To je bio zapanjujuće arogantan nastup, ne mogu reći da sam ikada vidio nešto slično

Suočen u avionu pri povratku iz Irske s novinarom iz CBS News-a koji je želio jednostavan da ili ne odgovor o tome može li Papa potvrditi tvrdnje da mu je nadbiskup Carlo Maria Viganò osobno rekao o McCarrickovom seksualnom zlostavljanjima još 2013. godine, Franjo izbjegava pitanje i preusmjerava ga novinaru na najneuvjerljiviji i ponižavački način koji se može zamisliti.

To je bio zapanjujuće arogantan nastup, ne mogu reći da sam ikada vidio nešto slično.

“Ja ću odgovoriti na vaše pitanje”, kaže papa na snimci iz aviona koju prevodi LifeSiteNews. “Ali, volio bih da prvo govorimo o putovanju, a zatim i o drugim temama [.] … Jutros sam pročitao tu izjavu. Pročitao sam, i iskreno reći ću da vam svima to moram reći – vama [CBS-u] i svima koji ste zainteresirani: pročitajte izjavu pažljivo i donesite vlastiti sud. Neću reći ni riječi o ovome. Vjerujem da izjava govori za sebe, a vi svi imate dovoljno novinarske sposobnosti da izvučete zaključke.”

“To je čin povjerenja”, nastavlja. “Kad prođe malo vremena i izvučete zaključke, možda ću govoriti o tome, ali želio bih da vaša stručna zrelost obavi taj posao. To će biti dobro za vas, stvarno.”

 

Zaustavite kasetu na trenutak.

 

Je li Kristov vikar upravo rekao novinarima koji su mu postavili binarno pitanje, da je iznošenje vlastitih sudova o optužbi na koju samo on može odgovoriti vježba  izgradnje njihovog karaktera?

Upitan kada je prvi put čuo za optužbe protiv kardinala McCarrick, Papa ponovno odgovara: “Ovo je dio izjave o McCarricku. Proučite je i onda ću nešto reći.”

Zatim brzo mijenja temu.

Pogledajte snimku. Traženje riječi. Ponižavački osmijeh. Nema tu ničega što ulijeva povjerenje.

U međuvremenu, katolička novinska agencija (CNA) dobila je kratku izjavu monsinjora Jean-Françoisa Lantheaumea, bivšeg prvog savjetnika nuncijature u Washingtonu, čiji je posao bio informirati kardinala McCarricta o sankcijama koje mu je nametnuo papa Benedikt XVI. Lantheaume, koji je odbio dati intervju, samo je potvrdio istinitost Viganòva izvješća.

“Viganò je rekao istinu. To je sve”, rekao je Lantheaume, pisanim odgovorom CNA-u.

U međuvremenu, papinski branitelji zbili su redove oko Pape, pokušavajući napadati lik nadbiskupa Viganòa – putem jednog novinara notorno heterodoksne “katoličke” publikacije u kojoj ga se predstavlja kao “nezadovoljnog bivšeg zaposlenika” koji je uvijek bio “šutljiv”. Kardinal Wuerl je, ne čudi, negirao tvrdnje da je i on znao o McCarrickovim aktivnostima.

Carlos Martins, svećenik Detroitske nadbiskupije, objavio je danas zanimljiv kontekst na svojoj Facebook stranici govoreći:

Proveo sam posljednja dva sata telefonirajući s prijateljem u vatikanskoj Kuriji. Rekao je da je vijest o nadbiskupu Viganòu pogodila Kuriju poput atomske bombe. Dvije su stvari općenito zapažene u vezi s Viganòm: 1) vrlo je cijenjen i profesionalan, i 2) njegov položaj u Kuriji pružio mu je direktan pristup osuđujućim informacijama o kojim je izvijestio. Drugim riječima, on nije bezveznjak, i ne oslanja se na glasine. To apsolutno ulijeva povjerenje u njegovo izvješće.

Viganò je uvijek imao reputaciju borca protiv korupcije unutar Vatikana. Zapravo, tijekom Vatileaks skandala, izvješća koja je napisao bila su među glavnim dokumentima koji su izašli u javnost. To je bio pokušaj osoba o kojima je pisao da preduhitre utjecaj izvješća i isisaju energiju iz pokušaja da se istraže njegove tvrdnje. …

Prema riječima službenika Kurije s kojim sam razgovarao danas poslijepodne, prema onome što je Viganò izvijestio, “Borgia pape se čine svecima”. Sada osjećaju u Kuriji da će odgovor Viganòvih neprijatelja biti pokušaj da ga se osobno diskreditira, zbog besprijekornosti Viganòva karaktera i nemogućnosti da je pogrešno interpretirao činjenice. Njihova jedina nada bit će pokušaj da se makne fokus sa perverzije i korupcije koju je otkrio. Vjerojatno će reći da se radi o ogorčenom čovjeku koji traži osobnu satisfakciju nakon što je prognan iz Rima. Kada se to dogodi, ne vjerujte im. Viganò je u mirovini. On nema nikakve koristi od ovoga.

Na svojoj Facebook stranici, katolički novinar i autor Političnog pape, George Neumayr ponudio je anegdotu koja puno govori:

Papa Franjo je na zrakoplovnoj presici rekao nadbiskupu Viganou, da neće ni odgovarati na njegove optužbe. Valjda bi nas to trebalo impresionirati. Naravno, to je samo stav krivnje. Neće se baviti Viganovim optužbama jer nema obrane protiv njih. Tijekom mojega istraživanja za ‘Političnog papu’, naišao sam na brojne slučajeve gdje je Bergoglio zažmirio na ljigavost loših svećenika. Oduševljavao se svojim “razumijevanjem” i “milosrđem”, koje je smatrao nadmoćnijim u odnosu na “krute” stavove svojih kolega. Jedan mali, ali očigledan pokazatelj da je Franjo znao o McCarrickovim zlostavljanjima na sjemeništima jest da se s McCarrickom šalio na račun njegovog sumnjivog ugleda. Jednom je rekao “Teddvju” da je njegova dugovječnost bila posljedica činjenice da Sotona treba više vremena da dovrši njegovu sobu u paklu.

Ako je istina, možete li zamisliti da se papa šali s prirodom ovakve osobe?

Dosad su istupila samo dva biskupa koja su podržavala Viganòa: kardinal Raymond Burke i biskup Joseph Strickland iz Tylera u Teksasu.

“Izjave od strane prelata s autoritetom kakvog ima nadbiskup Carlo Maria Viganò moraju biti potpuno prihvaćene od strane odgovornih u Crkvi”, rekao je kardinal Burke u komentarima za LifeSiteNews. “Svaka izjava mora biti podvrgnuta istrazi, u skladu s isprobanim procedurama crkvenih zakona”.

U smjernicama “svim svećenicima” njegove biskupije “da uključe ovu obavijest u mise 26. kolovoza, te odmah objave na njihovim web stranicama i drugim društvenim medijima”, biskup Strickland je uključio punu izjavu nadbiskupa Viganòa i napisao je: “Budimo jasni da su to i dalje tvrdnje, ali kao vaš pastir smatram da su vjerodostojne. Primjenom ovog standarda odgovor mora biti temeljita istraga slična onima koje se provode u bilo kojem trenutku kada se navodi da su navodi vjerodostojni. Nemam ovlasti pokrenuti takvu istragu, ali posvetit ću svoj glas na bilo koji način koji bude potreban da se pokrene ova istraga i potakne da njezini nalazi pozovu na odgovornost sve koji budu krivi čak i na najvišim razinama Crkve.”

https://onepeterfive.com/pope-refuses-to-answer-questions-about-vigano-accusations-as-another-former-vatican-diplomat-confirms-the-report/

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *