Trumpova administracija proglasila:”Abortus nije ljudsko pravo”

WASHINGTON, DC, 24. travnja 2018. Trumpova administracija nastavlja dodavati ulje na vatru nedavnih komentara, da se Sjedinjene Države neće pridružiti međunarodnom  “cirkusu”  prava na pobačaj.

Tijekom priopćenja u petak o objavljivanju izvještaja State Departmenta o ljudskim pravima širom svijeta, novinar je pitao Michaela G. Kozaka, veleposlanika u Odjelu za demokraciju, ljudska prava i rad, zašto je dio o “ženskim reproduktivnim pravima ” uklonjen s popisa američkih vrijednosti. Taj dio je naime dodan za vrijeme predsjednika Baracka Obame.

Kozak je objasnio da se izvorno taj dio trebao odnositi samo na pristup kontracepciji i da je u to vrijeme prepoznat kao takav. Međutim, od tada su “skupine na obje strane počele koristiti termin, za koji misle da uključuje pobačaj, te se onda raspravljalo o tome.”

Stoga su autori izvješća odlučili umjesto toga koristili “pojam koji se koristi u američkom statutu koji zahtijeva Izvješće o ljudskim pravima, što je to prisilno planiranje obitelji, odnosno prisilni pobačaj ili prisilna sterilizacija”. Istaknuo je da su oni i dalje vrlo stvarni problemi u Kini , na sjeveru Koreji i Bjelorusiji, među ostalim zemljama.

Kao odgovor na još jedno pitanje, Kozak je naglasio da za vrijeme nekoliko posljednjih uprava, njegov ured “nikada nije prihvatio stajalište da je pobačaj … ljudsko pravo prema međunarodnom zakonu.” 

“Ne izvještavamo o tome jer to nije ljudsko pravo”, rekao je Kozak. “To je pitanje velike rasprave u politici. Možete imati dobru raspravu, ali nema međunarodno priznate norme o tome što je pravo rješenje. “Do sada su SAD i nekoliko afričkih zemalja uspjele spriječiti da UN službeno prizna pobačaj kao međunarodno ljudsko pravo.“

Planned Parenthood organizacija tvrdi, kako brisanje ženskih reproduktivnih prava sa popisa američkih vrijednosti  „čini da SAD ne cijeni žene, djevojke, LGBTQ i druge ranjive zajednice.”

Kozak se obratio tim prigovorima tijekom sastanka, ističući da je u izvješću bio ” poduži odjeljak o ženama” koji se odnosio na sve, od nasilja u obitelji u Rusiji do ograničenja prava žena u Saudijskoj Arabiji.

Također je rekao da je SAD zabrinut zbog LGBT prava, poput “kriminaliziranja istospolne seksualne aktivnosti” ili “nasilja nad ljudima zbog LGBT statusa”, ali se trebaju odvojiti ta pitanja od puno drugih političkih odluka na tim područjima koje donose vlade, a koje nisu međunarodno priznata ljudska prava, poput transrodne vojne službe.

Kozakove primjedbe slijede prošlotjednu izjavu od Bethany Kozmo, više savjetnice u Uredu za ravnopravnost spolova i jačanje žena Amerike. Ona je, kako se izvješćuje, izjavila na privatnom sastanku Povjerenstva Ujedinjenih naroda o statusu žena da je “SAD pro-life zemlja”, te je kao takva željela da konačno izvješće Komisije zamijeni “suvremenu kontracepciju” s “planiranjem obitelji” koje je uključivalo odgoj i obrazovanje.

Međunarodna Planned Parenthood organizacija, rekla je kako će izgubiti 100 milijuna dolara od ponovnog uvođenja i proširenja Mexico City police predsjednika Donalda Trumpa, koja zabranjuje prikupljanje poreza za financiranje inozemnih organizacija koje obavljaju ili promiču pobačaj.

https://www.lifesitenews.com/news/trump-administration-declares-abortion-is-not-a-human-right

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *