U Hrvatskoj se nažalost i ovo događa

Sredinom tjedna u medijima se pojavila vijest kako će Hrvatska u siječnju dobiti prvu slikovnicu za djecu koja promovira homoseksualni stil života i posvajanje djece od strane LGBT parova. Slikovnica će govoriti o “istospolnim obiteljima”, a zvat će se  “Moja dugina obitelj”.

Iz udruge „Dugine obitelji“, izdavača slikovnice, poručili su kako su zaprimili upite „pojedinih odgojno-obrazovnih djelatnika te ustanova i organizacija koje žele svoj primjerak slikovnice“ te kako će prvih 500 primjeraka slikovnice podijeliti školama i vrtićima koji su već izrazili želju za slikovnicom. 

Slikovnica “Moja dugina obitelj” nije prošla nikakvu procjenu nadležnih i stručnih tijela unutar obrazovnog sustava u RH te se postavlja pitanje na temelju:

·         kojih kriterija organizacije civilnog društva mogu surađivati sa školama i odgojno obrazovnim ustanovama, uključujući i dostavu publikacija za korištenje u nastavi i radu s djecom i mladima?

·         kojih zakonskih odredbi se odgojno-obrazovni djelatnici državnih odgojnih ustanova mogu samoinicijativno služiti materijalima institucija civilnog društva koje nisu prošle procjenu nadležnih i stručnih tijela, kao što su Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje?

Pitajte Ministarstvo znanosti i obrazovanja: http://citizengo.org/hr/ed/140147-NE-uvođenju materijala-kojipromiču-homoseksualni-stil-života-u-naše-škole!

Ustav RH štiti pravo roditelja na odgoj svoje djece: „Roditelji su dužni odgajati, uzdržavati i školovati djecu te imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece.“  (čl. 64.)

Roditelji i škola bi zajedno trebali djelovati na odgoju i izobrazbi djece. To zajedničko djelovanje je i predviđeno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Upravo zbog toga neophodno je da Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji sa školama i vrtićima čiji su djelatnici zatražili dostavu slikovnice obavijeste roditelje djece koja te ustanove pohađaju o mogućem korištenju nestručnog i neevaluiranog materija, kao i materijala koji promiče homoseksualni stil života i posvajanje djece od strane LGBT parova koje u Hrvatskoj nije dopušteno.

Ulazak neodobrenih obrazovnih materijala koje nisu prošle procjenu Ministarstva znanosti i obrazovanja imat će dalekosežne negativne posljedice za odgoj djece. Zatražite od Ministarstva jasne kriterije na temelju kojih se odlučuje o edukativnim materijalima u školama i pokažite kako roditelji imaju pravo na slobodu u odlučivanju o odgoju djece, zajamčenu Ustavom!

Peticiju možete potpisati ovdje:

http://citizengo.org/hr/ed/140147-NE-uvođenju-materijala-kojipromiču-homoseksualni-stil-života-u-naše-škole!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *