Trojica Biskupa nazvali papin dokument Amoris Laetitia “stranim” Katoličkoj vjeri

Tri biskupa progovorila su protiv Franjine interpretacije Amoris Laetitia, koja dozvoljava pojedinim rastavljenim i ponovno civilno vjenčanima pristup Svetoj Pričesti, govoreći da taj tekst uzrokuje “razuzdanu pomutnju” i potpuno je “stran” Katoličkoj vjeri, a proširit će pravu kugu razvoda u Crkvi. 

Biskup Athanasius Schneider, zamjenski biskup Astana, Nadbiskup Tomash Peta, Metropolit Astana i Nadbiskup Jan Pawel Lenga iz Karaganda, Kazakhstan, objavili su 31. 12., Deklaraciju nepromjenjivih istina o sakramentalnom braku, kao pomoć u istini današnjoj Crkvi i papi.

Biskupi su odlučili javno i nedvosmisleno proglasiti istinu Crkvenih učenja o nerazrješivosti braka, jer kako kažu “nije im dopušteno šutjeti”.

Kao Katolički biskupi koji su zaduženi za obranu i promicanje Katoličke vjere i stalne discipline, kažu kako imaju veliku obvezu i dužnost pred vjernicima koji to očekuju od njih, ” javno i nedvosmisleno proglasiti istinu i nepromjenjivu disciplinu Crkve, koja se odnosi na nerazrješivost braka.”

Istaknuli su, kako se nakon objave AL pape Franje, razni biskupi i biskupske konferencije, objavili smjernice prema kojima je dozvoljeno rastavljenima i ponovno civilno vjenčanim parovima, a koji ne žive u seksualnoj suzdržljivosti primati Sakramente Pomirenja i Svete Pričesti.

Biskupi ukazuju na to kako su ovi različiti hijerarhijski autoriteti (Njemačka, Malta i Buenos Aires), također primili odobrenje “čak i od vrhovnog autoriteta Crkve – pape.”

Prošlog mjeseca papa Franjo je odlučio je formalno proglasiti interpretaciju o A L, biskupa Buenos Airesa kao “autentični magisterijum.”

“Širenje ovih crkvenih dopuštenja uzrokovalo je značajnu i sverastuću pomutnju među vjernicima i klerom, a predstavljaju sredstvo širenja kuge razvoda u Crkvi”, napisali su biskupi.

“Naš Gospodin i Otkupitelj Isus Krist svečano je potvrdio Božju Volju koja se odnosi na apsolutnu zabranu rastave, a Crkva je oduvijek čuvala i vjerno prenosila i u svojoj nauci i u disciplini Sakramenata, kristalno učenje Krista o nerazrješivosti braka.”

Zbog vitalne važnosti koju čine nauka i disciplina braka i Euharistija, Crkva je obvezna nastaviti govoriti istim glasom. Pastoralne norme koje se odnose na nerazrješivost braka ne smiju se stoga mijenjati od župe do župe, od države do države.

Od vremena Apostola, kako navode biskupi, Crkva je čuvala ove principe, kao što svjedoči Sv. Irenaeus od Lyona :

“Crkva, iako se širi po cijelom svijetu do nakraj zemlje, primila je vjeru od Apostola i njihovih učenika, očuvala ovo učenje i ovu vjeru sa brižnošću, kao da se nalazi u jednoj kući, vjeruje na isti način, kao da ima samo jednu dušu i jedno srce, i propovijeda istinu vjere, naučava je i širi jednoglasno, kao da ima jedna usta.” (Adversus haereses – protiv hereza)

Biskupi su se onda prisjetili upozorenja Pape Ivana Pavla II, da će pomutnja posijana u savjesti vjernika, preko različitih mišljenja i učenja, umanjiti istinski osjećaj grijeha, sve do točke njegova poništenja.

Papa Ivan Pavao II imenovao je Thomasa Peta nadbiskupom. On je na Sinodi o obitelji 2015 god., kao delegat iz Kazakhstana počeo riječima Blaženog Pape Pavla VI iz 1972 god., “Iz pojedinih napuklina dim Sotone ušao je u hram Božji.”

Nakon toga rekao je Sinodskim ocima koji su bili prisutni: “Uvjeren sam da su ovo bile proročke riječi svetog Pape autora Humanae vitae. Za vrijeme Sinode prošle godine (2014), dim Sotone pokušao je ući u dvoranu Pavla VI. Nažalost, čovjek još uvijek može osjetiti smrad ovog paklenskog dima u pojedinim dijelovima Instrumentum Laboris Sinode, a također i u intervencijama pojedinih očeva sinode ove godine (2015).”

U Deklaraciji koju su biskupi objavili, ponavljaju se sedam nepromjenjivih istina o Sakramentu braka: Nije dopušteno opravdati, odobriti ili legalizirati razvod, bilo direktno ili indirektno, kao niti, vanbračnu seksualnu vezu, kroz sakramentalnu disciplinu primanja takozvanih “rastavljenih i ponovno civilno vjenčanih” Svetoj Pričesti, a u ovom slučaju discipline koja je strana cijeloj Tradiciji Katoličke i Apostolske Vjere. 

https://www.lifesitenews.com/news/breaking-three-bishops-call-popes-reading-of-amoris-laetitia-alien-to-catho

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *