Tko se boji teološke rasprave koja se provodi na blag i ponizan način, kako Isus hoće?

Dok rasprava oko Amoris Laetitia bjesni msgr. Nikola Bux je pristao da komentira sadašnju situaciju, posebno vezano za „dubiu“ četvorice kardinala. 

Za one koji možda ne znaju msgr. Nikola Bux je Vatikanski savjetnik za liturgiju i profesor sakramentalne teologije, te autor nekoliko knjiga o liturgiji, od kojih iz 2016. Con i sacramenti non si scherza ( Sakramenti nisu šala).

Pitanje: Postoje glasine da bi Papa mogao opozvati četiri prelata sa mjesta kardinala

Odgovor: Sjećam se da je Sveti Pio X zaklinjao: “Budite jaki! Ne bi smjeli popustiti, gdje ne smijemo popustiti. Moramo se boriti, ne oklijevajući, nego sa snagom, ne tajno, nego javno, ne iza zatvorenih vrata nego na otvorenom.“ Danas kao i jučer unutar-crkveni sukob je između Katolika i neo-modernista; oni koji govore o konzervativcima i progresivcima, srozavaju život Crkve na politiku. Kardinali su djelovali na crkveni, a ne na politički način. Stoga, pitanje je  tko se boji teološke rasprave koja se provodi na blag i ponizan način, kako Isus hoće?

Pitanje: Što mislite koje mogu biti krajnje posljedice ovakve situacije, ako se ne riješi?

Odgovor: Još više autoritativniji kler je rekao da se nalazimo u jezivoj šizmi – misli koje nisu katoličke ušle su u Crkvu, misao koja Misu smatra samo gozbom, a ne primarno kao Žrtvu, brak kao ljudski čin, a ne kao nerazrješivi Sakrament, govor o grijehu i milosti kao da sad nije više u modi, misao koja propovijeda moral milosrđa bez obraćenja i pokajanja, i tako dalje. Zar to nije način da se likvidira Crkvu? Djelo Crkve u svijetu je pobjeda nad zlom i smrću; ne smijemo se bojati prije svega onih koji ubijaju tijelo već onih koji osuđuju duše na vječnu kaznu.   

http://remnantnewspaper.com/web/index.php/articles/item/3027-an-amoris-laetitia-interview-of-vatican-liturgical-consulter-and-professor-of-sacramental-theology-msgr-nicola-bux

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *