Trump naredio guvernerima da odmah otvore Crkve

Donald Trump je proglasio da su mjesta bogoslužja “mjesta koja pružaju nužne i esencijalne usluge”, te da se trebaju otvoriti odmah, a guverneri pojedinih država koji to ne budu htjeli morati će odgovarati njemu.

“Neki guverneri smatraju da su trgovine s alkoholom i klinike za abortuse pružatelji esencijalnih usluga, ali u isto vrijeme izostavljaju iz toga crkve i kuće u kojima se obavlja bogoslužje. To nije u redu,” rekao je Trump.

Mnogi vjernici žalili su se na drakonske mjere zaštite protiv korona virusa, koje su nepravedno imale za cilj zatvoriti crkve. Čak su i pastiri koji su održavali bogoslužje na parkiralištima, dok su njihove crkve bile zatvorene, dobili novčanu kaznu. Jedan Kalifornijski okrug zabranio je pjevanje za vrijeme snimanja Mise. Guverner u Knoxvillu, Tennessee, koji je napokon dozvolio javne Mise zabranio je dijeljenje Pričesti zbog tzv. narušavanja dozvoljene socijalne udaljenosti.

Guverner Marylanda Larry Hogan zabranio je Katoličkim svećenicima da se približe na manje od dva metra svojim župljanima.

U Virginiji, družba Svjetionik održala je bogoslužje sa 16 vjernika u ustanovi koja može primiti 200 ljudi, i zbog toga je svećenik dobio novčanu globu od 2500 $ ili godinu dana zatvora.

Zbog sličnih narušavanja osnovnih prava i sloboda Trumpova Administracija Ministarstva Pravosuđa izdala je Obavijest, napisano – “ne postoji pandemija koja može biti izuzetak Ustavu i njegovim Poveljama o pravima.”

Guverner Jersy-ja Phil Murphy čak je rekao da on “nije mislio na Povelju o pravima”,  kada je zabranio religiozna okupljanja.

“To je iznad moje nadležnosti”, priznao je taj Guverner.

Guverneri su također poticali rad trgovina s alkoholom, jer kažu da je to dobro za mentalno zdravlje sugrađana, a u isto vrijeme su zatvarali Crkve.

Rabi i Katolički svećenik tužili su Murphyja zbog njegove zabrane. Brojne tužbe su zaprimljene također i u drugim državama.

“Pozivam guvernere da dozvole našim crkvama i mjestima bogoslužja trenutačno otvaranje. Ako imaju bilo kakva pitanja, morati će zvati mene, ali onda se neće tako lako izvući. To su mjesta koja drže naše društvo zajedno i naše ljude ujedinjene,” rekao je Trump.

“Guverneri moraju učiniti ispravnu stvar i dozvoliti ovim vrlo esencijalnim i važnim mjestima vjere, da nastave sa svojim radom sada, ovog vikenda. Ako oni to ne učine, ja ću zaobići guvernere. U Americi, mi trebamo više molitve, a ne manje.”- zaključio je Predsjednik Trump.

U Republici Hrvatskoj nažalost smo imali jednu sasvim drugačiju sliku, svećenici i biskupi potiču ljude da ne idu na Misu i da slijepo slijede političke vođe i/ili dvostruke standarde kriznog stožera

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *