U Austriji, službene web stranice kardinala Schönborna potkopavaju Humanae Vitae

Službene stranice austrijskih biskupa pod kardinalom Christophom Schönbornom kao i web stranica njegove vlastite biskupije objavile su niz članaka povodom pedesete obljetnice objavljivanja enciklike pape Pavla VI. Humanae Vitae. Ovi članci predstavljaju veliko potkopavanje bitnih crkvenih učenja koja su bila izložena u Humanae Vitae, pa čak i sumnju u postojanu nezakonitost kontracepcije.

Kardinal Schönborn je “medijski biskup” Austrijske biskupske konferencije i, kao takav, službeno je urednik Kathpress-a, internetske stranice biskupske konferencije. On je također odgovoran, kao nadbiskup, za ono što objavljuje njegov biskupijski internetski portal.

Kathpress je 12. srpnja objavio dosje od šest članaka od kojih većina potkopava bitan dio poučavanja Humanae Vitae – to jest, da je umjetna kontracepcija nemoralna. (Nijedan članak ne predstavlja snažnu obranu ovog učenja enciklike.)

Jedan od ovih članaka, pod naslovom “Moralni teolog: daljnji razvoj Humanae Vitae“, je pregled nove knjige o Humanae Vitae i Amoris Laetitia koju je napisao progresivni moralni teolog, profesor Martin Lintner (iz Brixena u Italiji). Lintner predlaže napuštanje prijedloga pape Pavla VI. da dopusti samo prirodno planiranje obitelji kao prihvatljivu metodu djelovanja u bračnim odnosima, kada se ne namjerava imati djecu.

Litner kaže da  pokušaj Ivana Pavla II. da zabrani umjetnu kontracepciju bez iznimki “nije bio uvjerljiv”. Lintner sada tvrdi da Crkva “mora uzeti u obzir odluke vjerničkih savjesti i uključiti njihova razmišljanja kao moguće izvore moralnog uvida. “U njegovim očima, opravdano se pita je li svako bračno djelo stvarno trebalo biti otvoreno za dobrodošlicu djece. Brak kao takav bi ipak trebao biti općenito otvoren za život. (…)

Vezano za brigu pape Pavla VI. o dolasku rasprostranjenog “kontracepcijskog mentaliteta” u bliskoj budućnosti – koji bi također signalizirao rast pobačaja – Lintner to poriče i kaže da se ta tvrdnja ne može dokazati empirijski. Pita se jesu li dovoljni određeni argumenti u korist prirodnog planiranja obitelji “kako bi se kategorički zabranila uporaba umjetne kontracepcije”.

Ovaj uznemirujući članak također je objavio i kardinal Schönbornov vlastiti biskupijski internetski portal, no što je interesantno, bez ikakve reference na Kathpress kao izvor članka.

Drugi Kathpressov članak, kojeg je također objavila Bečka biskupija, je intervju s Martinom Kronthaler, glavnom tajnicom “Aktion Leben” (“Životna akcija”), austrijske nekatoličke savjetodavne organizacije za trudnice. Njoj nije jasno koja se metoda primjenjuje kako bi se “izbjegla neželjena trudnoća” (prema riječima Kathpressa). Prirodno planiranje obitelji, kako ga preporučuje Humanae Vitae, po njenom mišljenju nije pravi pristup za svaku ženu. “Tko želi izbjeći pobačaj mora biti obaviješten o svim različitim oblicima regulacije začeća i kontracepcije”, tvrdi ona. Na pitanje što ostaje od Humanae Vitae, Kronthaler se izričito referira na Amoris Laetitia (82) pape Franje: “kad moralno procjenjujemo metode, dostojanstvo osobe se mora poštivati”.

U trećem, vrlo heterodoksnom članku kojeg je objavio Kathpress je intervju s profesorom Eberhardom Schockenhoffom iz Freiburga u Njemačkoj. On je moralni teolog poput profesora Lintnera, i obojica su na čelu druge moralne revolucije unutar Crkve. Schockenhoff tvrdi da barem od pontifikata Ivana Pavla II., postoji značajno ograničenje crkvenog magisterija s obzirom na metode planiranja obitelji. Benedikt XVI., a sigurno i Franjo, bili su mnogo hrabriji od svojih prethodnika. “Mislim da je netko shvatio da je pogrešan put” kada inzistiramo na prirodnom planiranju obitelji kao jedinoj prihvatljivoj metodi izbjegavanja začeća u slučaju redovitih bračnih odnosa.

Schockenhoff također tvrdi da je danas stavljen mnogo manji naglasak na nepogrešivost magisterijskih uputa. Franjo se, na primjer, suzdržao od korištenja “normativne preciznosti” kakva se može naći u Humanae Vitae, on se ograničio na naglašavanje ljudskog dostojanstva s obzirom na “reguliranje začeća” (“Empfängsregulierung”). Štoviše, Franjo nikog ne osuđuje, tvrdi taj moralni teolog. Danas su vođe Crkve više zainteresirani za naglašavanje tema kao što su bračna odanost, poštovanje i pažljivost. To je, po Schockenhoffovom viđenju, “pravi smisao” Humanae Vitae, koju još uvijek potvrđuje hijerarhija. “Papa ne može jednostavno ispraviti svog prethodnika i reći da je bio u zabludi, ali jednostavno pokušava da to ne zahtijeva [određeno moralni djelovanje] s istom glasnošću i osjećajem obveze”, kaže Schockenhoff.

Drugi članak, objavljen samo na internetskoj stranici Bečke nadbiskupije opisuje povijest Humanae Vitae i njezinu negativnu kritiku koju je samostalno iznijelo nekoliko biskupskih konferencija, poput Austrijske biskupske konferencije, koja je 1968. izdala “Mariatroster Erklärung” (Deklaracija Mariatrost). Ove deklaracije sugerirale su davanje veće slobode individualnoj savjesti kada je riječ o odabiru metode kontrole rađanja. Dokument Mariatrost također je doveo u pitanje nepogrešivost enciklike pape Pavla VI.

Valja napomenuti da je sam kardinal Schönborn, 2008. godine, pod pokroviteljstvom Pape Benedikta, snažno javno kritizirao odbijanje bitnih učenja iz Humanae Vitae, tvrdeći da je to dovelo do slabljenja angažmana Crkve u pravima na život. Austrijski kardinalski i papinski savjetnik tada je prikladno govorio o odbijanju enciklike Humanae Vitae, legalizaciji pobačaja i konačno promicanju istospolnog partnerstva. Nikada ne treba reći “ne” [učenju] Humanae Vitae, nastavio je kardinal.

Kao što se može vidjeti iz ovog nedavnog potkopavanja Humanae Vitae objavljenog na austrijskim crkvenim internetskim stranicama pod Schönbornovim vlastitim nadzorom, čini se da je nadbiskup zaboravio svoje vlastite prijašnje riječi ili je sada promijenio svoj stav.

https://onepeterfive.com/schonborn-undermining-humanae-vitae/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *