U velikom predavanju o braku, Kardinal Burke objašnjava sadašnju pomutnju i greške

PHILADELPHIA, Pennsylvania, 25. Travnja. – Temeljne istine o prirodi braka danas su pod strašnim đavolskim napadom, kardinal Rajmond Burke je rekao stotinama Katolika u Philadelphijskoj katedrali Sv. Petra i Pavla u subotu.

Dubia kardinal, poznat po svojoj snažnoj obrani katoličkog pravovjerja i pro-life ciljeva, bio je glavni govornik na konferenciji pod nazivom Ženidba: Ponovno otkrivanje njezine istinitosti. Katolici su došli s cijele istočne obale i iz Kalifornije da čuju Kardinalov govor.

Na samom uvodu rektor katedrale, otac Dennis Gill, rekao je da je nadbiskup Charles Chaput osobno oduševljen što nam se neko poput kardinala Burkea može danas pridružiti, iako nadbiskup nije mogao doći na konferenciju.

Kardinal Burke rekao je vjernicima, kako bi shvatili sadašnju krizu u Crkvi u svezi braka, da moraju razmotriti odnos vjere i kulture, istinsku svrhu sinode biskupa, granice papinske i Crkvene moći o poništenju Sakramenata, odnos između nauka i discipline, te zbunjenosti o ljudskoj seksualnosti.

“U sadašnjem trenutku u Crkvi, ne postoji veći problem od problema istine o braku”, rekao je Burke. “U svijetu u kojemu je institucija braka desetljećima napadana, Crkva je ostala vjerni junak istine o Božjem planu za čovjeka i ženu u vjernom, neraskidivom i prokreativnom jedinstvu braka”.

„Ali u sadašnje vrijeme, zasigurno pod pritiskom jedne potpuno sekularizirane kulture, u Crkvu je ušla sve veća zbunjenost i čak pogreška, što bi ozbiljno oslabjelo – ako ne i potpuno kompromitiralo – svjedočanstvo Crkve. To bi bilo na štetu cjelokupnog društva. “

“Oni koji vole istinu i stoga Crkvu, nazivaju se suradnicima istine i živućim članovima Tijela Kristova … da učine sve što je u njihovoj moći kako bi branili autoritet Krista [i njegove] Crkve. Tu nema mjesta za šutnju ili za stav poraza “, rekao je Burke.

Objasnio je da je pomutnja i greška nekih postala očita, da je vidi cijeli svijet, tijekom sinode o obitelji koja je dovela do Amorisa Laetitia.

Nakon toga glavni vjećnici sinode morali su objaviti prakse koje su u suprotnosti s kontinuiranim poučavanjem i praksom Crkve o Svetom braku, rekao je on. “Govorim o praksama koje će omogućiti pristup Sakramentima, onima koji žive javno u preljubu i koje će dozvoliti u pojedinim slučajevima izvanbračne zajednice i spolne odnose između osoba istog spola.”

U 2014. godini, glavna točka izvješća sinode jasno je ukazala na ozbiljno stanje i nije adekvatno opisala Crkveno učenje.

Nije to bilo izvješće; to je bio manifest, objava nekog novog pristupa o temeljnim pitanjima ljudske seksualnosti u Crkvi, rekao je Burke. To je pristup koji je revolucionaran – to jest, koji je odvojen od onoga što je Crkva uvijek podučavala i prakticirala.

Kardinal je preporučio Katolicima i ljudima dobre volje, knjigu Ostati u Istini Krista, koja jasno objašnjava zašto se Pričest ne može proširiti na razvedene i ponovno vjenčane.

Također je naglasio da sinoda ne može promijeniti Katolički nauk većinom glasova.

(Komentar prevoditelja: Slično bi bilo kada su mnogi učenici napustili Isusa dok su slušali Njegov govor – Ivanu: 6, 60-69, da su tada Apostoli po receptu pape Franje trebali imati sinodu tj. glasovati o tome da Isus promijeni svoj nauk kako bi sačuvao sve učenike.)

Crkva mora nazivati stvari pravim imenom

Neki su otišli toliko daleko da tvrde da Crkva više ne može govoriti o prirodnom zakonu, intrinzički zlim djelima, neregularnim zajednicama i tako dalje. Njihova je tvrdnja da je Crkveni jezik stvorio neprijateljsku sredinu. rekao je Burke.

Napuštanje jezika istine bilo bi kao da Crkva daje dojam da se želi približiti sekularnoj kulturi zanemarivanjem istine o toj istoj kulturi. Prema Božanskoj mudrosti, Crkva mora uvijek govoriti istinu s ljubavlju.

Crkva mora nazvati stvari njihovim pravim imenom, kako ne bi riskirala stvaranju pomutnje i grešaka, nastavio je kardinal. Iskreni ljudi koji žive u takvoj kulturi imaju žeđ za istinom i njezinim naviještanjem u ljubavi. Susret s protagonistima takve kulture bez očitovanja istine Kristovih jasnih riječi bio bi ozbiljan nedostatak ljubavi. To je zasigurno uzrok teškog skandala – to jest, voditi ljude da budu zbunjeni ili ih čak dovesti u pogrešku o tome što Crkva zapravo podučava.

Burke je primijetio da je Isus bio vrlo suosjećajan prema samarijanskoj ženi na bunaru i ženi koja je uhvaćena u preljubu: Gospodin je pun suosjećanja za njihove životne situacije.

Isus ih je oprostio, ali je i ukazao na nužnost napuštanja života grijeha, nužnosti da više ne griješi, objasnio je.

Crkva ne bi smjela izgubiti svoje povjerenje u prirodni zakon upisan u svako ljudsko srce i njegov puni izričaj u spasonosnom radu našega Gospodina, rekao je Burke. Kulturna zbunjenost o smislu ljudske seksualnosti dovodi do raspada braka, iskvarenosti djece i mladih, i konačno samouništenja.

Poremećena seksualna aktivnost, seksualna aktivnost izvan braka i stalne, snažne i lažne poruke medija o našem identitetu muškaraca i žena, predstavljaju znakove žurne potrebe za novom evangelizacijom koja počinje u braku i obiteljima i kroz brakove za cijelu kulturu, rekao je.

Katolici moraju biti svjedoci različitih darova muškarca i žena, koji služe Kristu i Njegovom mističnom tijelu čistim životom.

Slijedite primjere svetaca koji su umrli štiteći brak

Kardinal Burke također je razotkrio neke lažne pojmove tolerancije i ljubavi koji sada osvajaju Crkvu i društvo.

Današnja popularna predodžba tolerancije nije čvrsto utemeljena u moralnoj tradiciji, kazao je. Često znači toleriranje načina razmišljanja i djelovanja koji su dijametralno suprotni moralnom zakonu koji nam se objavljuje u prirodi i u Svetim spisima.

Pristup s vremena na vrijeme postaje toliko relativističan i subjektivan da uopće ne primjećujemo temeljno logičko načelo ne-proturječnosti, to jest da stvar ne može biti i ne biti istodobno i u istom pogledu, upozorio je. Drugim riječima, određene akcije ne mogu istodobno biti istinite prema moralnom zakonu i neistinite s njim.

U kontekstu milosrđa, tolerancija znači bezuvjetnu ljubav prema osobi koja je uključena u zlo, ali i potpuno gađenje prema zlu u koje je osoba uključena, rekao je.

Katolici bi trebali gledati na Sv. Johna Fishera, Sv. Thomasa Morea i Sv. Ivana Krstitelja – mučenike za svetost braka – za nadahnuće i njihov zagovor, savjetovao je kardinal Burke.

Pratimo njihov primjer i tražimo njihov zagovor, kako bi veliki dar bračnog života i ljubavi uvijek bio štovan ispravno u Crkvi i u društvu, kazao je.

Nakon što je kardinal Burke završio govor, sudionici konferencije održali su marijansku procesiju i molili Krunicu zajedno.

Poput drugih sudionika konferencije, kardinal je blagovao jednostavan ručak, sendvič od šunke i sira u nadbiskupskom pastoralnom centru.

Dan je završio Svetim Satom, ispovijedima i Misom običnog obrasca (Novus Ordo) na kojem je kardinal Burke bio glavni svećenik.

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-burke-destroys-confusion-and-error-on-marriage-in-blockbuster-lect

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *