti odvjetnici spominju na svojim mjedenim pločama svoje partnerstvo s Katoličkim sveučilištem!”

Sinovska Korekcija, dostavljena Franji 11. kolovoza 2017. godine, izrazila je zabrinutost Katoličkih teologa da papa propagira heretičke stavove o braku, moralnom životu i Euharistiji. Ovi stavovi, upozorili su, „uzrokuju daljnje hereze i druge greške” koje se šire u cijeloj Katoličkoj Crkvi.

Katolički znanstvenici, istraživači i akademici iz brojnih područja bili su prvih četrdeset potpisnika Sinovske Korekcije. Kasnije su drugi Katolički stručnjaci dodali imena u dokument. Ovo je bilo prvo takvo opominjanje živućeg papinstva još od srednjeg vijeka. 

Potpisnik je napisao Tosattiu kako je početkom prosinca otkrio kako je on skinut s popisa suradnika, što znači da – unatoč tome što mu je obećano usmeno – u narednih nekoliko mjeseci ne bi dobio novi ugovor.

Znanstvenik je Tosattiju dao pisane dokaze da mu je Katoličko sveučilište zaista dalo naslov “vanjskog istraživača” i uključilo ga u prethodni popis suradnika.

“Oni čak brišu s web stranice [Sveučilišta], zapis naših prošlih aktivnosti!”, napisao je.

Oba potpisnika su uzeli pravnu pomoć.

Pisac maila rekao je Tosattiju da je njegov prijatelj povezan s Vatikanom sugerirao da bi neprijateljski odnos Katoličkog sveučilišta mogao potjecati od Svete Stolice.

“Jedan od mojih izvora, iz vatikanskih krugova, sugerirao je da je cijela inicijativa mogla početi ne toliko izravno iz Rektorskog ureda, već od određenog, poznatog kardinala Rimske Kurije, o čijem dikasteriju Katolička sveučilišta u konačnici ovise. ”

Profesor Claudio Pierantoni, učitelj patristike i profesor srednjovjekovne filozofije na Sveučilištu u Čileu u Santiagu, napisao je u rujanskom članku da je “službeni progon” vjernih Katolika započeo pod Franjinim pontifikatom.

“Službena kazna katoličkog mislioca za jedini zločin obrane pravovjerne doktrine”, napisao je profesor Claudio Pierantoni, označava “početak službenog progona pravovjernosti unutar Crkve”. Pierantoni se posebno pozvao na dr. Josefa Seiferta kojega je nadbiskup Javier Martínez Fernández uklonio sa katoličkog sveučilišta u Španjolskoj, nakon što je postavio nekoliko pitanja o papinoj pobudnici Amorisa Laetitia 2016. godine.

O svom otkazu, sam Seifert je rekao da je to signaliziralo na to da postoji “vrhunska inkvizicija” u Crkvi koja cilja i progoni pravovjerne Katolike jer nisu prihvatili “situacijsku etiku” koju je Crkva uvijek osuđivala.

https://www.lifesitenews.com/news/italian-catholic-university-drops-researcher-for-signing-filial-correction

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *